Magazin
UKRAJINSKA TRAGEDIJA

Ivan Tanta: Nitko pametan neće u ratu nuditi istinu
Objavljeno 9. rujna, 2023.

Proučavajući ponašanje Putina i Zelenskoga, njihovu retoriku, do kakvog se zaključka može doći, od početka ruske invazije do danas - pitali smo ​izv. prof. dr. sc. Ivana Tantu s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku?- Ono što mi se osobno čini važnim, a vezano je uz komunikaciju obojice, to je snaga da se fokus javnosti zadrži na postojećem sukobu. Naime, javnost ima tu tendenciju da s vremenom gubi interes za temu, bez obzira na to o čemu se radilo. Važnost dobrog komunikatora je upravo u tome da taj interes javnosti zadrži na sebi. Zelenski je počeo s glasovitim odgovorom kada su mu Amerikanci željeli poslati helikopter za odlazak iz Ukrajine riječima: "Ne trebam helikopter, trebam streljivo!" Koristio je Twiter i sve moguće dostupne društvene mreže. Družio se s parlamentarcima svijeta, zvijezdama Hollywooda, glazbenicima. Gotovo da je iskakao iz paštete, a sve u namjeri da predstavi svoju zemlju i odupre se agresoru, u čemu je uglavnom i uspio.


Putin je s druge strane tipičan aparatčik starog birokratskog ruskog kova. Malo govori, a kada govori, sipa fraze koje nikoga ne mogu ni u što uvjeriti. Dok mu oponenti padaju kroz prozor, i najnaivnijim konzumentima medija je jasno da se u Kremlju rađa novi hazjajin. Putin jednostavno ne može opravdati rat koji je pokrenuo i kolone mrtvačkih sanduka koji se vraćaju u Rusiju, i tu je osnovna razlika zmeđu njega i Zelenskog. Druga je razlika u tome što je Putin bio ugledni državnik svjetske sile koji je sjedio ravnopravno za stolom sa svjetskim moćnicima, a Zelenski je bio komičar koji je iznenada postao predsjednik. Sve do trenutka napada na Ukrajinu njihove su uloge bile takve, ali sada su promijenjene. Putin kao komunikacijski analfabet izopćen je iz kruga moćnih, a Zelenski je u taj krug pozvan kao dobrodošao sugovornik jer zna komunicirati.

Jesu li i u kojoj mjeri mediji od Zelenskog napravili zvijezdu?

- Jesu, mediji uvijek trebaju dobru Crvenkapicu i zločestog vuka. A ako Crvenkapica još k tome zna dobro komunicirati, onda je na putu da postane zvijezda. Konačno, nije samo verbalno komuniciranje važno, pogledajte kako se odijeva Zelenski, on je u majicama, vojničkim hlačama, djelomično obrijan, s podočnjacima..., a to sve govori više nego išta. On dijeli sudbinu svoje zemlje. Nadajmo se da će takva situacija potrajati jer Zelenskog očekuju izbori koje mora raspisati. Bude li se grčevito držao vlasti, može mu se dogoditi da prestane biti medijska Crvenkapica i postane žrtva, bilo vuka, bilo lovca Luke.

Ukrajini je, kako vidimo i slušamo, problem i eskalacija korupcije, Zelenski također smjenjuje vojne zapovjednike, a sve češće ga se proziva, za pogrešnu retoriku, medijsku taktiku, pretjeranu samohvalu, neučinkovitu administraciju... Kako to komentirate, topi li se karizma Zelenskog?

- Vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsolutno. Svaki političar ima tendenciju da s protokom vremena postaje nezamjenjiv. Nezamjenjivi su najčešće i nepogrešivi, a u idućoj fazi i uvjereni u svoju nepogrešivost, pa potom i božanski status. Zelenski, za razliku od Putina, još nije došao do te faze. O korupciji u Ukrajini ne znam ništa osim da je rat nekom brat, a koruptivne radnje u to vrijeme cvjetaju. Smjenjivanje vojnih zapovjednika od onoga tko ni formalno nema nikakve vojne izobrazbe je pogrešno, ali koji su stvarni razlozi toga mi ne znamo. Naime, sve što o tome znamo čitamo iz medija, a upravo u vrijeme rata istina uglavnom šuti, pa stoga govoriti o topljenju karizme Volodimira Zelenskog doima mi se kao širenje defetizma. Govoriti o neučinkovitoj administraciji, lošoj medijskoj taktici, pogrešnoj retorici, znači govoriti i o ljudima koji okružuju Zelenskoga i po čijim naputcima djeluje.

S obzirom na sve što se zbiva posljednjih mjeseci na relaciji Ukrajina - Rusija - EU - SAD, može li se zaključiti i da je propagandni, informacijski i dezinformacijski rat uzeo još veći, širi i dublji zamah u odnosu prema početku godine, kad se navršavala prva obljetnica rata. U kaosu istina i laži vidimo da je i "slučaj Prigožin" postao važan faktor u komunukacijskom propagandom ratu Zapada i Rusije...

- Rat u Ukrajini je festival lažnih vijesti. Čitajući domaće i strane medije koji otkrivaju taktike i slabe točke obiju strana, doima se kao da svaki urednik ima tajni taktički plan obiju zemalja te točno zna gdje je kome "meki trbuh" i kako matirati protivnika. Procjenjujem da je gotovo devedeset i devet posto informacija iz zaraćenog prostora lažno, iskrivljeno ili s propagandnom namjerom fabricirano. Nitko pametan neće vam u ratu nuditi istinu. Dok se ratuje, istina šuti, ponavljam još jednom! Prigožin je samo epizodist koji je gostovao u jednoj epizodi serije Rat u Ukrajini i potom pao... u zaborav. Ta epizoda je bila napeta, doimala se kao početak kraja V. V. Putina, ali na kraju se premetnula u kraj početka Putinova kuhara.

U svezi s ukrajinskim ratom, mediji su krcati svakojakim komentarima od kojih je nedavno jedan postao viralan, onaj mađarskog premijera Orbana. On je, naime, rekao da je bivši predsjednik SAD-a "jedini čovjek koji može spasiti zapadni svijet". Koliko je i to primjer propagandnog komunikacijskog kaosa u kojem svijet danas funkcionira? Nesuvisle retorike ne manjka ni kod Bidena, u EU-u, u NATO savezu, a bogme ni u Hrvatskoj...

- Koje pitanje prije iznio sam tezu kako političari, što su duže na vlasti, kompleksnije mijenjaju vlastiti stav o sebi, svojoj ličnosti i vrijednosti riječi koje izriču. Nakon nekoliko mandata većina ih je uvjerena u svoju nepobjedivost i državničku mudrost. I jedno i drugo proizlazi iz pripovijetke Carevo novo ruho. Nažalost, i kada se nađe netko tko će poput Aleksandra Navaljnog reći Putinu: ‘Car je gol‘, ubrzo će biti ušutkan. Tek stvaranjem kritične mase može doći do promjena, a nje nema jer je javnost u zoni komfora. Dobro joj je, sita je i na toplom, pa čemu se onda buniti. Neka Viktor, Vladimir, Volodimir, Donald i tko zna tko još samo pričaju što god hoće, dok je nama dobro, kaj nam pak moreju! Tako je malograđanska javnost pustila Hitlera i znamo kako se Europa provela. To je doduše bilo jučer, danas je na sceni AfD, Q movement i njima slični... rekao bi Arsen: "Strah me je kud bi nas to moglo odvesti!" (D.J.)

Možda ste propustili...