Dome slatki dome
KUPAONICE BEZ PREPREKA

Elegantni otvoreni tuševi u razini poda su u trendu
Objavljeno 31. kolovoza, 2023.
Za osobe sa smanjenom pokretljivošću površina tuša mora biti najmanje 90 x 110 cm

Tuševi u razini poda su u trendu. Izgledaju elegantno, daju velikodušan osjećaj prostora i prikladni su za kupaonice bez prepreka. Kako biste bili sigurni da možete uživati ​​u svim prednostima područja tuša, postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir tijekom projektiranja, savjetuju iz Geberita. Što je tuš u razini poda?Tuševi u razini poda, otvoreni tuševi, walk-in tuševi – sve su to pojmovi koji se odnose na moderne tuš-prostore kod kojih, za razliku od konvencionalnih tuš-kabina, ne morate prekoračiti prag ili otvoriti vrata da biste ušli.

Tuševi u ravnini s podom osiguravaju udobnost i sigurnost u kupaonici. Omogućuju vam da se ujutro otuširate čak i ako ste pospani bez opasnosti od spoticanja. Nadalje, posebno su dobro rješenje za kupaonice bez prepreka.

Prednosti tuševa u razini poda su veća sloboda kretanja tijekom tuširanja, sigurniji i praktičniji ulazak i izlazak, higijensko rješenje i jednostavno čišćenje: nema skrivenih naslaga, a elegantan, bezvremenski dizajn čini prostoriju prostranijom, te su prikladni za kupaonice bez prepreka.

Projektiranje


U slučaju renovacije ugradnja tuša u razini poda uvijek je dobra opcija. Stoga je važno unaprijed provjeriti jesu li ispunjeni zahtjevi za ugradnju. Ovdje je središnje pitanje građevinska visina poda, odnosno ukupna nadgradnja estriha, koja osim poda uključuje i druge slojeve, kao što su toplinska izolacija, cijevi za podno grijanje itd. Tuševi u razini poda zahtijevaju određenu minimalnu visinu sifona. Ako je konstrukcijska visina poda niža od dubine sifona, instalacija možda neće biti moguća ili je moguća samo uz vrlo složene preinake.

Prvi korak je planiranje prostorije s odgovarajućom veličinom tuša. U udobnim, praktičnim tuševima pristup prostoru za tuširanje širok je najmanje 80 centimetara, a sam prostor za tuširanje najmanje 8100 kvadratnih centimetara. Što veće, to udobnije.


Na veličini tuš-panela nikada ne treba štedjeti! Kada se tuširate, iznenađujuće je koliko daleko voda može prskati izvan stvarnog prostora za tuširanje. Osobito ako se uštedjelo na širini tuš-kabine. Možda ćete uživati ​​u tuširanju, ali kada završite, morate sušiti pod kupaonice. Zbog toga je u slučaju walk-in tuš-kabina bez vrata razumno napraviti walk-in tuš-panel onoliko velik koliko to prostor dopušta. Jer što je panel veći, veća je površina zaštićena od prskanja.

Kod tuševa u razini poda, moguće je postaviti tuš-površinu, odnosno tuš-kadu, ili pločice. Tuš-površine ili tuš-kade mogu se ugraditi u ravnini poda. Sada dolaze u raznim bojama i materijalima. Primjerice, površine za tuširanje izrađene od čvrstih površinskih materijala ugodno su meke i tople na dodir.

Tuš-prostori s pločicama osiguravaju dosljedan dizajn u cijelom prostoru. Gotovo da nema ograničenja u tome kako se mogu prilagoditi i nude veliku slobodu dizajna. Što se same veličine pločica tiče, popularne su pločice velikog formata jer imaju manje fuga i lako se čiste.

Protukliznost


Pri planiranju tuša u razini poda stanje poda i položaj odvoda od velike su važnosti. Svatko tko se ikada poskliznuo pod tušem zna koliko je važno imati podlogu koja pruža siguran oslonac čak i u uvjetima s puno vlage. Pri kupnji tražite protuklizne pločice ili tuš-površine od protukliznih materijala.

A kako nitko ne voli stajati na odvodu pod tušem, odvod treba postaviti ili na pod što bliže zidu ili kao odvod u zidu.

Obiteljske su kupaonice poznate po većem broju različitih šampona i gelova za tuširanje. Niša je praktično rješenje jer pruža prostor za pohranu raznih bočica i tuba.

Tuš-kanalice ili zidni odvodi prikladna su rješenja. Kako bi se osigurala optimalna odvodnja, nagib mora biti maksimalno dva posto. Budući da je zidni odvod tuša skriven u predzidu, na zidu se vidi samo poklopac.
 
Jasminka Knežević

Što veća površina
Za tuš-prostor bez prepreka za osobe sa smanjenom pokretljivošću površina tuša mora biti najmanje 90 x 110 centimetara. Usto, ručke i sklopivo sjedalo ili klupa za tuširanje olakšavaju tuširanje. Također se morate pobrinuti da se armatura i glava tuša mogu dosegnuti i podesiti iz sjedećeg položaja.

Protiv začepljenja odvoda
Tuš-kanalice, kao i ostala rješenja za tuš-prostor, imaju češljasti umetak koji pouzdano skuplja kosu i sprječava začepljenje odvoda. Može se jednostavno izvaditi i očistiti. Nišna kutija osigurava da su kozmetički proizvodi nadohvat ruke, a prostor i sloboda kretanja nisu ograničeni.

Zaštićeno od prskanja
Tuš-kada može biti ugrađena u razini poda s walk-in tuš-panelom bez vrata koji prati rub tuš-kade cijelom duljinom. Što je panel dulji, veća je površina zaštićena od prskanja. Pri planiranju tuša u razini poda, stanje poda i položaj odvoda od velike su važnosti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana