Dome slatki dome
SEZONA KREĆE KUHANJE NA OTVORENOM

Proljeće je idealno doba za nabavu ili zidanje roštilja
Objavljeno 27. travnja, 2023.
Postoje različiti stilovi kako bi se uklopili u ambijent i zadovoljili očekivanja vlasnika

Proljeće, a posebice praznični dugi vikend pred nama, tradicionalno znači da će se mnogi posvetiti roštiljanju. Mirisi se počinju širiti po susjedstvu, pa će i oni koji nemaju roštilj poželjeti i sami okrenuti koji komad mesa ili povrća u vlastitom dvorištu.Radna ploča


U vrtu uvijek ima posla, pa nije na odmet napraviti ložište koje će, osim za spaljivanje suhih grana i lišća, poslužiti kao idealno mjesto za roštiljanje. Ugođaj će biti još veći ako se odlučite za izgradnju pravog vrtnog roštilja, otkrivenog ili natkrivenog, koji će vam pružiti adekvatnu zaštitu od sunca ili padalina. Roštilj može biti postavljen samostalno, ili u sklopu vrtne kuhinje, s prostranom radnom pločom, natkrivenom terasom te stolom za objedovanje na otvorenom.

Vrtni roštilji proizvode se u više različitih dimenzija i oblika, tako da svako može naći adekvatan model koji će upotpuniti izgled dvorišta. Roštilji mogu biti zasebni, ili u kombinaciji s krušnom peći, otvoreni ili zatvoreni, plinski… U pojedine modele integrirana je i krušna peć, a pripremu hrane olakšat će i prostrana radna ploča te vodovodna instalacija koja također može biti integrirana u kućište roštilja.

Osim izbora različitih veličina ložišta i elemenata koji će vam omogućiti raznovrsno pripravljanje hrane na otvorenom, bogata ponuda vrtnih roštilja nudi i različite stilove kako bi se što bolje uklopili u ambijent i zadovoljili očekivanja vlasnika. Najbolje je koristiti gotove tvorničke elemente koje možete obložiti i prilagoditi svom ambijentu (kamenom, opekom).

Želite li da vrtni roštilj ostane dugovječan i funkcionalan ukras vašeg dvorišta, njegovu izgradnju ipak je najbolje povjeriti stručnjacima koji će je izraditi od kvalitetnih materijala i na najbolji način.

Ložište vrtnog kamina mora biti obloženo kvalitetnom šamotnom opekom, a budući da je konstrukcija vrtnog roštilja teška i velika, njegova stabilnost i optimalno korištenje od posebne su važnosti. Osim dobre podloge, pravilno dimenzioniranog i dobro izvedenog ložišta i dimnjaka, za uživanje u jelima pripremljenim na vrtnom roštilju potrebno je pribaviti i dodatnu opremu, poput tanjura za kotlovinu, rešetke roštilja, ili šipke za ražanj.

Poseban oprez


Pri smještanju vrtnog kamina u eksterijer, kamin ne smije biti pozicioniran tako da žar i dim predstavljaju opasnost za vaš dom i prirodu. Ako ga postavljate na manjoj terasi, pripazite na dimenzije roštilja, kako svojom masivnošću ne bi narušio funkcionalnost prostora.

Kvalitetan i estetski atraktivan vrtni roštilj, samostalan u prostoru, ili u sklopu vrtne kuhinje, omogućit će vam pripremu mekih i sočnih delicija ispod peke i ukusnih jela sa žara, a poseban doživljaj predstavit će užitak kuhanja pod suncem i vedrim nebom.

Prije nego što počnete sa zidanjem roštilja potrebno je izvršiti određene pripreme za gradnju. Pažljivo odaberite lokaciju! Imajte na umu da je zidani roštilj fiksni objekt, tako da ga treba postaviti na sigurnu udaljenost od kuće. Imajte u vidu i druge objekte koji se nalaze u blizini (garaže, ostave) i drveće. Ispod mjesta na kojem ste odlučili zidati roštilj ne smije biti podzemnih kabela, vodovodnih, ili kanalizacijskih cijevi. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana