Ekonomija
VODA ZA LJUDSKU POTROŠNJU U SLAVONIJI I BARANJI

Istok Hrvatske oprskbljuje se vodom iz podzemnih izvora dubine 50 i više metara
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
Voda za ljudsku potrošnju u Slavoniji i Baranji većinom je podzemna, odnosno voda je to koja se nalazi pod zemljom u takozvanim vodonosnicima. Podzemne vode napajaju se uglavnom infiltracijom oborina - kišom i snijegom koje se s površine procjeđuju do dubokih vodonosnih slojeva.

Na prostoru Slavonije i Baranje mogu se izdvojiti dva tipa vodonosnika: vodonosnici u nizinskim predjelima, odnosno u dolinama rijeka Drave, Dunava i Save, nastali taloženjem šljunka i pijeska i prigorski vodonosnici na obroncima slavonskih planina.

Vodonosnici u dolinama rijeka imaju najveće zalihe podzemnih voda i najveće obnovljive količine podzemnih voda te su stoga najinteresantniji za iskorištavanje podzemne vode.

Podzemne vode koje se koriste na području Slavonije i Baranje nalaze se na dubinama od 50 metara i više, iz čega možemo zaključiti da su prilično dobro zaštićene od iznenadnog zagađenja, međutim, uvijek treba imati na umu da u slučaju zagađenja sanacija može biti dug, težak i vrlo skup proces.

Često se zanemaruje činjenica da danas gotovo polovina globalne populacije pije upravo podzemnu vodu. Potreba za iskorištavanjem podzemnih voda u svijetu raste s potrebom za vodom koja, naravno, raste s porastom broja stanovništva. S druge strane iskorištavanje vode iz podzemnih izvora sve je kompliciranija što su veće prijetnje klimatskih promjena.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

PRIPREMA ZA PRVU JAVNU PONUDU DIONICA NA TRŽIŠTU KAPITALA

ENNA: Ulaganja veća od milijardu eura

POSLOVANJE HRVATSKIH PODUZETNIKA

Dobit gotovo 47 milijardi kuna

MEĐUNARODNA NAGRADA HRVATSKOJ DESTILERIJI WISE GRUS

Rakiji iz Daruvara zlato i srebro u San Franciscu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSLOVANJE HRVATSKIH PODUZETNIKA

Dobit gotovo 47 milijardi kuna

2

HRVATSKO GOSPODARSTVO

Pogoršano raspoloženje

3

VELIKI PROIZVOĐAČ U DONJOJ BISTRI

Belgijski Deceuninck otvorio novu tvornicu