Osijek
PREDAVANJE O MENTALNOM ZDRAVLJU

Volite djecu, ali postavite granice
Objavljeno 7. veljače, 2023.
U Osnovnoj školi Josipovac održano je predavanje Marije Kribl, dr. med. iz Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti pri NZJZ-u OBŽ-a o mentalnom zdravlju djece. Broj onih koji su došli pokazao je ozbiljnost teme ovoga predavanja o problemima i izazovima s kojima se susreću kako roditelji tako i djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova te sama djeca. Dr. Kribl prenijela je okupljenima sve ono s čim se svakodnevno susreće u svojoj ordinaciji.

- U posljednje vrijeme najčešće se radi o problemima s depresijom, samoozljeđivanjem, poremećajima pažnje i problemima koji su vezani uz digitalne tehnologije, no nažalost sve je više mladih s problemom poremećaja hranjenja, anoreksijom i bulimijom koje se pojavljuju u sve mlađoj dobnoj skupini - rekla je Kribl.

Iako je svaki slučaj individualan, roditelji bi posebno trebali obratiti pozornost i postaviti odgojne granice, naglasila je Kribl, te posebno napomenula kako je izrazito popularno tzv. helikopter roditeljstvo pogubno za djecu.

- Prezaštićivanje djece naprosto onemogućava njihovu socijalizaciju, onemogućava njihovu kreativnost i snalaženje, a prelaskom od osnovne u srednju školu, gdje se mijenja kompletan sastav i struktura školovanja, djeca su pod velikom dozom stresa jer nemaju nikakve razvijene socijalne vještine za nekakvu adaptaciju i snalaženje u novonastaloj situaciji. Istraživanja pokazuju kako je to puno pogubnije za normalan mentalni razvoj djece od onog autoritativnog režima u stilu "onako je kako ja kažem i nikako drukčije". To svakako lomi samopoštovanje i kao takvo uvijek je bilo isticano kao nešto što je loše, ali ovo što se danas događa i prezaštićivanje je doista pogubno za djecu - pojasnila je Kribl te dodala kako je isto tako pogubno za djecu "prijateljstvo" djece i roditelja.

- Roditelji su ti koji trebaju postaviti granice. Dijete treba imati osjećaj bazične sigurnosti u obitelji i znati da, što god da se dogodi, roditelj će učiniti sve i biti tu za njega. No, čim roditelj mora postaviti granicu, ne može djetetu biti prijatelj jer automatski prelazi u drugi tabor.Danas su djeca prilično pogubljena i gube tu nekakvu sliku o sebi koju bi trebali stvoriti jer je nemaju na osnovi čega graditi kad uvijek netko drugi to odrađuje umjesto njih - rekla je Kribl te poručila roditeljima - volite djecu, budite uz njih, ali vi ste roditelj i trebate postaviti granice. T. Eršek Cicvarić
Helikopter roditeljstvo
Moderni stil odgoja koji se temelji na visokoj kontroli i pretjeranoj zaštiti djeteta naziva se helikopter roditeljstvo. Svaki roditelj želi najbolje svojoj djeci, ali ponekad ta želja prelazi zdrave granice, a previše zaštitnički roditelj želi spriječiti bilo kakvu štetu, tjelesnu ili psihičku, do te mjere da neprestano prilagođava okolinu djetetovoj sigurnosti. Takvi se roditelji nazivaju "helikopter" roditeljima jer neprestano lete oko svoje djece i ne dopuštaju im nikakvu odgovornost ni samostalnost.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

3

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi