TvObzor
OREMOVIĆEVA DRAMA “GLAVA VELIKE RIBE” STIGLA U KINA DILJEM HRVATSKE

Prizori iz bračnog života na balkanski način
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Nakon međunarodne premijere na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu te uspješne festivalske turneje ovjenčane nagradama za glavnu mušku i žensku ulogu, dugometražni igrani prvijenac redatelja Arsena Oremovića “Glava velike ribe”, nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića, stigao je pred domaću kinopubliku.”Glava velike ribe”, nastala pod okriljem produkcijske kuće Izazov 365, urbana je sociopolitička drama o tranziciji i poduzetništvu te bračnim prizorima na balkanski način, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sustavu u kojem živi. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu. Surova realnost poslijeratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu.

- Snimanje i rad s glumcima u mjeri u kojoj, kao redatelj primarno dokumentarnih filmova dosad nisam radio, bilo je vrlo prirodno i tu doista nisam osjećao neki osobiti pomak u odnosu na svoje prijašnje radove. Štoviše, ovdje sam išao za sličnim dokumentarističkim osjećajem, a mogao sam potpuno kontrolirati stvari, pa je utoliko čak bilo i lakše. Suradnja s Lanom, Nikšom i Nevenom bila je izuzetno laka - rekao je redatelj Oremović.

Sjajan odabir glumačkog trolista koji svojim snažnim individualnostima nosi ovaj film - Nikše Butijera kao Andrije, Nevena Aljinovića-Tota kao Traktora te Lane Barić kao Vesne - već je potvrđen Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Barić) i Zlatnim Orionom za glavnu mušku ulogu (Butijer) na festivalu glumca u Vinkovcima.

- Glumci su doista dali poseban reljef tim likovima, od kojih svaki nosi svoju vrstu križa, a opet smo u svemu tome iskazali i nešto apsurdne komike koju je publika dosad jako dobro prepoznavala - ističe Oremović, koji potpisuje i scenarij.

Direktor fotografije je Marinko Marinkić, Tomislav Pavlic zaslužan je za montažu, oblikovatelj zvuka je Tihomir Vrbanec, a skladatelj Toni Starešinić. Uz njih, kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović, masku Snježana Gorup, scenografiju Dino Topolnjak, dok su za produkciju odgovorne Maja Vukić i Katarina Prpić iz produkcijske kuće Izazov 365. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i HRT-a.

Nakon zagrebačke premijere krajem siječnja, Sabmarine distribucija donijela je film “Glava velike ribe” u nezavisna kina diljem Hrvatske te u multiplekse CineStar i Cineplexx. D.M.
Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

“SJEVERNJAČKA UTJEHA” ZAIGRALA U KINIMA DILJEM HRVATSKE

Turbulentna komedija o skupini pojedinaca sa strahom od letenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAVANJ NA PICKBOX TV KANALU DONOSI PET PREMIJERA

Mjesec britanskih i skandinavskih hitova

2

JAKO DOBRE VIJESTI ZA NAJMLAĐE

Mala sirena u novoj avanturi

3

U NOVOJ NAJAVI SERIJE “DOKTOR WHO”

Ncuti Gatwa putuje kroz vrijeme i prostor