Svijet
VOJNA POMOĆ UKRAJINI

Poljaci šalju Leoparde bez obzira na Berlin
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij. Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine, napisao je na Telegramu Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskija.

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je dosad bilo potrebno odobrenje Berlina da se izvoze u Ukrajinu. Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu. Čak i ako ne dobijemo dopuštenje. Ipak ćemo isporučiti Ukrajini naše tenkove zajedno s drugim zemljama Ukrajini, u sklopu koalicije zemalja. Poljska je prva zagovornica isporuke Leoparda i poziva zemlje koje raspolažu tim njemačkim tenkovima da ih pošalju Ukrajini. "Njemačka neće stajati na putu ako Poljska to želi učiniti i pošalje svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju za francuski TV kanal LCI. Upravo se na tu njezinu izjavu referirao Morawiecki. "Pritisak ima smisla jer je njemačka ministrica izrekla nešto drukčiju poruku koja ulijeva malo nade u to da Njemačka ne samo da neće blokirati slanje tenkova već će u konačnici i isporučiti modernu opremu kako bi pomogla Ukrajini", rekao je.

No glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit u ponedjeljak nije potvrdio da su riječi ministrice službeno stajalište vlade. "Moglo bi se reći ovako: ako bi se takav zahtjev uputio Njemačkoj, onda postoje dobro uhodane procedure za odgovor na to. I mi ih se svi pridržavamo", kaže. Glavni tajnik NATO-a kaže da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše potpore Ukrajini. Prema registru oružja UN-a iz 2019. Poljska ima 247 tenkova Leopard 2. Njemački tenk Leopard smatra se idealnim jer ga posjeduju mnoge zemlje, primjerice Poljska i Finska, a što znači da bi mogle podijeliti teret opremanja Ukrajine.

Kremlj je poručio da će ukrajinski narod patiti ako zapad pošalje Kijevu tenkove. O nepostizanju dogovora o tenkovima na sastanku SAD-a i saveznika u petak, na dnevnom brifingu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Europi u vezi sa slanjem tenkova Kijevu pokazuju da raste “nervoza” unutar NATO-a. “Ali naravno da zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njezine tehnološke razine snose odgovornost za nastavak sukoba. Bit je u tome da je ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudopotporu”, naglasio je Peskov. H
Najčitanije iz rubrike