Svijet

Baltičke države pozvale Berlin da isporuči Ukrajini tenkove Leopard
Objavljeno 21. siječnja, 2023.

Ministri vanjskih poslova baltičkih država pozvali su Njemačku da Kijevu isporuči tenkove Leopard, dan nakon što se Berlin u tom pitanju nije obvezao na skupu država koje podupiru Ukrajinu.

Ministri su "pozvali Njemačku da odmah isporuči tenkove Ukrajini. To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi", tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Rekao je da je njegov poziv također u ime njegovih kolega iz Estonije i Litve. "Njemačka, kao vodeća europska sila, u tom pogledu ima posebnu odgovornost", istaknuo je.

Unatoč razumljivom pritisku iz Ukrajine i savezničkih država, njemačka vlada još nije odlučila o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 Kijevu.

Berlin je dosad odbijao djelovati jednostrano, ustajući na tome da to može samo zajedno sa saveznicima, premda su sve glasniji pozivi u zemlji i inozemstvu da se Kijevu pruži modernije i jače oružje.

Osim pitanja njemačkih tenkova, drugi njemački saveznici koji prisustvuju na skupu u zračnoj bazi Ramstein također su izjavili da će i dalje podupirati Ukrajinu te najavili nove pošiljke oružja.

Obveze su uslijedile nakon pritiska ukrajinskoga predsjednika koji je rekao da "rat koji je počela Rusija ne dopušta odgode".(Hina)

Možda ste propustili...

POGREB NAVALJNOG U PETAK

Vladimir Putin je krvoločni mafijaš

RUSKI PREDSJEDNIK VLADIMIR PUTIN

Mora odgovarati za smrt Navaljnog

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUSKI PREDSJEDNIK VLADIMIR PUTIN

Mora odgovarati za smrt Navaljnog

2

IZRAELSKA VOJSKA TVRDI DA SU CIVILI NASRNULI NA KAMIONE S POMOĆI

Ministarstvo u Gazi optužuje Izrael za ubojstvo 104 civila

3

SRBIJA IZBJEGAVA SUĐENJA

Ratni zločinci na slobodi i nakon tri desetljeća