Novosti
U NEDOSTATKU DOMAĆIH, SVE VIŠE POSEŽU ZA STRANIM RADNICIMA

Hrvatski poslodavci zapošljavaju sada i radnu snagu iz dalekoga Bangladeša
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Đakovački drvoprerađivač Spajić zaposlio tri Bangladežana. Planira i Filipince, slove za najmarljivije

Najveći poslodavac tom dijelu Slavonije, drvoprerađivač Strizivojna Hrast, iz Srizivojne, s 520 zaposlenih, što pripada redu velikih tvrtki, ni sam nije imun na aktualni hrvatski problem - nedostatak radne snage, pogotovo kvalificirane. Njegov voditelj računovodstva Ivica Ljubić kaže da nedostaje majstora drvne struke, električara, bravara, mehaničara i dr.Preslikava se to na cjelokupno domaće tržište rada koje danas proživljava posljedice (svojevremenog) odljeva domaće kvalificirane radne snage u druge zemlje EU-a, pa poseže za stranim radnicima, od onih bez ikakve kvalifikacije, pa do (visoko) stručnog kadra, a zemlje iz koje stižu sve su udaljenije. Radnoj snazi iz regije, Ukrajine, Nepala, Filipina…, sada se u Slavoniji pridružuje i ona iz Bangladeša. Prva tri radnika iz te zemlje u južnoj Aziji stigla su u pogone đakovačkog obrta Blaža, drvoprerađivača koji je ove godine bio nominiran za najboljeg izvoznika. Riječ je o izvozu na tržište Azije i sjeverne Europe, i to proizvoda od drva za potrebe industrije namještaja, dio je za različite programe u proizvodnji igračaka, a većina izvoza Blažine drvne prerade odnosi se za potrebe proizvodnje skija.

Test tržišta rada


- Tri Bangladežana rade u proizvodnji koja ne zahtijeva kvalificiranost. Jedan je visoko obrazovan, i na upit zašto ne radi u svojoj zemlji u struci, kaže: "Što to vrijedi kada bi ondje imao plaću od samo 90 dolara", kaže drvoprerađivač Marko Spajić. Dodaje, Blaža je među stranim radnicima prvo bila posegnula za Ukrajincima, sada za Bangladežanima, a plan je i desetak Filipinaca. "Najprilagodljiviji su, brzo se uklapaju u novu radnu sredinu, vrlo su marljivi", kaže Spajić, koji stranim radnicima osigurava i smještaj u svom motelu i 500 kuna toplog obroka. Najobrazovaniji među njima ujedno svojim poznavanjem engleskog rješava i jezičnu barijeru. I u slučaju minimalne plaće u Hrvatskoj, to je 506 USD.

Iskustvo angažmana strane radne snage ima i đakovački Tehno-Elektro, također iz skupine velikih tvrtki, a radi na području elektroenergetike i građevinarstva i upravo je angažirana na izgradnji velike trafostanice kod Šibenika te očekuje i angažman na gradnji TS-a na Pelješcu, gdje je gradila i vjetropark. Među njezinih 300 radnika osam ih je iz Ukrajine.

– Imali smo donedavno 12 Ukrajinaca, no dio njih vratio se u svoju zemlju nakon izbijanja ruske agresije na nju. Četvorica su bolji pomoćni građevinski radnici, a četvorica su u rangu s majstorima građevinske struke - kaže član uprave Ivica Prodanović. Tvrtka im osigurava i smještaj te, umjesto naknade za topli obrok, večeru.

Stranci posao u RH većinom pronalaze preko brojnih agencija. Nakon što je napustila praksu da se uvoz strane radne snage odvija preko godišnjeg kvotnog sustava, 1. siječnja 2021. na snagu je stupio Zakon o strancima, koji na drukčiji način regulira zapošljavanje državljana trećih zemalja. To su u ovom kontekstu sve zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora, koji čine članice EU-a, Lihtenštajn, Norveška, Island i Švicarska.

Stigli i Turci


Poslodavac koji želi uvesti radnike iz trećih zemalja mora za to imati mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je prethodno dužan provesti test tržišta rada (TTR), osim ako je zanimanje za koje traži radnike na listi onih za koje radnika u RH nema, pa onda slobodno može zaposliti stranca. U suprotnom, TTR-om se prethodno žele iscrpiti sve mogućnosti za radni angažman domaće radne snage iz evidencije nezaposlenih u kojoj su u ovom trenutku, jučerašnji je podatak HZZ-a, 110.329 osoba. TTR traje najduže 15 dana, tijekom kojih HZZ ima obvezu istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koje udovoljavaju traženim uvjetima poslodavaca te ih uputiti na njega, a njegova je obveza povratno javljanje o ishodu. Nakon dobivanja pozitivne obavijesti, poslodavac u 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja. MUP od HZZ-a traži mišljenje za izdavanje dozvole za boravak i rad za konkretnog državljanina treće zemlje kod hrvatskog poslodavca.

- Svojevremeno je i Strizivojna Hrast imao radnike iz Ukrajine, no osulo se. Hoćemo li opet posezati za strancima reći će potrebe, ponuda i potražnja posla, radne snage - kaže Ljubić, dok Spajić dodaje da Bangladežana sve više ima i dalje po Hrvatskoj. Prodanović kaže da se i Tehno-Elektru nudila radna snaga iz Bangladeša, no nisu iskazali spremnost.

– Tu je jezična barijera, a jezična komunikacija mora postojati, što je s Ukrajincima olakšano. Uz to, nismo tvrtka koja u radni proces može ukomponirati tako nisko osposobljenu radnu snagu. Nama treba kvalificirana, stručna - kaže Prodanović.

Kako doznajemo, đakovački poslodavci posežu sada i za Turcima; tvrtka za unutarnje građevinske radove angažirala ih je na polaganju pločica.

Uz jezičnu barijeru, radni angažman stranaca, posebice iz udaljenih siromašnih zemalja, nosi i kulturološke, mentalitetne razlike, ovdje ih samo zanima rad, drugih interesa nemaju, čemu pridonosi i nepoznavanje jezika, nesnalaženje u nepoznatoj sredini, neobrazovanost. Dok svi u pravilu hvale filipinske radnike, njihovu prilagodljivost, marljivost, angažman, spretnost, poslodavci ističu i da Filipinci tu imaju - jak sindikat.

Suzana Župan
OVE GODINE ZAPRIMLJENO 79.600 ZAHTJEVA OD 10.000 POSLODAVACA
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o radnim dozvolama i testu tržišta rada, u prvih sedam mjeseci 2022. godine zaprimljeno je 79.679 zahtjeva (s testom tržišta rada 9247) od 9893 poslodavca i to za 396 zanimanja. Obrađeno je 76.295 zahtjeva, pozitivno mišljenje dobilo ih je 52.460, negativno 5234, izdanih radnih dozvola je 12.698, obustavljenih 5510, dok su 393 radne dozvole odbijene. “U obradi je 1870 zahtjeva”, navode u Zavodu za zapošljavanje. Najtraženija zanimanja za koje je izdano pozitivno mišljenje je konobar – 5770 radnika, a prosječna brutoplaća tu je 6094 kune. Slijedi radnik visokogradnje – 5705 radnika (5034 kuna), zidar - za 4665 radnika (5608 kuna). Slijede zanimanja: kuhari, sobarice, radnici niskogradnje, tesari, pomoćni konobari, čistačice i dr. Kada je riječ o testu tržišta rada u prvih sedam mjeseci 2022. godine, provedba testa tražila se kod 434 zanimanja, a zatražilo ga je 1788 poslodavaca, i to za 22.060 radnika. Obrađena su 21.104 zahtjeva, od čega pozitivno 18.267, a u postupku ih je 956. “Broj podnesenih zahtjeva za radnu dozvolu nakon dobivene pozitivne obavijesti je 9247”, navode u Zavodu za zapošljavanje za prvih sedam mjeseci ove godine. Zanimanja za koja je izdano najviše pozitivnih obavijesti u provedbi testa tržišta rada su dostavljač - 1356 radnika, a prosječna brutoplaća je 4938 kuna, pa prodavač, radnik na proizvodnoj liniji, poljoprivredni radnik, čistač, kuhinjski radnik, skladišni radnik, turistički animator, vozač, maser, recepcionar, pomoćni kuhar, vozač, sobarica, berač te druga zanimanja.

LANJSKU GODINU 2022. VEĆ PREMAŠILA
Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2021., u prvoj godini nove prakse zapošljavanja stranaca i napuštanja prakse godišnjih kvota stranaca, kažu da je mišljenja za dozvolu za boravak i rad stranih radnika u 408 zanimanja zatražilo 9055 poslodavaca koji su podnijeli 66.917 zahtjeva. Najtraženija zanimanja, za koje je izdano pozitivno mišljenje su zidar, radnik visokogradnje, tesar, radnik niskogradnje, kuhar, fasader, armirač, monter građevisnkih elemenata i dr. Broj zanimanja za koja se tražio test tržišta rada u 2021. godini bio je 488, a test je tražilo 2516 poslodavaca za 28.838 osoba. Pozitivna obavijest dana je za 22.872 zahtjeva, a broj podnesenih zahtjeva za radnu dozvolu nakon dobivene pozitivne obavijesti je 8754. Zanimanja za koja je u 2021. godini, izdano najviše pozitivnih obavijesti u provedbi TTR-a su čistač, konobar, pomoćni kuhar, sobar, dostavljač itd. Lanjsku godinu 2022. premašila je već sada, već u razdoblju od siječnja do kraja srpnja, odnosno već u prvih sedam mjeseci.

U SLAVONIJI DO KOLOVOZA 1339 ZAHTJEVA
Po zaprimljenim zahtjevima za testom tržišta rada u prvih sedam mjeseci 2022. godine po područnim službama i uredima Zavoda za zapošljavanje, najviše ih se odnosi na Područnu službu (PS) Zageb - njih 8868, a najmanje na Područni ured (PU) Požega, 37 te Područni ured Vinkovci - samo 41 zahtjev. U čitavoj Slavoniji na Područnu službu Osijek i pet ureda odnosi se 1339 zahtjeva. Prošle godine na Područnu službu Zagreb odnosilo se 8.589 zahtjeva, a na cijelu Slavoniju njih 1095 - na PS Osijek 635, a na područne urede Požega 33, Slavonski Brod 152, PU Vinkovci samo sedam, na PU Virovitica 181, a na Područni ured Vukovar 87 zahtjeva za testom tržišta rada. Lani je brojem zahtjeva za TTR-om odmah iza PS-a Zagreb bio Područni ured Pula sa 6831 zahtjevom, potom Područna služba Rijeka s 5432 zahtjeva. Slijedio je PS Split - 2493, pa PU Varaždin - 855, potom PU Zadar - 811, pa PU Čakovec - 480, Dubrovnik - 349, PU Sisak - 409, Gospić - 312, Područni ured Šibenik s 289 zahtjeva, Krapina s 276 te Križevci sa 199.

Možda ste propustili...

ZA DVA SATA PALO 140 LITARA KIŠE PO ČETVORNOM METRU

Rijeka poplavljena, onemogućeno prometovanje ulicama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana