Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI

Bundeva je idealna namirnica za dijetu, važna za srce i kosti
Objavljeno 8. studenog, 2021.
Meso bundeve povoljno utječe na regulaciju probave, dobar je prirodni diuretik

Meso bundeve povoljno utječe na regulaciju probave, dobar je prirodni diuretik i djelotvorno je kod začepljenosti. Zato se preporučuje kod dijeta, u prehrani osoba osjetljiva i bolesna želudca, crijeva, bubrega, mjehura i prostate, kao i kod onih s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih putova, upalom bubrega i žuči te dijabetičarima. Meso bundeve sadržava 90 - 94 posto vode i nizak postotak masti, ima 4,8 posto ugljikohidrata, bjelančevina 1,1 posto. U njemu je i znatna količina vitamina i minerala. Bundevina pulpa bogata je beta-karotenom, vitaminom C i vitaminima B skupine, koji su iznimno važni za energiju i živce. Ima i znatnu količinu vitamina E, poznatog kao čuvara mladosti. Od minerala se kod bundeve ističu kalij, važan za rad srca, fosfor i kalcij, koji zajedno sudjeluju u izgradnji kostiju i zuba, željezo, važno za krv, te mangan, koji čuva zdravlje kože i hrskavice.



Bundeva, tikva ili buča, koja u nekim dijelovima svijeta može težiti i do 760 kilograma, u naše je krajeve dopremljena iz Meksika i Perua, gdje su je tamošnji narodi poznavali i uzgajali prije 4000 godina. Bundeva je trenutačno najrasprostranjenija biljka na svijetu zbog svoje prilagodljivosti uvjetima proizvodnje, kao i sve češće spominjanog ekološkog načina uzgoja, koji se bundevi, kako navode stručnjaci, posebno sviđa. Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini. Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Štiti zdravlje očiju jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi. Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena. Žlica soka bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.

U rod bundeva Cucurbita pepo ubraja se više vrsta, ali su najpoznatije u svijetu obična bundeva, tikva, muškatna tikva i smokvolisna tikva, koja raste u vrtovima i na obradivim površinama, najčešće u blizini kukuruza. U Hrvatskoj 90 posto rastu obična i uljna bundeva, namijenjene grickanju i proizvodnji ulja, i bundeva za pečenje, tzv. turkinja, hokaido bundeva najviše se koristi u prehrani zapadnoeuropskih zemalja i, na kraju, povrtna tikvica. Bundeve jako dobro uspijevaju na humusnom, pješčano-ilovastom tlu, ali ne uspijevaju na izrazito vlažnim tlima. Vegetacija bundeve traje od 130 do 150 dana, a biljka je zrela potkraj rujna, kada listovi požute, a plodovi dobiju narančastožutu boju. S obzirom na suvremene trendove u modernoj ljudskoj prehrani, jako su izraženi interes i potražnja za bundevinim uljem, koje je najčešći dodatak salatama. Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih, ali i ljekovitih svojstava ubraja u delikatesno ulje. Koristi se u slastičarstvu, ali i u prehrani životinja jer je izuzetno dobro krmivo, koje životinjama nudi dovoljnu količinu proteina i aminokiselina. Sjemenke bundeve poseban su dio cjelokupne proizvodnje bundeva. Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snizuju kolesterol i poboljšavaju pamćenje. Imajte na umu da 100 grama bundevinih sjemenki sadržava gotovo 600 kalorija, a u istoj količini bundevina ulja ima 900 kalorija. Najmanje je kalorično bundevino meso, koje u 100 g ima samo 26 - 30 kalorija.

Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Ne samo da njeguje i hrani kožu nego ju i štiti od raka, pokazuju najnovija istraživanja. Bundevu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove. Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.



Jasminka Knežević
Ukusna marmelada za probavu
Marmeladu od bundeve možete pripremiti od 3 kg mekanog dijela bundeve, 3 kg šećera, 3 vanilin šećera i 3 limuna. Mekani dio bundeve usitnimo, dodamo usitnjeni limun, šećer i vanilija prašak, sve dobro izmiješamo i stavimo kuhati uz lagano miješanje. Kuhamo do gustoće marmelade. Vruće ulijemo u sterilizirane staklenke. Ovo je izvrsna marmelada za doručak kod tegoba s probavom.

Kada je spremna za berbu
Najlakši način da provjerite je li buča spremna za berbu jest da lagano udarite plod, ako zvuči “šuplje”, plod je spreman za berbu. Zrelost pokazuje i smeđa boja lišća. Berba buče se obavlja ručno, odnosno odsijecanjem peteljke. Preporučljivo je buče nakon berbe ostaviti nekoliko dana na osunčanom mjestu kako bi se osušile i kako bi im koža otvrdnula.

Za djecu, starije, sportaše...
Uzgoj bundeve zahtijeva veliku pažnju i dugotrajnu njegu. Bundeva je vrlo zdrava jer se smatra prirodnim ekološkim proizvodom koji ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, nego samo prirodnu gnojidbu. Zbog takvog prirodnog rasta i sazrijevanja, kao namirnica je posebno pogodna u prehrani djece, sportaša, starijih ljudi i rekonvalescenata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana