Kultura
4. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNOST I ŽENA

Demarginaliziranje “ženske umjetnosti”
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Međunarodni festival Umjetnost i žena će se na više lokacija u Osijeku održati 12. i 13. studenoga. Program u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost i Odsjeka za kulturu, medije i menadžment osječke Akademije za umjetnost i kulturu kombinacija je umjetničkih i znanstvenih događanja. Svrha je demarginaliziranje tzv. ženske umjetnosti i nužno oslobađanje od balasta stereotipnog etiketiranja umjetničkog stvaralaštva žena. Festival uzima u obzir interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaralaštvu obuhvaćajući teme iz područja književnosti, glazbe, likovnih i izvedbenih umjetnosti, kreativnih industrija te novih medija.

- Osim što ćemo ponovno imati priliku uživati u brojnim programima i sadržajima žena kao umjetnica, jako nam je drago što će se ove godine žene predstaviti u svim svojim ostalim izdanjima, pa tako i kao znanstvenice. Najveći dio bogatog i raznolikog programa održat će se u prostorima Akademije, ali smo isto tako odlučili umjetnost dovesti i u prostore koji možda za nju nisu uobičajeni, a u kojima žene rado provode svoje slobodno vrijeme: u The Kavanu, Lobby bar hotela Osijek i Vinsku mušicu - kaže Majda Milinović, asistentica na Odsjeku za glazbenu umjetnost i jedna od koordinatorica programa festivala.

Program počinje 12. studenog u 10 sati radionicom "La Divina‘‘ u Salonu AUK-a, gdje se nastavlja izložbom knjiga ‘‘Njezina perspektiva‘‘ autorice Marte Radoš. U 11 sati u predavaonici P15 predavanje "Žene na tržištu rada u umjetnosti i kulturi" održat će Marija Šain, Marija Tolušić i Marina Čepo, a u The Kavani bit će održano koncertno čitanje "Umjetnost uživanja u kavi: Krležine žene". Snježana Barić Šelmić u 12 će sati u predavaonici P1 analizirati glavne ženske likove "Igre prijestolja", a u 13h u Vinskoj mušici slijedi glazbeni program i predstavljanje profila mladih žena umjetnica "Pjenušac za ručak". Slijede izlaganje i koncert "Klavirske priče prvih profesorica klavira u osječkoj glazbenoj školi" u Salonu AUK-a u 17h, nakon čega će tamo biti otvorena izložba "Venera Simera" Martine Livović. U "Koncertnoj točki" nastupit će studentice klavira Dorotea Pavlinić i Kristina Hegeduš, a prvi dan završava koncertom "Ninfa gentile" (19.30 sati) sopranistice Anje Papa.

Program 13. studenoga počinje u 10 sati u Salonu AUK-a predavanjem Lucije Ljubić "Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica u hrvatskom kazalištu" nakon čega slijedi "Koncertni break" studentica Danijele Jari (bisernica) i Nikoline Tomić (klavir). Na Odjelu za rad s djecom i mladima GISKO-a studentice Odsjeka za kazališnu umjetnost održat će nastup pod nazivom "Disneyeve heroine" (12 sati), dok će se istovremeno u Lobby baru hotela Osijek održavati glazbeni program i predstavljanje ALUMNI vokalnih umjetnica "Umjetnost uživanja u glazbi i čokoladi" u kojem će nastupiti Danijela Božičević (sopran), Ivana Medić (sopran), Mirna Vidović (mezzosopran) i Ante Blažević (klavir). Na Odsjeku za kazališnu umjetnost, s početkom u 18 sati, Maja Drobac u suradnji s Deborom Hustić i Majom Marjančić, u okviru ciklusa ScArtLab održat će tribinu "OSTATCI/sjećanja", a U 19h u Salonu AUK-a klavirski duo Karša održat će koncert "Djela bečkih skladatelja". Festival zatvara koncert "Ljubav i život žene" sopranistice Veronike Hardy, koji će se u 20 sati, održati u MLU. Ulaz je besplatan. D.Miklić
Održava se i u prostorima koji nisu uobičajeni za umjetnost, a u kojima žene rado provode slobodno vrijeme
Možda ste propustili...

“RITINA ŠKOLA” GOSTUJE U OSIJEKU, 11. PROSINCA

Prava kazališna poslastica

VOJA BRAJOVIĆ NAGRAĐEN NA 36. GAVELLINIM VEČERIMA

Važno je da ljudi shvate koliko je kazalište bitno

TRODNEVNI PROGRAM KONCERTNE DVORANE KRAJEM PROSINCA

Lisinski slavi svoj 50. rođendan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana