Mozaik
PISMO ĐAKOVAČKIH RADIOAMATERA VRAĆENO KUĆI

Nakon čak 43 godine u Đakovo
se vratilo pismo poslano u SAD
Objavljeno 18. listopada, 2012.
Zanimljivo je kako je ovo pismo bilo predmet aukcije na eBayu, gdje ga je kupila Robin Grube, Amerikanka đakovačkih korijena

Pismo, koje je avionom u Ameriku 1969. godine s adrese đakovačkog Radio kluba poslao tadašnji član Darko A. Tosenberger, naslovivši ga na ime Mr. John C. Klimek, te na adresu RD 1 BOX A-38, Valatite, New York 12184 U.S.A., nakon 43 godina vratilo se kući, u Đakovo, odakle je i poslano!

Zanimljivo je kako je ovo pismo bilo predmet aukcije na eBayu, gdje ga je kupila Robin Grube, Amerikanka đakovačkih korijena. Robin, čija je baka daleke 1920. godine iz rodnog Đakova krenula put daleke Amerike, više je puta posjetila ovaj grad. Istražujući svoje rodoslovlje, sprijateljila se s đakovačkim odvjetnikom Željkom Lekšićem, kojemu je ove godine, tijekom svog trećeg posjeta Đakovu, darovala spomenuto pismo.

- U početku nisam znao za Antuna Tosebergera, dok nisam vidio fotografije Radio kluba na kojima je i on. Kasnije mi je pojašnjeno kako je i adresa s koje je pismo poslano zapravo adresa na kojoj se tada nalazio Radio klub. Nakon toliko godina, evo, pismo se vratilo natrag, kaže Lekšić, pojašnjavajući sadržaj pisma poslanog u Ameriku.

Riječ je, kaže, jednostavnim riječima rečeno – o uspostavi veze.

- Radioklubovi šalju kartice, ali ne za svaku uspostavu veze, nego za one koje su dalje, poput ove u Americi. Kuverta koja se sada vratila imala je karticu na kojoj piše kada je veza uspostavljena i druge pojedinosti, kaže Lekšić, pokazujući nam primjerak jedne od takvih kartica iz 1975. godine. Za Robin napominje kako je tijekom istraživanja svoga rodoslovlja mnogo toga doznala o Đakovu, pa kad god na kakvoj aukciji vidi predmet vezan uz ovaj grad, ona ga kupi. Inače, pojašnjava odvjetnik Lekšić, između njih postoji dobra suradnja, pa zajednički pomažu i drugima koji žele istražiti svoje korijene. Maja MUŠKIĆ

Možda ste propustili...

MODNA REVIJA U SKLOPU 56. VINKOVAČKIH JESENI

‘‘Večer mode i ljepote‘‘: Boje za hladnije dane

FILMO ČASNOJ SESTRI LEZBIJKI

Rusi zabranili Verhoevena

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH ČLANOVA KOMIČARSKE TRUPE IZ SHOWA “SATURDAY NIGHT LIVE”

Umro Norm Macdonald

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVO PLINARSKO DRUŠTVO

Humanitarni projekt za djecu žrtve potresa

2

KENNETH BRANNAGH PREDSTAVIO NOVI FILM U TORONTU

Svakog dana snimanja
navrla bi mi sjećanja na
odrastanje u Belfastu

3

ZLATNIK OSVAJA SRCA HITOM "SLAVONIJA RAVNA"

Ljudi odlaze, a mi imamo nadu u njihov povratak i bolje sutra