Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Zlatni nikotin: Duhanska mafija jača od korone
Datum objave: 14. kolovoza, 2020.

Prava krijumčarska hobotnica pustila je svoje krakove diljem svijeta, a na njezinu je putu i glasovita “balkanska ruta” koja ide prema Hrvatskoj i dalje prema ostatku Europe. Šverc duhana i cigareta okreće silan novac i nanosi višestruke štete zemljama u kojima se sve to nabavlja na crno, u nedopuštenoj i kažnjivoj trgovini.

A da šverceri naveliko djeluju svjedočimo baš kao nedavno kada su carinici i policija na međunarodnom graničnom prijelazu Stara Gradiška zaplijenili ilegalnu pošiljku od 163.900 kutija cigareta vrijednu 3,25 milijuna, koju je u teretnom vozilu u RH pokušao prokrijumčariti bosanskohercegovački državljanin. USKOK je pak pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv dvanaest osoba koje su iz Njemačke prokrijumčarile najmanje 65 tona duhana i pritom oštetile državni proračun za gotovo 40 milijuna kuna. Od toga je 43.201 kilogram prodan na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, od čega su zaradili najmanje 2,1 milijun kuna. Iako Karl Kraus, austrijski književnik i novinar, jednom reče da “ni jedna granica ne mami toliko na krijumčarenje kao granica starosti”, moramo reći da analize i istraživanja govore da su šverceri uglavnom mladi ljudi, koji su se uhvatili u kolo u želji za lakom i brzom zaradom. O zaradama nešto govori i podatak kako se u sivoj zoni kilogram duhana može kupiti i za 120 kuna, a od toga je moguće napraviti čak 1000 cigareta, ili pedesetak kutija koje vrijede i više od 1500 kuna. Šverc cigaretama i duhanom teško pogađa cijelu Europu, jer prema podacima Europskog ureda za borbu protiv prijevara - OLAF-a, zbog prodaje ilegalnih cigareta šteta se u državama članicama EU procjenjuje na čak 10 milijuna eura, i to svake godine!
1,1 MILIJARDA PUŠAČA
I dok šverc raste i šverceri trljaju ruke, zanimljivo je kako se o tom gangsterskom poslu ne zna baš mnogo, na neki su način u potpunoj ilegali, što im odgovara. Nisu previše zanimljivi medijima, a nisu atraktivni ni Hollywoodu, koji snima napete i gledane filmove o švercerima droge i oružja, ali ne i o krimihobotnici koja gospodari velikim ilegalnim tržištem duhana i cigareta. Euromonitor tvrdi kako prodaja samo cigareta godišnje vrijedi više od 680 milijardi dolara. U svijetu se godišnje popuši 5,7 bilijuna cigareta, ili 11 milijuna svake minute, a naravno znatan dio je s crnog tržišta. Vodeći proizvođač duhana je Kina, koja proizvede oko 40 posto svjetskog duhana, a Kina ima i oko 315 milijuna pušača! Zanimljivo je i reći kako se duhan uzgaja na površini od čak 4,3 milijuna hektara, što je veličina Švicarske. Iako mnoge zemlje nastoje raznim mjerama smanjiti broj pušača, njih je na svijetu, prema podacima WHO-a, još uvijek oko 1,1 milijardu, pa šverceri imaju zahvalne klijente. Udružena duhanska mafija vješto koristi i spoznaju kako oko 80 posto svjetskih pušača živi u zemljama s niskim ili srednjim primanjima, pa im kroz crno tržište nude jeftinije cigarete često sumnjive kvalitete, u kojima, kao što su analize pokazale, ima svačega, od arsena i pesticida pa i do izmeta štakora. Duhanskoj mafiji ide u prilog i činjenica što čak 82,9 posto svjetskog tržišta cigareta kontrolira samo pet velikih kompanija, pa im je lakše dobivati bitku s manjim brojem “neprijatelja” na tržištu, gdje i oni mogu biti igrači.A koliko je švercerski posao s cigaretama više nego unosan dovoljno pokazuje podatak da kutija cigareta kod mahom crnih proizvođača stoji oko 20 eurocenti, znači 1,5 kuna, pa se kontejner može dobiti za 50.000 eura i na njemu u Europi zaraditi i 1,5 milijuna eura! O velikim zaradama duhanskog podzemlja govori i činjenica kako na duhanske proizvode EU godišnje naplati približno 100 milijardi eura poreza, a oko 10 posto otpada na nezakonitu trgovinu, što donosi gubitke u proračunima država EU-a. Gubi naravno i Hrvatska, a jedna je analiza pokazala kako godišnji izgubljeni porezni prihodi kada je o duhanu i cigaretama riječ iznose lijepih 120 milijuna eura, koji završe u džepovima švercera.
REKORDNE ZARADE
Projekt koji je proveo Ekonomski institut iz Zagreba kaže da se u Hrvatskoj 7,6 posto pušača, točnije njih 88.000, opskrbljuje na sivom tržištu, a kao glavni razlog je povoljnija cijena. Istovremeno rezani duhan u nas čini 89 posto sivog tržišta. Dohodak od krijumčarenja duhana u Hrvatskoj procjenjuje se na 32 milijuna eura godišnje. A cigarete u EU dolaze raznim kanalima iz tzv. slobodnih trgovinskih, odnosno carinskih zona diljem svijeta, gdje se i proizvode. Eldorado je slobodna trgovinska zona Jebel Ali u Emiratima, gdje se nalazi 20 tvornica koje prema procjenama proizvedu 60 milijardi ilegalnih cigareta i drugih duhanskih proizvoda i svi znaju da je to za šverc.Razni su istražitelji i agencije utvrdili kako je roba proizvedena u toj zoni i proizvedena s namjerom da to više nikad ne vidi ni jedan carinik neke druge države. Cigarete će biti ilegalno prodane iako su proizvedene kao legalno, ali će se poslati na tržište s dokumentacijom kako je riječ o nekim drugim proizvodima. I tada se pokreće krijumčarska hobotnica s brojnim kracima, a “balkanska ruta” jedna je od financijski najisplativijih, pa se duhanski mafijaši svojski trude da ju ne izgube.