Crna kronika
SRUŠEN ZID KUĆE U JOSIPOVCU

Nakon eksplozije plinske boce vlasnik kuće kritično
Objavljeno 16. lipnja, 2024.

Liječnici se bore za život 53-godišnjaka koji je teško stradao u eksploziji plina, koja se dogodila u kući u Josipovcu, u subotu u 19.48. "Došlo je do eksplozije i požara u prostoriji obiteljske kuće u kojoj se u tom trenutku nalazio 53-godišnjak. Pri eksploziji je došlo do rušenja zida prostorije i zapaljenja unutrašnjosti. Pedesettrogodišnji vlasnik prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje mu je pružena liječnička pomoć. Vlasnik kuće zadobio je ozljede opasne za život", doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Eksplozija i požar



Nakon očevida, koji je na mjestu događaja obavila očevidna ekipa PU osječko-baranjska uz inspektora zaštite od požara i zamjenika općinskog državnog odvjetnika, utvrđeno je da je do požara došlo zbog nestručnog rukovanja s plinskom bocom za domaćinstvo. Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.


Osječki profesionalni vatrogasci dobili su poziv u pomoć u 19.48. Na mjesto događaja odjurilo je ukupno 19 vatrogasaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Osijek i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek. Profesionalni vatrogasci na inervenciju su izašli s navalnim vozilom, cisternom i kombiniranim vozilom, a dobrovoljni su na teren izašli s dva vozila.

- Dolaskom na mjesto intervencije nailazimo na požar samostojeće kuće gdje su kroz dva prozora sukljali plameni jezici i prenosili požar na susjednu kuću koja je bila udaljena jedan metar i krovovi su im se dodirivali. Jednim mlazom presjekli smo širenje požara na susjednu kuću, a drugim smo gasili objekt. Prelaskom na drugu prostoriju vidjeli smo plinsku bocu koja je gorjela i iz nje je izlazio plin. Raspršenim mlazom polili smo bocu i iznijeli ju van. Treća prostorija u koju smo ušli bila je kuhinja, i od eksplozije je jedan zid bio izbijen u dvorište, a zid prema sjevernoj strani je izbijen do pola - doznajemo od Alena Bakića, dežurnog voditelja smjene JVP-a Osijek.


Slične nesreće



Tragedija sa smrtnom posljedicom zbila se u listopadu, nakon eksplozije plina koja se dogodila u stanu u Savskoj ulici u Osijeku, preminuo je 73-godišnjak koji je bio teško ozlijeđen. Očevidom je utvrđen kako je došlo do nekontroliranog istjecanja gradskog plina te stvaranja velike koncentracije i nastajanja eksplozivne smjese koja je aktivirana u trenutku kada je 73-godišnjak s pomoću daljinskog uređaja uključio TV. Također, došlo je do rušenja zida susjedova stana, od čega je 40-godišnjakinja s iste adrese lakše ozlijeđena.

U travnju prošle godine teške ozljede opasne za život zadobio je 53-godišnjak nakon eksplozije plina koja se dogodila u kući u Velimirovcu kod Našica. Očevidom je utvrđeno da je zbog tehničkog kvara na plinskoj boci došlo do curenja plina, a potom i eksplozije kada je 53-godišnjak upalio štednjak. S obzirom na težinu zadobivenih ozljeda, liječnički tim je nakon opservacije ozlijeđenog u našičkoj bolnici odlučio da se 53-godišnjaka hitno preveze u Klinički bolnički centar Osijek.

Godinu prije, u travnju 2022., eksplozija i požar dogodili su se u kući 91-godišnjaka u Petrijevcima. Ozlijeđenih osoba, srećom, nije bilo. Policija je očevidom utvrdila da je 91-godišnjak mijenjao plinsku bocu te je u jednom trenutku došlo do nekontroliranog istjecanja plina i njegova zapaljenja, a zatim i eksplozije. Požar se proširio na kuhinjske elemente i štednjak.

Krajem ožujka iste godine 47-godišnjak je smrtno stradao u eksploziji svoje kuće u Bilju, a o snazi detonacije svjedočila je kuća srušena do temelja. Do eksplozije i požara došlo je zbog curenja plina iz plinske boce.

U ožujku ove godine, u mjestu Nova Subocka na području Novske, dogodila se eksplozija smjese plina i zraka u kući 57-godišnjaka. Očevid je pokazao da je do eksplozije došlo kada je 57-godišnjak zapeo za cijev priključka zemnog plina te je došlo do curenja plina pri čemu je djelovanjem toplinske energije peći na kruta goriva došlo do eksplozije. U ovom događaju, srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Sandra Lacić
BOJLER SE ZAPALIO U BIZOVCU

 

U Bizovcu je u petak oko 21.55 došlo do požara električnog bojlera u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće u vlasništvu 54-godišnjaka. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a nastala materijalna šteta cijeni se na 2000 eura. Do dolaska vatrogasaca 54-godišnji vlasnik je ugasio požar. Očevidna ekipa Policijske uprave osječko-baranjske i protupožarni inspektor obavili su u subotu očevid na mjestu događaja, kojim je utvrđeno da je došlo zbog kvara na električnim instalacijama bojlera, pri čemu je došlo do zacrnjenja stropa i zidova pomoćnih prostorija.

Najčitanije iz rubrike