Mozaik
MODNO-FRIZERSKA PRIČA CRVENOG TEPIHA

Buduće krojačice i frizerke oduševile posjetitelje sajma
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Predstavljene su modne kolekcije "Petrolej crna" i "Proljeće" te frizerske kreacije nagrađene na državnim natjecanjima
Među brojnim događanjima na 9. obrtničko-gospodarskom sajmu, koji je u nedjelju održan u Parku 136. slatinske brigade, posebnu pozornost posjetitelja privukla je modno-frizerska revija učenika, nastavnika i stručnih učitelja Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Program su odlično, gotovo profesionalno vodile učenice 1. razreda za zanimanje kuhara Antonija Miljković i Anamarija Marčinković.

Događanje nazvano "Modno-frizerska priča crvenog tepiha" započelo je prezentacijom kolekcije odjeće za svečane prigode. Voditeljice su istaknule da su učenici za zanimanje krojač i frizer nadahnuće za odjevne kreacije u toj kolekciji pronašli u prirodi, pejzažu rijeke Drave i njegovoj paleti boja. Sljedeću "proljetnu" kolekciju obilježilo je poigravanje bojama, simetrični izrezi i velike mašne, što je haljinama dodalo notu otmjenosti i lepršavosti.


Treća modna priča donijela je dašak frizerskih natjecanja na kojima su učenice Industrijsko-obrtničke škole uz mentorstvo stručne učiteljice Kornelije Zubčević sudjelovale tijekom ove školske godine. U Zagrebu je u prosincu prošle godine održan Festival kose pod nazivom "Advent u kosi". Na tom je natjecanju učenica 3. razreda zanimanja frizer Lea Čertan osvojila prvo mjesto u kategoriji učenika strukovnih škola za adventsku svečanu frizuru "Anđeoski sjaj", a njen model bila je Anđelina Đorđević. Na istom je natjecanju učenica 3. razreda za zanimanje frizer Dora Šantalab osvojila odlično drugo mjesto za frizuru "Crveni glam", a njen model bila je Anamarija Zlatunić. Učenica 2. razreda frizera Magdalena Jokoš vjenčanom romantičnom frizurom osvojila je 1. mjesto na natjecanju učenika strukovnih škola na Državnom natjecanju frizera i kozmetičara u sklopu manifestacije Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a, koju su u Zagrebu organizirali Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore i Zagrebački velesajam. Njen model na tom natjecanju bila je Dora Šantalab. Odjevni predmeti koje su nosile učenice-modeli također su djelo učenika slatinske Industrijsko-obrtničke škole.


Za sve predstavljene kolekcije odjeće zaslužni su učenici za zanimanje krojač i njihove mentorice Paula Kukuljević Idek i Spomenka Prša, koji su osmislili i izradili sve odjevne predmete, a za frizure učenici za zanimanje frizer i njihova mentorica Kornelija Zubčević. Reviju slatinskih učenika svojim su glasovima upotpunili bivši učenici škole Lara Morović i Ante Benković, koji su izveli nekoliko popularnih zabavnih pjesama.

Na kraju "Modno-frizerske priče crvenog tepiha" voditeljice programa zahvalile su modelima na sudjelovanju i posjetiteljima na pozornosti, a Udruženju obrtnika Slatina na prilici da predstave vještinu, znanje i darovitost učenika i nastavnika škole.


- Bila je to je prekrasna priča, izvrsno ‘ispričana‘, jer sve što su djevojčice nosile osmišljeno je, izrađeno i sašiveno u našoj školskoj radionici, što znači da je sve originalno, a i frizure su također izradile naše učenice. Njihov trud i njihovo zalaganje zaslužuju svaku pohvalu, a to su pokazali i posjetitelji sajma. Školski gledano, zaslužile su čistu peticu - kaže ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Mladen Graovac.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike