Kultura
PJEVAČKO NATJECANJE LAV MIRSKI

Laureatkinja Sojkova s praške Akademije
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Ove je godine nastupilo više od 80 pjevača u dobi od 14 do 32 godine u sedam kategorija i dvije potkategorije
U organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku od 3. do 5. svibnja održalo se 12. izdanje Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski. Natjecanje se kontinuirano održava od 2013. godine i okuplja najbolje mlade pjevače iz Hrvatske i inozemstva.

Ove je godine nastupilo više od 80 pjevača u dobi od 14 do 32 godine iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Češke, Južne Koreje i Kine. Natjecatelji su nastupili u ukupno sedam kategorija i dvije potkategorije od kojih su četiri bile organizirane prema dobi natjecatelja, dvije prema glazbenom žanru – opera ili mjuzikl, i jedna kategorija koja je bila namijenjena ansamblima. Natjecatelji su program pripremili prema strogo propisanim propozicijama koje podrazumijevaju stilski raznolik i zahtjevan repertoar.

Nastupe mladih pjevača ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački žiri sastavljenim od istaknutih vokalnih umjetnika u sastavu: Ivanka Boljkovac, nacionalna prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu; Katarina Simonović-Ivanković, redovita profesorica na Katedri za solo pjevanje na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija; Balazs Kocsar, umjetnički ravnatelj i dirigent Mađarske nacionalne opere u Budimpešti, profesor na Fakultetu za glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu, Mađarska; Terezija Kusanović, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Hrvatska; dr. Christian Bester, Oklahoma State University, SAD; Maja Đokić, Glazbena škola dr. Vojislav Vučković u Beogradu, Srbija; Ladislav Vrgoč, ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i dr. Berislav Jerković, redoviti profesor i Pročelnik Odsjeka za glazbenu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, predsjednik stručnog žirija i umjetnički ravnatelj natjecanja Lav Mirski.

Žiri je ocijenio nastupe svih natjecatelja i kao pobjednike kategorija odabrao sljedeće pjevače: u 1.a kategoriji Žana Gazvodu (Slovenija), u 1.b kategoriji Maju Cvijanović (Hrvatska), u 2. Magdalenu Bermanec (Hrvatska), u 3. Nelu Karolinu Sojkovu (Češka Republika), u 4. Hongping Ruan (Njemačka), u 5. Aleksandru Ušumović (Srbija), u 7.a Lorenu Vlašić (Hrvatska) i u 7.b. Gabrielu Redžić i Domagoja Pintarića (Hrvatska).

Laureatkinja natjecanja s osvojenih 99,25 bodova je pobjednica 3. kategorije, fantastična dvadesetjednogodišnja sopranistica Nela Karolina Sojkova, studentica Muzičke akademije u Pragu (Češka Republika).

Održavanje natjecanja poduprli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Kulturni centar Osijek, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Lions klubovi: Lions klub Mursa, Lions klub Gea, Lions klub New Century Kuna, Lions klub Valpovo-Belišće, Lions klub Đakovo i Lions klub Buga Đakovo.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

SAŠA JAKŠIĆ O SVOM NOVOM ROMANU “LUTKICA”

Spas vidim jedino u ljubavi, koja mi pruža utjehu i nadu

OD 19. SVIBNJA DO 2. LIPNJA

Festival klasične glazbe u Kaptolu

Najčitanije iz rubrike