Svijet
NASTAVLJENI PREGOVORI O GAZI U KAIRU

Netanyahu: Prekid rata ostavlja Hamas na vlasti
Objavljeno 5. svibnja, 2024.
Čelnici Hamasa u nedjelju su sudjelovali u drugom danu pregovora o primirju s egipatskim i katarskim posrednicima, bez očitog napretka jer je islamistička skupina ostala pri svom zahtjevu da svaki sporazum mora prekinuti rat u Gazi, rekli su palestinski dužnosnici. Palestinski dužnosnik, blizak pregovorima, rekao je da je izaslanstvo Hamasa stiglo u Kairo odlučno postići dogovor, "ali ne pod svaku cijenu". "Dogovor mora prekinuti rat i osigurati povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a Izrael se još nije obvezao na to", rekao je dužnosnik za Reuters, tražeći da ne bude imenovan.

Izrael želi dogovor o oslobađanju barem nekih od oko 130 talaca koje drži Hamas. Izraelski dužnosnik signalizirao je da je osnovni stav zemlje nepromijenjen i da Izrael "ni pod kojim uvjetima" neće pristati na dogovor o okončanju rata, koji vodi s ciljem razoružavanja i raspuštanja Hamasa zauvijek.

Izrael je preliminarno prihvatio uvjete za koje je jedan izvor rekao da uključuju povratak između 20 i 33 izraelskih taoca u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika i primirje od nekoliko tjedana. To bi ostavilo oko 100 talaca u Gazi, od kojih Izrael kaže da su neki umrli u zatočeništvu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je u nedjelju odbacio zahtjeve Hamasa za prekid rata u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, rekavši da bi to palestinsku islamističku skupinu zadržalo na vlasti i predstavljalo prijetnju Izraelu. Netanyahu je rekao da je Izrael spreman pauzirati borbe u Gazi kako bi osigurao oslobađanje talaca koje još uvijek drži Hamas. "Ali dok je Izrael pokazao volju, Hamas ostaje ukorijenjen na svojim ekstremnim pozicijama među kojima je prvi zahtjev da se sve naše snage povuku iz Pojasa Gaze, okonča rat i ostavi Hamas na vlasti", rekao je Netanyahu. "Izrael to ne može prihvatiti", dodao je jer bi "Hamas mogao ispuniti svoje obećanje da će iznova i iznova provoditi svoje masakre, silovanja i otmice." H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike