Sport
USPJEH SLAVONACA NA EURU

Veočiću za zlato 15 tisuća dolara, pet je zaradio i Pratljačić
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Kobra iz Sl. Broda, Gabrijel Veočić, novi je prvak Europe u poluteškoj kategoriji. Sad u pohod na Pariz
Hrvatska boksačka reprezentacija na Europskom prvenstvu u Beogradu osvojila je tri medalje, a dvije su stigle u Slavoniju.

Brođanin Gabrijel Veočić u nedjelju navečer pobjedom nad domaćim boksačem Rastkom Simićem, koji je u Dvorani "Aleksandar Nikolić" imao bučnu podršku svojih navijača, postao drugi hrvatski boksač kojem je u čast europskog naslova intonirana Lijepa naša. Prije njega to je pošlo za rukom, ili, bolje reći, šakom, Filipu Hrgoviću, koji je 2015. osvojio zlato u superteškoj kategoriji u bugarskom Samokovu.

Jake slavonske šake


Briljirao je 22-godišnji Brođanin u Beogradu, ostvario je pet pobjeda i svih pet jednoglasnom odlukom sudaca. Za trijumf na Europskom prvenstvu Veočić je nagrađen s 15 tisuća dolara. Naime, Europska boksačka federacija izdvojila je bogat nagradni fond za to natjecanje, pa su osim europskih prvaka i prvakinja nagrađeni i finalisti, sa po 10.000 dolara, a osvajačima brončane medalje pripalo je 5000 dolara. Drugo mjesto u kategoriji do 81 kilograma ostvarila je i hrvatska boksačica Lucija Bilobrk, a svoj najveći uspjeh ostvario je i osječki superteškaš Luka Pratljačić. U nedjelju je primio brončanu medalju, što mu je donijelo i novčanu nagradu od 5000 dolara. Tako su od tri hrvatske medalje čak dvije stigle u Slavoniju, jedna u Slavonski Brod, druga u Osijek. Nisu Veočić i Pratljačić prvi Slavonci s medaljama s Europskog prvenstva. Upravo na spomenutom EP-u u Samokovu rođeni Vinkovčanin, točnije, Vrbanjac, Hrvoje Sep osvojio je brončanu medalju. To mu je bila druga bronca s EP-a, prvu je osvojio četiri godine prije na EP-u u Ankari. Sep je zajedno s Hrgovićem nastupio na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru. Osiguranu vizu za nastup na Olimpijskim igrama od hrvatskih boksača zasad ima jedino Veočić, koji se u Beogradu napunio optimizmom.

- Ovo mi je ulazna forma za Olimpijske igre. Nikada nisam bio spremniji, ali još uvijek nisam sto posto spreman. Očekujem velik rezultat na Olimpijskim igrama - poručio je Brođanin koji se nada kako će mu se u Parizu priključiti još netko od hrvatskih boksačica ili boksača.

Pratlja po Pariz


Posljednja prigoda za to je krajem svibnja, kada će se u Bangkoku održati posljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Na Tajland će putovati i Pratljačić. Neće mu biti lako, za nastup na Olimpijskim igrama preostala su još četiri mjesta, a u Bangkoku će se okupiti brojni vrlo kvalitetni superteškaši iz cijeloga svijeta. Pratljačić ima kvalitetu za dobro predstavljanje na Olimpijskim igrama, uostalom, dokazao je to i svojim nastupima na EP-u u Beogradu. Malo će ga trebati pomaziti i ždrijeb, jer, primjerice, Pariz još nije osigurao ni Srbin Dušan Veletić, koji je pobijedio Osječanina na prošlim olimpijskim kvalifikacijama u Italiji, ali i u polufinalu EP-a u Beogradu. Spomenimo kako je Veletić u finalu superteške kategorije poražen od španjolskog predstavnika Ajube Ghadfe, kojeg je, primjerice, Pratljačić nokautirao na Golden Belt turniru u Marakešu. Kvalitetu i razornost osječki superteškaš definitivno posjeduje. Trebat će ju u vrlo kratkom vremenu potvrditi.

Krešimir Lacković
Gabrijel Veočić hrvatski boksač

Ovo mi je stvarno uzlazna forma za Olimpijske igre. Nisam nikada bio spremniji, iako opet mislim da i nisam na sto posto spreme. Očekujem velik rezultat na Olimpijskim igrama u Parizu

Najčitanije iz rubrike