Mozaik
BRZINSKO SLAGANJE RUBIKOVE KOCKE

Od 75 slagača svih dobi najbolji tinejdžer
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Otvoreno prvenstvo u brzinskom slaganju Rubikove kocke, koje vježba vizualnu inteligenciju i pažnju, okupilo je u Ogulinu 75 natjecatelja iz niza zemalja, a pobijedio je mladi Taiyo Berčič iz Slovenije. Natjecanje u slaganju kockaste mozgalice koju je prije 50 godina izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik organizirala je udruga Speedcubing Hrvatska, okupivši natjecatelje iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Poljske, Njemačke i Nizozemske.

U kategoriji slaganja klasične Rubikove kocke (3x3x3) pobijedio je Taiyo Berčič iz Slovenije, koji je u finalu Rubikovu kocku složio za prosječno vrijeme od 8,68 sekundi. Njegov sunarodnjak Marcel Ručigaj je drugi, a David Vujasić iz Hrvatske treći.

Postoje različite varijante kocke, primjerice, neke nisu kockaste, i različite kategorije, a 15-godišnji Berčič je rekao kako mu je to prvi put da je pobijedio u glavnoj.

- Postaneš nervozan dok igraš u toj kategoriji i teško je kontrolirati živce - rekao je Hini.

Prema pravilima, natjecatelj pet puta slaže kocku, a vrednuje se vrijeme tri najbolja ishoda. Vujasić, koji je u Ogulinu osvojio treće mjesto, drži hrvatski rekord u slaganju klasične Rubikove kocke s 5,55 sekundi za jedno slaganje, a svjetski od prošle godine drži Max Park iz Sjedinjenih Američkih Država s 3,13 sekundi u jednom potezu, odnosno 5,31 prosječno. Taj 25-godišnjak i psiholog jedan je od starijih, natjecatelji su mahom bili školarci, ali je dobni raspon širok, najmlađi je imao sedam, a najstariji 65 godina.

- S godinama se pomlađujemo, a prosjek godina je 12 ili 13. Rijetki se dugo bave tim sportom i nije izvjesno da će se njime baviti netko stariji - objasnio je Vujasić, koji se počeo time baviti prije 11 godina, a od 2015. se natječe.

Speedcubing je popularan na društvenim mrežama, koje uglavnom prate mladi. S prijateljima je osnovao udrugu i počeo organizirati natjecanja prema standardima World Cube Association (WCA).

- Bolje je slagati Rubikovu kocku nego stalno surfati na mobitelu. Ovim se sportom vježbaju pažnja, fina motorika te koordinacija očiju i ruku, ali i vizualna inteligencija - napomenuo je Vujasić i dodao kako ne treba biti matematički lumen da bi se slagala Rubikova kocka, važni su strpljenje, upornost i volja za učenjem. H/T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike