Magazin
TJEDNI OSVRT

10.000 razloga za navalu na EU parlament
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dvoje istaknutih članova Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine Raspudića - doduše, Selak Raspudić svoj je saborski mandat provela u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju je šira javnost doživljavala kao mostovku.

Kako se doznalo, drama u Mostu započela je na sastanku Predsjedništva. Na njemu je trebalo utvrditi konačnu listu Mostovih kandidata za EU parlament, a dogovor se, navodno, zakomplicirao verbalnim okršajem između Marina Miletića i Marije Selak Raspudić. Miletić se, kako se čulo, otvoreno pobunio protiv kandidata koje je predlagala Selak Raspudić. Kao kamen spoticanja navodi se to što je zagovarala svoga supruga Ninu Raspudića na listi za Euro parlament, a Miletić je inzistirao da to bude on sam. Rekli bismo, nikakvo čudo, jer do danas se upravo zbog lista za EU parlament raskolilo, pa i nestalo više političkih stranaka. A čak je 10.000 tisuća razloga za takvo što. Naime, možda će se mnogi birači iznenaditi plaćom koju zastupnici EU parlamenta imaju. Ona često prelazi i 10.000 eura s raznim dodacima i benefitima, a za tu plaću u EU parlamentu iz Hrvatske pet godina sjedi 12 zastupnika. Na nadolazećim europskim izborima birat ćemo nove zastupnike, stoga nije loše znati za koju će nas plaću ti ljudi predstavljati u Europi. Zato je dobro i promisliti za koga ćemo glasati na nadolazećim europskim izborima koji se održavaju 9. lipnja. “To je jako puno novca koji plaćamo svi mi porezni obveznici. Taj novac u konačnici ide i u europski zajednički budžet i tim novcem se plaćaju ti ljudi. Dakle, ako ne zbog drugoga, onda iziđite na izbore i pametno i informirano odaberite ljude iz Hrvatske koji će raditi taj posao”, poručio je Ivan Matić, iz udruge Bonsai, koji već 11 godina radi u EU parlamentu i poznaje sve procese koji se ondje odvijaju.

Zato podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 25 kandidacijskih lista. Posljednja je svoju listu predala stranka Pokret za životinje, prije nje Stranka Ivana Pernara i Radnička fronta. Uz liste političkih stranaka i koalicija, HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, pristigle su i dvije nezavisne, odnosno liste grupe birača. Podnijeli su ih aktualni europarlamentarac Ladislav Ilčić te influenserica Nina Skočak (26) čija je lista Gen Z sastavljena isključivo od mladih ljudi. HDZ-ovu listu nosi Andrej Plenković, Mostovu Božo Petrov, DP-ovu Ivan Penava, SDP-ovu koalicijsku Biljana Borzan...

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike