Novosti
SASTAVLJANJE PARLAMENTARNE VEĆINE

Anušić: Sve je u fazi razgovora, dogovora i konstruktivnih pregovora
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Prva runda službenih pregovora o sastavljanju parlamentarne većine između HDZ-a i DP-a održana je u srijedu, a potpredsjednik HDZ-a i član stranačkog pregovaračkog tima Ivan Anušić rekao je da su razgovarali afirmativno i konstruktivno, no nije iznosio detalje. “Idući sastanak bit će krajem ovoga tjedna, najkasnije u ponedjeljak”, rekao je. Idemo prema rješenju, kako konstituiranja Hrvatskog sabora tako i Vlade RH, dodao je u kratkoj izjavi novinarima na Markovu trgu. Nije htio govoriti o detaljima razgovora održanih u Vladi, pa tako ni o eventualnoj suradnji sa SDSS-om, rekavši da je “sve u fazi razgovora, dogovora i konstruktivnih pregovora”. “O detaljima neću. U fazi smo pregovora, vrlo je osjetljivo. Razumijem da javnost zanimaju ti detalji, ali rekao sam vam sve što mogu reći u ovom trenutku”, kaže Anušić.

U pregovaračkom timu HDZ-a su, uz Anušića, predsjednik stranke Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved, glavni tajnik Krunoslav Katičić i Marko Milić, predstojnik ureda predsjednika HDZ-a. Iz DP-a su u Banskim dvorima na sastanku bili predsjednik stranke Ivan Penava, zamjenik predsjednika Mario Radić, glavni tajnik stranke Josip Dabro i član predsjedništva stranke Damir Barna.

Marko Milić Hini je također rekao da su razgovori s DP-om održani u “partnerskom ozračju”. “Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju”, rekao je Milić Hini. Razmotrena su, dodao je, ključna područja i teme potencijalne suradnje. “U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i vlade”, kratko je poručio Milić.

Iz Domovinskog pokreta su priopćenjem izvijestili da su obavili prvi krug pregovora o sastavljanju hrvatske vlade i da su pregovarali sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om, razmijenili stajališta i poglede o različitim temama te razmotrili moguće poteze i rješenja. Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje vlade, priopćeno je iz Domovinskog pokreta.

Ističu da je Domovinski pokret ponovio stajalište da ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo, te da od te pozicije u pregovorima ne odustaju. Dodaju da su, osim toga, vrlo jasno istaknuli svoja programska načela koja čine temelj za moguću suradnju. “Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača, koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima. Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska”, naglašavaju u DP-u. Najavljuju da će se pregovori nastaviti idućih dana i da će u međuvremenu provesti konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora. H/D.Pav.
Marko Milić predstojnik ureda predsjednika HDZ-a

U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i vlade.

Možda ste propustili...

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama

Najčitanije iz rubrike