Svijet
NOVO UPOZORENJE NA ODMAZDU

Rusija: Europu će odgovor na uzimanje imovine boljeti
Objavljeno 24. travnja, 2024.
SAD je usvojio odredbu, no lavovski dio ruske imovine nije tamo, nego u Europi
Valentina Matvijenko, predsjednica ruskog gornjeg doma parlamenta i saveznica predsjednika Vladimira Putina, upozorila je u utorak Europu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini.

Nakon što je Vladimir Putin napao Ukrajinu 2022. godine, Sjedinjene Države i zemlje saveznice zabranile su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu. Najviši američki dužnosnici žele zaplijeniti imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i europski dužnosnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine stvorilo opasan presedan. Zastupnički dom SAD-a usvojio je u subotu zakon s odredbom koja omogućuje zapljenu ruske imovine, no lavovski dio ruske imovine nije u SAD-u, nego u Europi.

“Imamo pripremljeni odgovor - nacrt zakona s mjerama odmazde koji smo spremni odmah razmotriti, a Europljani će izgubiti više od nas", tvrdi Valentina Matvijenko, koja je članica moćnog ruskog Vijeća sigurnosti, a njezine riječi prenosi državna novinska agencija RIA. Nije precizirala kakav će biti odgovor na uzimanje ruske imovine, o čemu se još raspravlja na Zapadu. Jedna od opcija o kojoj se raspravlja je da se zaplijeni prihod od imovine bez uzimanja same imovine. Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pritom da je rusko gospodarstvo, koje je poraslo za 3,6 posto prošle godine, otporno na zapadne sankcije kojima se željela zaustaviti ruska trgovina. Kremlj je u više navrata rekao da bi bilo kakva zapljena njegove imovine bila u suprotnosti s načelima slobodnog tržišta koje Zapad proklamira te da bi potkopala povjerenje u američki dolar i euro, istovremeno odvraćajući globalna ulaganja i potkopavajući povjerenje u zapadne središnje banke. Kažu da će osporiti svaku konfiskaciju svoje imovine na sudu. Neki ruski dužnosnici sugerirali su da bi, ako se ruska imovina zaplijeni, imovina stranih ulagača blokirana na posebnim računima u Rusiji mogla doživjeti istu sudbinu. Nije jasno koliko je novca na tim računima.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u ponedjeljak da Rusija ima temelja da zaplijeni zapadnu imovinu nakon usvajanja zakona u američkom Kongresu. On ističe da je od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inozemstvu samo pet-šest milijardi dolara u SAD-u, a oko 210 milijardi eura je u Europskoj uniji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da će Kijev uskoro dobiti više raketnih sustava dugog dometa ATACMS u sklopu obećanog paketa. Američki dužnosnici najavili su da će u sklopu pomoći Ukrajini biti isporučene zalihe streljiva i presretači za sustave protuzračne obrane.

Dijana Pavlović
CILJ BAZE ORUŽJA
Rusija će intenzivirati udare na skladišne baze Ukrajine u kojima će biti oružje sa zapada, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, dok se SAD sprema isporučiti dugo odgađanu vojnu pomoć. Šojgu je rekao da je Rusija “raspršila mit o nadmoći zapadnjačkog oružja” i da su njezine snage preuzele inicijativu na bojišnici dugoj 1000 kilometara. “S obzirom na prijetnje SAD-a i saveznika kanimo nastaviti poboljšavati sastav i strukturu oružanih snaga i povećavati proizvodnju najpopularnijeg oružja i vojne opreme”, rekao je. U travnju su zauzeli tri sela, a Ministarstvo obrane kaže da su u zauzimanju Novomihajlivke zarobili oružje zapadne proizvodnje - švedske bacače granata, protuoklopne sustave Javeline SAD-a i NATO sustave za elektroničko ratovanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike