Svijet
KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom
Objavljeno 17. travnja, 2024.

Srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokiraju" najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama i putnicima s Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdio je u srijedu kosovski dužnosnik.

Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da je ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Blokiranje više 300 građana, držanje putovnica i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda'", objavio je Haxholli na Facebooku.

On je najavio i da će otići do graničnog prijelaza Srbije i Hrvatske, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova.

Kosovski MUP i ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova te ministarstvo unutarnjih poslova apelirali su danas da "građani koji putuju ne prolaze teritorijem Srbije", pošto su od noćas na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, objavio je kosovski RTK.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhitile zbog sumnje da su počinili ratne zločine, podsjeća RFE.

 

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, kosovski dužnosnici šire paniku


Srbijanski MUP odbacio je u srijedu kao neutemeljene navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdivši da je "u tijeku pojačana kontrola svih putnika" na graničnim prijelazima i da je riječ o "sigurnosnim provjerama" čiji je cilj "veća sigurnost građana", što može "prouzročiti duže zadržavanje" na graničnom prijelazu.

Ministarstvo naglašava da je svim građanima s teritorija Kosova "dozvoljen neometan ulaz" i "najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posjedovanja dokumenata" koje su izdale vlasti u Prištini, pozivajući kosovske dužnosnike da "ne šire paniku i lažno informiraju javnost".  H

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

33 OSOBE OZLIJEĐENE U OLUJI

Tornado odnio pet života u južnoj Kini

Najčitanije iz rubrike