Svijet
SCHOLZOV TRODNEVNI POSJET KINI

Xi usred trgovinskih napetosti s EU-om kaže da suradnja nije rizik
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Suradnja Kine i Njemačke nije rizik, nego jamstvo stabilnih veza i prilika za budućnost, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu, u vrijeme kada se Europska unija žali na kineske proizvode koji preplavljuju europska tržišta.

Industrijski i opskrbni lanci Kine i Njemačke duboko su isprepleteni, a njihova su tržišta izuzetno međuovisna, rekao je Xi njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, koji boravi u trodnevnom posjetu Kini. "Bilateralne odnose moramo razvijati sveobuhvatno i na njih gledati iz dugoročne i strateške perspektive", kazao je. Riječ je o prvom Scholzovu posjetu Kini otkako je njemačka vlada prošle godine započela strategiju "smanjenja rizika", kojom želi izbjeći preveliku ovisnost o kineskim dobavljačima. Njegov se posjet odvija u vrijeme kada EU izražava zabrinutost zbog prijetnje koju za europske tvrtke čine kineski proizvodi, uključujući električna vozila i druge zelene tehnologije, koji preplavljuju tržišta Unije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen požalila se na kinesku prekomjernu proizvodnju, koju se nekorektno potiče "golemim" državnim subvencijama. "Kineski izvoz električnih vozila, litijevih baterija i fotonaponskih proizvoda nije samo obogatio globalnu opskrbu i ublažio inflatorni pritisak nego je i uvelike pridonio odgovoru na klimatske promjene te zelenoj i niskougljičnoj transformaciji. Njemačka i Kina trebale bi biti oprezne kada je riječ o rastućem protekcionizmu, sagledati pitanje proizvodnog kapaciteta objektivno i dijalektično iz tržišno orijentirane i globalne perspektive", rekao je Xi Scholzu.

Scholz je oprezan što se tiče potiskivanja Kine, važnog tržišta za Njemačku, rekavši da EU ne bi trebao postupati iz protekcionističkog, vlastitog interesa. Međutim, natjecanje između Kine i Njemačke trebalo bi biti pošteno, rekao je Scholz u Šangaju. "U nekom trenutku će u Njemačkoj i Europi biti kineskih automobila. Jedina stvar koja uvijek mora biti jasna jest da konkurencija uvijek mora biti poštena. Drugim riječima, da nema dampinga, prekomjerne proizvodnje i da se ne krše prava intelektualnog vlasništva", rekao je Scholz studentima na sveučilištu Tongji. U posjetu Kini pridružili su mu se šefovi njemačkih tvrtki poput Ole Kalleniusa, čelnika Mercedes-Benza, i Olivera Zipsea, šefa BMW-a, što je naglasilo važnost kineskog tržišta za najveće gospodarstvo Europe. Kinesko-njemačke gospodarske veze ne bi trebale samo njegovati nego i proširiti, rekao je Kallenius za njemački ARD, istaknuvši važnost jačanja njemačke pozicije na tom tržištu. Zipse ima slično stajalište, ističući da BMW vidi "više prilika nego rizika". Kina i Njemačka imaju "golem potencijal" za suradnju u tradicionalnim područjima poput proizvodnje strojeva i automobil,a kao i u rastućim područjima, uključujući zelenu transformaciju i digitalnu umjetnu inteligenciju, kazao je Xi.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Xi je pozvao sve strane na suradnju kako bi se što prije obnovio mir i spriječilo da sukob izmakne kontroli. Kina podržava sve mirovne napore, kao i održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale Rusija i Ukrajina uz sudjelovanje svih strana, rekao je Xi.

Xi Jinping također ističe da Kina nije uključena u rat Rusije protiv Ukrajine, "nije ni strana ni sudionik", prenosi Dpa priopćenje. Umjesto toga, Kina je uvijek "promicala mirovne pregovore na svoj način", kaže. H/I.B.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA TALIJANSKE VLADE

Meloni nosi listu svoje stranke

ZBOG SUMNJI DA NE POŠTUJU OBVEZE U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

EK otvorio istragu protiv Facebooka i Instagrama

Najčitanije iz rubrike