Mozaik
DODIJELJENE 31. NAGRADE PORIN

Album godine je "Dvojko",
a pjesma godine je "Mama ŠČ!"
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Porine za životno djelo dobili su Eriki Krpan te Husein Hasanefendić i Parni Valjak

Dodijeljene su 31. po redu glazbene nagrade Porin. U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe pobjedu je odnio Let 3 s albumom "ŠČ! (Extended)", glazbenog producenta Mateja Zeca. Letovci su s predprijenosa otišli s još jednom statuom - Damir Martinović i Olja Dešić dobitnici su u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu "Mama ŠČ!"!

U kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe Porin je osvojila grupa Pocket Palma za album "III", a Goran Bare & Majke dobitnici su Porina u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom za skladbu "Budi ponosan (live)", dok su dobitnici Porina za najbolju vokalnu suradnju Miach & Grše za skladbu "Led".

U kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe dobitnica je Tamara Obrovac za skladbu "Oče moj", dok je Tamara Obrovac Quartet dobitnik Porina za Najbolju izvedbu jazz skladbe, za skladbu "Dvi divojke" s albuma "Nuvola".


Najboljim albumom folklorne glazbe proglašen je album "Momci srebro, a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato" KUD-a Dangubice, Kuterevo, glazbenih producenata Bernarda Mihalića i Margarete Mihalić. Najboljim albumom etno glazbe proglašen je album "Bog nam greh oprosti" grupe Cinkuši, glazbenog producenta Igora Ivankovića, Najboljim albumom tamburaške glazbe proglašen je album "Najbolji hrvatski tamburaši – 35 godina" Najboljih hrvatskih tamburaša, glazbenog producenta Stanka Šarića, dok je Najboljim albumom međužanrovske glazbe proglašen album "Nešto veće od nas" – Mangroove i Jazz Orkestar HRT-a, glazbenog producenta Tonija Starešinića i Igora Geržine.

U kategoriji Producent godine, Porina je osvojio Goran Martinac za albume "Noćni Taxi", izvođača Bobe Kneževića i "Role Filmova" grupe The Splitters. Porina za Najbolju snimku albuma osvojio je Dragutin Smokrović za album "Massimo Arena Zagreb".

Najboljom skladbom klasične glazbe proglašena je skladba Berislava Šipuša "Pasija" s istoimenog albuma. U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika! Dobitnici su: Zbor HRT-a, za skladbu "Berislav Šipuš: Pasija", zatim Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, za skladbu "Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244" te Vedran Kocelj, Simfonijski orkestar HRT-a, za skladbu "Igor Kuljerić: Pop-Koncert Za Trubu i Orkestar". U kategoriji Najbolja snimka albuma klasične glazbe Porina je osvojio Božidar Pandurić za album "Frano Parać: Carmina Krležiana, Missa Maruliana". U kategoriji Najbolja produkcija albuma klasične glazbe su dva dobitnika: Krešimir Petar Pustički za album "Berislav Šipuš: Pasija" te Lovro Stipčević i Krešimir Seletković za album "Igor Kuljerić: Kanconijer".

Porin za Najbolji album duhovne glazbe (izvan klasične i jazz glazbe) pripao je Klapi Cesarice za album "Ditiću Malom Hodite", glazbeni producenti: Ani Vuletić, Vedrana Šiša i Jurica Petar Petrač.

Najboljim albumom s raznim izvođačima proglašen je album "Zvučni zid", autor izdanja je Vedran Peternel, a Najboljim koncertnim albumom proglašen je album "Massimo Arena Zagreb", glazbenih producenata Dragutina Smokrovića i Massima Savića.

Najboljim instrumentalnim albumom (izvan klasične i jazz glazbe) proglašen je album "Wanderlust", izvođača i glazbenog producenta Ivana Pešuta. Porina za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) osvojili su Mangroove i Jazz Orkestar HRT-a za skladbu "Azimut Theme"

U kategoriji Najbolji video broj Porina je osvojio Rino Barbir za skladbu "Mamacita" Vojka V, a Porin je timu Vojka V pripao i u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje albuma za album "Dvojko", autora Vinka Pelicarića. Vojko V je u prijenosu dobio i Porina za najbolji album hip-hop glazbe također za "Dvojka".

Najbolji album zabavne glazbe imaju Swingers ("Zapleši twist"), a za najbolji album rock glazbe nagrađen je Jelusick za album "Follow The Blind Man". Najbolji novi izvođač - kojeg su predstavili pobjednik The Voicea Martin Kosovec i pobjednik Dore Baby Lasagna - ove je godine mladi kantautor IDEM.

Porina za najbolji album pop glazbe dobio je Matija Cvek & The Funkensteins za "Vile se ovdje igraju". Najboljim albumom klasične glazbe proglašen je "Pasija" Berislava Šipuša, kojemu je to četvrta nagrada koju je osvojio na ovogodišnjoj dodjeli. U kategoriji najboljeg jazz albuma pobjedio je "Nuvola" Tamare Obrovac Quarteta.

Nagradu za najbolju mušku izvedbu odnio je Filip Rudan ("The Outside"), a za najbolju žensku izvedbu nagrađena je Natali Dizdar za "Krug". Albumom godine proglašen je "Dvojko" Vojka V, a pjesma godine je "Mama ŠČ!" grupe Let 3.

Porine za životno djelo dobili su Eriki Krpan te Husein Hasanefendić i Parni Valjak.

U prijenosu dodjele nastupili su Parni valjak, Marko Tolja, Zorica Kondža, Boris Štok, Detour, Filip Rudan, Gina, IDEM, Let 3, Lu Dedić, Matija Cvek and The Funkensteins, Matija Dedić, Mia Dimšić, Natali Dizdar, Pava, Prljavo Kazalište, Psihomodo Pop i Tamara Obrovac. T.Kvorka

Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

Najčitanije iz rubrike