Svijet
ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA TRAŽI VIŠE KOPNENIH PRIJELAZA

WHO: Zaustaviti glad u Gazi
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u četvrtak da samo više kopnenih prijelaza u Gazu može pomoći u sprječavanju gladi u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi. Djeca umiru od posljedica pothranjenosti i bolesti te od nedostatka čiste vode i sanitarnih uvjeta, rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Budućnost cijele jedne generacije u ozbiljnoj je opasnosti", rekao je. Pet mjeseci rata stvorilo je kritičnu nestašicu hrane među 2,3 milijuna Palestinaca u Gazi, koja u nekim područjima sada premašuje razinu gladi, prema podacima Ujedinjenih naroda. "Nedavni napori da se hrana dostavi zrakom i morem su dobrodošli, ali samo će više kopnenih prijelaza omogućiti dostavu velikih razmjera kako bi se spriječila glad", rekao je Tedros. "Još jednom tražimo od Izraela da otvori više prijelaza i ubrza ulazak i dostavu vode, hrane, medicinskih potrepština i druge humanitarne pomoći u Gazu i unutar nje", rekao je. Agencije UN-a za pomoć priopćile su da će se "goleme prepreke" za premještanje pomoći na sjever Gaze prevladati samo prekidom vatre i otvaranjem graničnih prijelaza koje je Izrael zatvorio nakon što je Hamas pokrenuo svoj napad 7. listopada. Tedros je rekao da su zahtjevi WHO-a za dostavu zaliha u enklavu često blokirani ili odbijeni.

Izrael kaže da ne ograničava humanitarnu pomoć za Gazu i za sporu dostavu pomoći okrivljuje nedostatak kapaciteta ili neučinkovitost među agencijama UN-a. Većinu pomoći koja stiže u Gazu kopnenim putem Izrael carini u Kerem Shalomu, carinskoj postaji na granici između Egipta, Izraela i Gaze, a zatim se unosi kroz južni grad Rafah, glavni putnički prijelaz između Egipta i Gaze. Nakon što je prošlog tjedna pustio šest kamiona pomoći u sjeverni pojas Gaze kroz prijelaz u sigurnosnoj ogradi, Izrael je rekao da će uslijediti još takvih konvoja, kao i isporuka s drugih ulaznih točaka. H
OFENZIVA USMJERENA NA BOLNICU
Izraelska ofenziva u četvrtak je četvrti dan bila usmjerena na bolnicu Al Šifa, jedinu djelomično funkcionalnu medicinsku ustanovu na sjeveru Pojasa Gaze. Tedros je rekao da je WHO posebno zabrinut zbog vojnih operacija u bolnici i oko nje. “Planirana misija u Al Šifi morala je biti otkazana zbog nedostatka sigurnosti... Još jednom pozivamo da se zdravstvena skrb zaštiti, a ne militarizira,” rekao je.

Možda ste propustili...

SKUPINA MINISTARA IZ EUROPE, JUŽNE AMERIKE I AFRIKE:

Veći porez za najbogatije građane diljem svijeta

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike