Svijet
INFLACIJA SE SMANJUJE

MMF: Rast BDP-a BiH, ali i deficita
Objavljeno 20. ožujka, 2024.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će gospodarski rast u BiH ove godine biti dvostruko veći nego u 2023., a inflacija će se prepoloviti, no upozorava i na rastuću opasnost od proračunskog deficita i preveliku javnu potrošnju koji mogu ugroziti održivi razvoj.      



Šefica misije MMF-a za BiH Alina Iancu kazala je novinarima u Sarajevu kako je procjena da će bruto domaći proizvod (BDP) s 1,8 % u 2023. porasti na 2,5 % u ovoj godini. "Ohrabrujuće je i to što inflacija u BiH nastavlja opadati, pa bi sa 6,1 % u 2023. trebala biti prepolovljena na 3 %", rekla je Iancu. Analitičare MMF-a ipak zabrinjava to što su u BiH kamatne stope i dalje preniske kao i što oba entiteta nakon nekoliko godina opet bilježe proračunski deficit. "Rastuće potrebe za financiranjem vlada teško je zadovoljiti", upozorava, dodajući da je sada najvažnije obnoviti fiskalnu održivost, a nužno nastaviti i ubrzati provedbu reformi. Strukturalne reforme, kaže Iancu, nužne su za ubrzani rast i usklađivanje sa standardima EU-a, što je najbolji način za suočavanje s demografskom krizom i velikim odljevom radne snage.

“Došlo je vrijeme da BiH započne pristupne pregovore s Europskom unijom", rekao je pak grčki ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu. Podsjetimo, iz Europske komisije poručeno je da će Europskom vijeću, koje se sastaje u četvrtak i petak, preporučiti otvaranje pregovora. Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo stavom Atene te naglasio da bi pozitivna odluka BiH "dala dodatno ohrabrenje" njima, ali i drugim državama zapadnog Balkana te "ojačala pozicioniranje EU-a na ovom području".

Gerapetritis kaže kako eurointegracija tih zemalja služi kao "katalizator mira i stabilnosti u regiji", a da se kandidate treba procjenjivati prema individualnim zaslugama. Najvažnijim postignućem EU-a vidi "dugotrajan mir na kontinentu". To se ne smije uzeti zdravo za gotovo, upozorava, s obzirom na stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini koje se može preliti. H
Grčki ministar vanjskih poslova Gerapetritis: Vrijeme je da BiH otvori pregovore s EU-om

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike