Učionica
EKOLOŠKO OPISMENJAVANJE

Djeca uče čineći i oponašajući. Budimo zato - eko
Objavljeno 8. rujna, 2023.
Ako ste u prigodi, napravite doma mali vrt. Uključite djecu u sadnju biljaka, zalijevanje...

Pojam ekologija u svojoj osnovi vjerojatno jest težak i kao takav nije potrebno da ga djeca znaju. Ali zato nama odraslima ne bi trebao biti teško približiti najmlađima načine ekološkog prakticiranja svakodnevnog života. Jer to oni lako i brzo usvajaju, a potom i primjenjuju kroz svoj životni vijek.



Jer, kad u toj najmlađoj dobi usvoje dobre navike, oni će pozitivno djelovati i na svoje vršnjake, rodbinu, a na kraju i na same roditelje. Ekološko življenje postalo je važan element našeg vremena, a još više budućnosti jer nju ostavljamo djeci. Baš zato važno ih je naučiti, dok su još mali, kako da se odnose prema prirodi, da je čuvaju i vole.

Najjednostavniji primjer, koji su zasigurno djeca već donijela iz svog dječjeg vrtića (a sve više njih djeluje po načelu "misli zeleno") jest onaj o gašenju svjetla kad napuštamo prostoriju. Ili o štednji vode kada peremo zube ili ruke.

Za razvoj ekološke svijesti najvažnija je ljubav prema prirodi. Tu ljubav djeca će razvijati u zajedničkoj šetnji s roditeljima po šumi, livadi, uz rijeke i obalu mora u kojoj će se upoznavati s biljnim i životinjskim svijetom. Skladan odnos djeteta i prirode, ljubav prema cvijetu, plodu, travci, kukcu, zraci, moru, koji dijete osjeća, pokretač je stvaranja pozitivnog ekodjelovanja.

Ako ste u prigodi, napravite doma mali vrt. Uključite djecu u sadnju biljaka, njihovo zalijevanje, čupkanju korova. Divite se zajedno svakom cvijetu i njegujte istovremeno ljubav svog djeteta prema biljkama. Zadovoljstvo će biti još veće kada dijete ubere rajčicu koju je posadilo i zalijevalo. Djeca vole naš planet. Ona grle drveće i brinu se za ptice, cvijeće, biljke i životinje na najiskreniji način. Stoga ne bi učinili ništa nažao Zemlji. Učeći dijete promatrati, doživljavati i otkrivati tajne prirode svim osjetilima, priroda mu postaje prijatelj.

Odgojite eco friendly dijete – naučite ga i reciklirati, obnavljati, štedjeti. I aktivnosti poput razvrstavanje otpada - papira, plastike, biootpada, metala, stakla... također su dobrodošle ekoaktivnosti. Kad za to dođe vrijeme - naučite ih voziti bicikl, jer vožnja biciklom štedi gorivo i ne zagađuje okoliš. Naučite djecu da poklanjaju odjeću, igračke, cipele, slikovnice – sve ono što im je suvišno i ne koriste.

Djeca uče čineći i oponašajući. Budimo im dobar primjer i omogućimo im aktivno sudjelovanje u ekoaktivnostima. Naučimo djecu da “misle zeleno”, osvještavajmo ih od malih nogu kako bi očuvala naš planet.

Dario Kuštro
KAKO SE ZAPOČINJE...

 

l       čuvati vodu kod obavljanja kućanskih poslova - pranja ruku ili zuba

l       usvajanje prehrambenih  navika i pozitivnog stava  prema raznolikosti hrane

l       briga oko biljaka - sadnja, zalijevanje, čišćenje

l       briga oko životinja:  kućnih ljubimaca,  hranjenje ptičica zimi

l       čišćenje dvorišta,  pospremanje igračaka

l       crtanje, slušanje,  pjevanje o prirodi

l       recikliranje papira

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike