Učionica
MALA ABECEDA ENERGETIKE

Nove tehnologije za nova vremena
Objavljeno 8. rujna, 2023.
Solarna energija više nije budućnost, nego sadašnjost koja se treba aktivno podržati i promicati
Solarna energija više nije budućnost, nego sadašnjost koja se treba aktivno podržati i promicati. Solarna energija nije samo održivo i ekološki prihvatljivo rješenje nego donosi i brojne financijske koristi za kućanstva i gospodarstvo.

Sve je više krovova koji su napučeni solarima i sustavima za grijanje vode, sve je više javnih zgrada i poslovnih subjekta, posebice onih industrijskih, koji ovim sustavom sami proizvode električnu energiju za zadovoljenje dijela vlastitih potreba.

No koliko sami informativno znamo ili smo voljni usvojiti informacije o realizaciji i korištenju solarnih elektrana, od troškova i uvjeta koje je potrebno zadovoljiti do obračuna i učinkovitog korištenja solarne energije u kućanstvu i/ili poduzeću.

Dakle, i na nama odraslima je edukacija, učiti o novim sustavima grijanja/hlađenje naših domova, jer očito je da smo se sve dosada olako oslanjali na potencijal i dostupnost fosilnih goriva.

Sada je vrijeme da se opismenimo i u pitanju novih energetskih tehnologija.

Solarni panel je uređaj koji pretvara Sunčevu svjetlost u električnu energiju s pomoću fotonaponskih ćelija.

Dizalica topline vrsta je toplinske pumpe koja može apsorbirati toplinu izvana i otpustiti je iznutra koristeći isti proces hlađenja kao i klima-uređaji, ali se koristi u suprotnom smjeru. ​Riječ je o tome da zrak na bilo kojoj temperaturi iznad (apsolutne) nule sadrži - nešto energije. Toplinska pumpa na zrak prenosi dio te energije kao toplinu s jednog mjesta na drugo, na primjer između vanjskog i unutarnjeg dijela zgrade. To može osigurati grijanje prostora i toplu vodu. Tehnologija je slična hladnjaku ili zamrzivaču ili klimatizacijskoj jedinici, baš kao što se cijevi na stražnjoj strani hladnjaka zagrijavaju dok se unutrašnjost hladi, tako se ovdje zagrijava unutrašnjost zgrade dok hladi vanjski zrak.

Ventilokonvektori se sastoje od izmjenjivača topline, ventilatora i filtra ugrađenih u jedno kućište. Izmjenjivač je pri tome izveden kao cijevni s lamelama i unutar njega struji prijenosnik energije – voda. Ventilatorom se ostvaruje prisilno strujanje zraka iz prostorije preko izmjenjivačkih ploha, čime se zrak hladi ili grije, ovisno o tome struji li kroz izmjenjivač hladna ili topla voda. Osim za kućanstva, ovi sustavi grijanja, odnosno hlađenja, vrlo su učinkoviti i u većim poslovnim ili prostorima drugih namjena.
Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike