Svijet
UVODI SE SUSTAV BODOVANJA

Lakše useljavanje radnika u Njemačku
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
Njemačka želi olakšati useljavanje radnika i uvodi sustav bodovanja prilikom odabira useljenika, a udvostručuje broj radnih dozvola za stanovnike zapadnog Balkana, priopćili su. "Želimo olakšati useljavanje radne snage u Njemačku i pojednostaviti pristup tržištu rada", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), prilikom predstavljanja prijedloga promjena zakona o useljavanju.

Novi zakon, kojeg je koalicijska vlada odobrila, predviđa uvođenje tzv. Chancenkarte, kojom bi kandidat za useljavanje sakupljao bodove uz kriterije poput stručne naobrazbe, poznavanja jezika, starosti, radnog iskustva te poveznice s Njemačkom. Kako proizlazi iz nacrta zakona, za useljavanje u Njemačku bilo bi potrebno sakupiti najmanje šest bodova pri čemu, primjerice, dobro poznavanje njemačkog jezika donosi tri boda, dob ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti najviše četiri boda. Ubuduće bi potencijalni useljenici koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije mogli koristiti mogućnost probnog rada i boravka u Njemačkoj, a isto tako mogli bi sudjelovati u programima doškolovanja. "Nakon dugogodišnjeg čekanja Njemačka napokon dobiva moderni useljenički zakon sa sustavom bodovanja po uzoru na kanadski model", kaže zastupnica vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Ann-Veruscka Jurisch. Ministar rada Hubertus Heil (SPD) ističe da je cilj novog zakona useljavanje 125.000 useljenika iz zemalja izvan EU-a, naglasivši kako će vlada nastojati iskoristiti potencijale na njemačkom tržištu rada. "Želimo olakšati pristup tržištu rada ženama i starijim osobama koje se sada suočavaju s brojnim preprekama", kaže.

Istodobno se mijenja tzv. pravilo za zapadni Balkan, uvedeno 2016., koje omogućava useljavanje radnika iz šest zemalja tog područja (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija) u svrhu rada. Godišnja kvota od 25.000 radnika za te bi građane trebala biti udvostručena. Pritom se od njih kao uvjet za useljavanje ne uzima kvalifikacija, nego prethodno sklopljeni ugovor o radu. Vladin prijedlog zakona bit će upućen u parlament, gdje se očekuje njegov siguran prolaz. H
Možda ste propustili...

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike