TvObzor
ELENA STELLA

Ne mogu racionalno objasniti svoju potrebu za glazbom
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Kako sam naučila ne vezati se za očekivanja, otpustit ću ih te s povjerenjem i dalje raditi glazbu s Ante Jeličić Triom
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Sredinom prošloga mjeseca Elena Stella & Ante Jeličić Trio predstavili su pjesmu “O nama”, nastalu nakon njihove dugogodišnje suradnje i zajedničkih nastupa, nakon kojih su krenuli razmjenjivati ideje te su odlučili prihvatiti izazov stvaranja autorske glazbe. Pjesma nosi autorski potpis Elene (glazba, tekst) te Ante (glazba, aranžman) - uz njih dvoje, članovi su još i bubnjar Vedran Supičić te kontrabastist Josip Marcelić - datira unatrag četiri godine, no zbog raznih okolnosti, što financijskih, što pandemijskih, dugo je čekala svoju audio i videorealizaciju. Elena Stella nedavno je objavila duet “Samba i ti” s Nenom Belanom, s kojim će u subotu, 11. veljače, nastupiti na njegovu velikom obljetničkom koncertu u zagrebačkom Domu sportova. O svemu smo porazgovarali sa zadarskom glazbenicom koju je šira javnost upoznala 2015., u prvoj sezoni “The Voicea”.



”O nama” si napisala prije četiri godine, no pjesma je tek sad ugledala svjetlo dana...



- Nije mi bilo ni na kraj pameti da ću ikad izdati ovu pjesmu kada sam ju prvotno napisala. Nastala je nenametljivo, kroz ponoćni jamming u mojoj sobi popraćen mojim, ne baš reprezentativnim, sviranjem gitare.

Kako sam se onda već bila povezala s Ante Jeličić Triom, u kojem je vladala stvaralačka autorska atmosfera, jednom prilikom sam pokazala Anti stvar, a on mi je zapravo predložio da bih ju mogla snimiti. Onda je uslijedila pandemija i milijardu okolnosti koje su nas usporile. Međutim, ipak se nismo dali, objavili smo je, kao što namjeravamo i ostale koje su u pripremi. Glazbu za ostatak pjesama potpisuje pijanist Ante Jeličić, a ja sam napisala tekstove.

Kako je bilo na snimanju videospota te kako si zadovoljna finalnim proizvodom i prvim reakcijama publike?



- Snimanje je bilo izazovno, kako u kreativnom tako i u praktičnom smislu. Dugo sam razmišljala i diskutirala s ostatkom ekipe, što traži ova pjesma u emocionalnom i estetskom smislu. Na koji način se nasloniti na nju videom? Uz pomoć Filipa Dizdara i Vinka Radovčića napravio se izvrstan posao kroz slojevit i fluidan rad. Reakcije publike doći će vremenom, ne opterećujem se previše tim hoće li biti nužno pozitivne ili negativne. Bitno je ono što ja mislim o sebi i svom radu te kako se ja osjećam u skladu s istim. Sve je projekcija u konačnici.

Mentalni sklop


Mix i master za “O nama” radio je Neno Belan s kojim si snimila duet “Samba i ti”. Kako si reagirala kada ti je predložio suradnju i kako je raditi s njime?



- Da, Neno je napravio mix i master. S obzirom na to da s Nenom radim već godinama na projektu obrade njegovih skladbi u novim aranžmanima, od kojih smo izdali prvi u nizu singl “Samba i ti”, zamolila sam ga da snimim kod njega vokal za pjesmu “O nama”, jer mi odgovara način na koji on čuje moj vokal i producira. Zahvalna sam Neni koji mi je povjerio svoje pjesme i dao priliku pjesmama da zažive u nekom drugom vremenu, kroz moju interpretaciju.

Uskoro ćeš se pridružiti Belanu na pozornici Doma sportova. Hoćeš li izvesti još nešto osim “Samba i ti”? Kako se osjećaš uoči koncerta?



- Ovo će biti prilika za koncertnu promociju aktualnog singla “Samba i ti”, što me posebno veseli. Izvest ćemo i njegovu kultnu baladu “Bambina”, i to na talijanskom jeziku, jer je prvotno i bila zamišljena na talijanskom jeziku. Naime, kad ju je bio stvarao, još davne 1987. godine, zamišljao ju je u maniri talijanske canzone iz 50-ih godina.

Možeš li se prisjetiti kada si se i preko kojih izvožača zaljubila u jazz? Jesi li ikada imala pjevačke uzore?



- Kao dijete zaljubila sam se u dugometražne Walt Disneyjeve klasike pune dramatike, mistike i predivne glazbe koja je prožimala kompletan animirani film. Mislim da sam na desetke puta odgledala sve te crtane filmove nanovo slušajući iznimne orkestralne kompozicije koje su me nanovo obuzimale na dječji intuitivan način.

Danas sam svjesna da to nisu bili samo crtići za zabavu, nego iznimno složena umjetnička djela građena s mnogo ljubavi i posvećenosti. Kasnije sam dosta bila izložena bluesu, standardima i instrumentalnoj glazbi. Oduvijek me privlačila improvizacija. Sama činjenica da je to zapravo skladanje u stvarnom trenutku u vremenu i okolnostima kojima si izložen mene fascinira i zabavlja. Pjevačkih inspiracija je puno, i ne samo pjevačkih, nego i divnih instrumentalista koji su obilježili i formirali jazz kroz povijest.

Kakva je situacija u Zadru s mjestima za žive svirke, kada je u pitanju dobra glazba poput soula, jazza i rocka, odnosno nastupaš li u svom gradu?



- Situacija je jako loša. U ljetnim danima imamo jazz i blues-festival u Zadru koji je nam donosi sjajne jazz-koncerte, ponekad bude u našem Hrvatskom narodnom kazalištu dobra jazz-svirka, ponekad i u Providurovoj palači. Ali osim toga, baš ništa. Općenito nikakva ponuda, to rastužuje. Nadam se da će se to promijeniti te da će se glazbeni mentalni sklop presložiti u budućnosti.

Izazovno vrijeme


Što za tebe znači izvođenje glazbe pred publikom, ali i glazba općenito?



- Ne mogu racionalno objasniti svoju potrebu za glazbom, za stvaranjem glazbe. Možda je to neka elementarna intuitivna potreba koja proizlazi iz moje strukture ličnosti, duha. Ona definitivno počiva u duhu i kao takva se spontano realizira na van. Kao i dijete koje pjeva, pleše, crta... Ako dijete upitamo zašto voli crtati ili pjevati, ono će vjerojatno odgovoriti zato jer ga to veseli.

Kojim si se sve poslovima bavila osim glazbe? Kako najradije provodiš svoje slobodno vrijeme?



- Živjeti od glazbe iznimno je teško, bar meni, jer izvodim glazbu koja nije mainstream, tako da sam često morala raditi i druge poslove zbog egzistencijalnih razloga.

Međutim, zahvalna sam na svakom novom momentu u kojem sam razvila novu vještinu i na taj način se dodatno osamostalila. Primjerice, za vrijeme pandemije, kada se nama glazbenicima drastično narušila egzistencija, zaposlila sam se u banci. To je bilo baš izazovno vrijeme.

Kada možemo očekivati tvoj album prvijenac, u kojoj je fazi? Koji su ti glazbeni planovi za blisku budućnost?



- Naš je plan da izdajemo singl po singl. Hoće li se u dogledno vrijeme ti singlovi objediniti u formu albuma, ovisi opet o dosta faktora, a kako sam naučila ne vezati se za očekivanja, otpustit ću očekivanja te s povjerenjem i dalje raditi glazbu s Ante Jeličić Triom.
Možda ste propustili...

SHOW “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Polufinale kao nikad prije

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike