TvObzor
MACHOS ALFA

Rijetko duhoviti španjolski sitcom
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Osim doista maestralne Netflixove serije "Casa de papel" i nekoliko zanimljivih detektivskih serija na Pickboxu, rijetko me koja španjolska serija zadivila kvalitetom, u bilo kojem smislu. Naime, kojeg god da su žanra, zbog španjolskog mi jezika uvijek zvuče kao sapunice, koje je moja mama gledala svakodnevno oko podneva dok sam ja ručala prije škole. Nakon jedne epizode nerijetko uvidim da nije samo stvar u jeziku, nego u stilu naracije. Čak i napeti triler ubrzo se pretvara u sapunicu, uz gomilu referenci na privatni život krim-inspektora i ljubavne peripetije svih likova (koji spavaju sa svima). Neizbježna tema je i prostitucija, što ne čudi jer je Španjolska druga po svijetu po broju djelatnica najstarijeg zanimanja. To samo po sebi mi ne smeta, ali za sobom povlači vrlo grafičke scene nasilja prema ženama, jer ove nesretnice uvijek netko mlati ili siluje - kao uostalom i većinu ženskih likova.



Serija naslova "Machos Alfa" ("Alfa mužjaci") nije puno obećavala, štoviše, dugo sam ju izbjegavala. No, Netflix je ovaj put pogodio ponudivši mi ju kao nešto što bi mi se moglo svidjeti. Već sam dosadna s tim usporedbama sa "Seksom i gradom", ali po formi i ideji ovo je možda jedina uspjela muška verzija te hit-serije. Pratimo četvoricu prijatelja - Pedra, Luisa, Raúla i Santija - koji su svaki u posve drukčijoj ljubavnoj situaciji (oženjen, razveden, nevjeran, sretan u vezi), a svi su na neki svojstven način "muške svinje". Premisa je ta da se oni nakon niza nevolja, odluče krenuti na tečaj "dekonstrukcije alfa-mužjaka" i postanu bolji muškarci.

Nevjerojatno, ali u seriji nema neukusnih scena bilo koje vrste, na koje sam naviknula kod španjolske produkcije. Njihove su zgode i nezgode prikazane na vrlo duhovit i simpatičan način, a svako malo dogodi se i neki neočekivani preokret, koji dodatno začini radnju. Pri tome nisam imala osjećaj da gledam sapunicu, nego dobro osmišljen sitcom s vrlo jasnom karakterizacijom likova. Glavni glumci, o kojima doista ništa ne znam, redom su savršeni za svoje uloge, kao i dame koje glume njihove više-manje sretne partnerice. Moguće je da ćete se i kao muški i kao ženski gledatelj prepoznati u nekim situacijama iz serije, a sigurno je da ćete se dobro nasmijati.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike