Crna kronika
AUTO PLATILI PREKO INTERNETA, NIJE IM ISPORUČEN

Kupci Porschea ostali bez 120.000 eura
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Za 120 tisuća eura prevarena je pulska tvrtka čiji su vlasnici na internetskom oglasniku kupovali Porsche, no skupocjeni automobil nikad im nije isporučen, pa su shvatili da je oglas bio lažan i sve prijavili policiji. Iz istarske policije u srijedu su objavili kako kriminalističkom istragom provjeravaju sve okolnosti koje im je prijavila pulska tvrtka, pozivajući građane na oprez pri internetskoj kupnji automobila kako ne bi postali žrtve prijevare. Navode kako je ta tvrtka na jednom njemačkom internetskom oglasniku pronašla oglas poduzeća sa sjedištem u Francuskoj o prodaji Porschea.

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, policija upozorava građane da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila. Prenosi i savjete Europola, iz kojega građane pozivaju da internetski kupuju od provjerljivih izvora, odnosno koriste marke i trgovine koje su im poznate ili koje su već koristili, kao i da provjeravaju kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupuju. Kada kupuju online, dodaju, neka ne šalju novac unaprijed te, ako je moguće, dogovore da prvo dobiju kupljenu robu, da ne šalju novac nikome koga ne poznaju, a posebno da nikome ne šalju broj bankovne kartice, kao ni PIN ili druge podatke.

Pažnju im skreću i na izbjegavanje online kupnje na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju, da nikada ne šalju podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti te stalno provjeravaju trajna plaćanja te da pri online kupnji koriste kreditne kartice čiji izdavatelj im može vratiti novac.

U drugom slučaju prevaren je 34-godišnjak s Paga, koji je ostao bez više od 4000 eura. Ličko-senjska policija u srijedu je objavila kako je 34-godišnjak policiji u Novalji prijavio da je na svoju e-mail adresu primio poruku kako mu je automatski odobren zahtjev za povratom poreza, na što je uzvratio porukom kojom je ustupio podatke s bankovne kartice. Potom je dobio obavijest o izvršenim transakcijama i podizanju novca s računa, a s kojega mu je skinuto više od 4000 eura. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike