Ekonomija
34. KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE

Ugostitelji s kontinenta nisu u
položaju kao oni na Jadranu
Objavljeno 3. prosinca, 2022.
Poskupljenja, porezi i nedostatak radne snage osnovni su problemi ugostitelja

Ovogodišnji, 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, održan u Dubrovniku od 27. do 29. studenoga, okupio je predstavnike struke i resornih institucija s ciljem razmatranja problematike poslovanja turističko-ugostiteljskog sektora zbog utjecaja povećanja ulaznih troškova i cijena energenata, poreznih opterećenja te nedostatka kvalificirane radne snage.



Kako je istaknuo predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil, i ova je godina pokazala da opuštanja nema.

Dodatne mjere


- Ne možemo se opustiti i odahnuti. Moramo biti spremni na nove izazove. Nakon pandemije COVID-a, koja nas je sve prisilila da prihvatimo neka nova i, vrlo često, zahtjevna pravila poslovanja i ponašanja, u 2022. godini suočeni smo s rastom cijena energenata, ulaznih troškova i rekordnom inflacijom. Ako želimo podizati konkurentnost i osigurati rast ugostiteljstva i turizma kao jednog od najvažnijih generatora hrvatskog gospodarstva, nužno je poštovati dignitet hrvatskog ugostitelja i turističkog djelatnika, nužno je što prije riješiti pitanja poreznog tretmana napojnica i ozakoniti ih da one budu dodatni prihod djelatnika, po mogućnosti neoporezivi u većem dijelu ili u cijelosti. Hrvatska obrtnička komora zauzima se da se to pitanje riješi cjelovito, da se odnosi na sve uslužne djelatnosti - poručio je Kratohvil.

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Joso Smolić, nakon izlaganja o aktivnostima ceha u proteklih godinu dana izdvojio je glavne probleme koji će u obliku zaključaka biti poslani Vladi RH i nadležnim ministarstvima.



A što je Vlada RH učinila kako bi pomogla ugostiteljima, okupljenim ugostiteljima i turističkim djelatnicima govorila je izaslanica predsjednika Vlade RH i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta, Monika Udovičić.



Razraditi ciljeve


Podsjetila je kako je Vlada RH pravodobno donijela dobre mjere pomoći ugostiteljima u poslovanju, te je istaknula da se radi i na dodatnim mjerama koje će im olakšati poslovanje.



- Pozivam vas da se svojim prijedlozima aktivno uključite u izradu nacionalnog plana, koji će se izrađivati nastavno na Strategiju razvoja održivog turizma, jer je potrebno detaljnije razraditi ciljeve i mjere za razvoj ugostiteljstva i gastronomije u Hrvatskoj - rekla je Udovičić. Kako ističe predsjednik Udruženja obrtnika Požega i predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Požega, ugostitelj Željko Pojer, problemi ugostitelja u cijeloj Hrvatskoj su više-manje isti, ali drži kako ih, ipak, imaju više oni s kontinenta.



- Aktualna problematika je ista i očituje se u nedostatku radne snage i porastu cijena energenata. No, iako su ulazne cijene jednake za sve ugostitelje, krajnje cijene s kojima izlazimo pred naše goste na kontinentnu su znatno niže od onih na Jadranu, primjerice. Nema dobavljača koji nije podignuo cijenu, a ističu da će to i nadalje činiti. I to je jedan od razloga zbog kojih smo od Vlade RH tražili snižavanje stope PDV-a, ali, nažalost, od toga za sada nema ništa - priča Pojer. Podsjeća i na česte “posjete” različitih inspekcija, tvrdeći kako je najlakše izići na teren i ispisati kaznu. Mišljenja je kako bi trebalo prvo djelovati opomenama. Dodaje kako u Slavoniji, Baranji i ostalim kontinentalnim dijelovima Hrvatske ugostitelji, unatoč nedostatku, bar za sada ne posežu za inozemnom radnom snagom, kao što se to događa u građevinarstvu. Podsjeća i na dio “branše” koji u vlasništvu ima noćne ili disko klubove, koji dvije godine nisu ništa radili, a za to nisu obeštećeni. Tek u posljednje vrijeme, ističe, stvari su se malo pokrenule, ali se itekako osjeća proteklo razdoblje “zaključanih vrata”. Na 34. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održane su i dvije panel-rasprave na kojima su struka, predstavnici državnih institucija te sami ugostitelji i turistički djelatnici raspravljali o ključnim problemima branše, kao i budućnosti hrvatske gastronomije te daljnjem razvoju enogastroponude.

Zdenka Rupčić
Priznanja obrtnicima ugostiteljima
Na Kongresu su dodijeljena i priznanja zaslužnim obrtnicima ugostiteljima koji su svojim nesebičnim radom pridonijeli razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turi stičke struke:



Stjepanu Kneževiću

(Obrtnička komora Zadarske županije)

Lorisu Knapiću

(Obrtnička komora Istarske županije)

Ivici Krnčeviću

(Obrtnička komora Primorsko-goranske županije)

Nataliji Lukačević

(Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije)

Darku Šnajderu

(Obrtnička komora Karlovačke županije)

Daliboru Boroti

(Obrtnička komora Osječko-baranjske županije)

Ivanki Matić

(Obrtnička komora Zagreb)

Ivici Vukušiću

(Obrtnička komora Vukovarsko-srijemske županije)

Darku Sladoljevu

(Obrtnička komora Šibensko-kninske županije)

Vlado Tomašković

(Obrtnička komora Varaždinske županije)

Tomislavu Habeku

(Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije)

Gordani Halauš

(Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije)

Davoru Badurini

(Obrtnička komora Ličko-senjske županije)

Luci Ostopanj

(Obrtnička komora Brodsko-posavske županije)

Zvonimiru Pervanu

(Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije)

Željku Jakovljeviću

(Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije)

Sandri Novak

(Obrtnička komora Međimurske županije)

Zdravku Mlakaru

(Obrtničko komora Krapinsko-zagorske županije)

Željku Ivankoviću

(Obrtnička komora Požeško-slavonske županije)

Goranu Kramariću

(Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)

Fleksibilnije zapošljavanje
- Tražimo izjednačavanje stope PDV-a od 13 % za cijeli ugostiteljsko-turistički sektor, potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave. Također je potrebna hitna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u izvanrednim poslovnim okolnostima, po uzoru na rješenja iz drugih sektora (vaučeri u poljoprivredi). Također tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale. Osim toga, smatramo da Ministarstvo turizma i sporta treba uložiti dodatni napor i maksimalno približiti i pojasniti mikro i malim poduzetnicima iz ugostiteljsko-turističkog sektora mogućnosti korištenja sredstava iz programa nepovratnih sredstava “Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma”. Također apeliramo na jedinice lokalne samouprave da odluke koje uvelike utječu na poslovanje ugostitelja (npr. najam javnih površina, najam gradskih prostora, visina poreza na potrošnju i sl.) koordiniraju sa županijskim i gradskim cehovima ugostitelja -, zahtjevi su ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike