Ekonomija
ISTOK HRVATSKE OKRENUT TRADICIONALNIM ULAGANJIMA

U Slavoniji i Baranji najviše se trgovalo zemljištem i kućama
Objavljeno 5. listopada, 2022.
U Hrvatskoj je lani zabilježeno 43.846 kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta ukupne vrijednosti 2,40 mlrd. kn

Vukovarci, Đurđenovčani i Darđani imaju privilegij da si za svoju plaću, gledano u nacionalnim okvirima, mogu po "najpriuštivijim" uvjetima kupiti kuću ili stan u svome mjestu stanovanja.



Za jedan kvadrat stana trebaju izdvojit tek 2,1 (Vukovar), odnosno 4,7 posto svog godišnjeg dohotka. Za godišnju plaću Vukovarci, tako, mogu kupiti 48, a Đurđenovčani i Darđani 20 kvadrata novog životnog prostora. Nasuprot njima najmanju priuštivost stana ili apartmana, gdje je vrijednosti indeksa priuštivosti veće od 30 posto, dakle za jedan četvorni metar stana/apartmana potrebno je izdvojiti više od 30 posto godišnjeg dohotka, bilježe Dubrovnik, Baška Voda, Hvar i Rovinj.

Ovo je samo jedan od podataka koje donosi Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske za 2021. godinu, objavljen prošlog tjedna. Peto je to izdanje publikacije koju u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim institutom objavljuje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske. Osnovne informacije već su dakle poznate, ukupna je vrijednost prodanih nekretnina u 2021. godini iznosila 60 milijardi kuna. Ostvareno je 134 tisuće kupoprodaja, što u odnosu prema 2020. godini čini rast od 30 posto.

Manjak stanova


- Nekretnine su u svijesti naših ljudi još uvijek najpopularniji oblik investicije, iako to ponekad nije investicija, nego trošak, ovisno o tome kupuje li se nekretnina za stanovanje, najam ili odmor. Uz to visoka razina likvidnosti u okruženju niskih kamatnih stopa u nedostatku alternativnih prilika za ulaganje čini kupnju dodatne nekretnine poželjnom investicijom - prokomentirat će Pavo Đanić, ovlašteni agent za posredovanje u prometu nekretninama s uredom u Osijeku.

No malo drukčije svjetlo na ovu analizu bacit će činjenica kako se prošle godine u Hrvatskoj, kada su nekretnine u pitanju, najviše trgovalo poljoprivrednim zemljištem.

U svim županijama, osim onima koje nisu uz jadransku obalu i naravno Grad Zagreb, najviše se tržilo poljoprivrednim zemljištem.

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno 43.846 kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta ukupne vrijednosti od gotovo 2,40 milijardi kuna. Prosječna vrijednost jedne kupoprodajne transakcije poljoprivrednim zemljištem u 2021. godini iznosila je 54.701 kunu.

Nije po tome, dakle, iznimka ni Osječko-baranjska županija, u kojoj se poljoprivredno zemljište prodavalo više od obiteljskih kuća, a na trećem mjestu su stanovi. Medijalna veličina prodanog poljoprivrednog zemljišta u ovoj županiji je malo više od jednog jutra - 6000 kvadratnih metara.

No, naravno, kada se govori o nekretninama, to kod javnog mnijenja podrazumijeva prije svega stambene površine - stanove i kuće. Uostalom, najznačajniji udio u vrijednosti kupoprodaja na tržištu nekretnina u 2021. godini bilježe stanovi na koje se odnosi 38,6 posto vrijednosti ugovorenih kupoprodaja. Ostvareno je 29.605 kupoprodaja stanova/apartmana ukupne vrijednosti od 23,2 milijarde kuna. Prosječna vrijednost jedne kupoprodajne transakcije iznosila je 783.776 kuna.

- Kada su u pitanju stanovi, prošle godine još se uvijek osjećao manjak stanova manje površine, do 60 kvadrata, a upravo je ta manja ponuda jedan od faktora povećanja cijena, uz naravno ostale faktore kao što su smanjenje kamatnih stopa u bankama, pa i subvencija države kroz program APN-a. Kako smo imali dugi niz godina bez većih investicija u segmetnu građevinarstva, zbog velike potražnje stanovi u novogradnji uglavnom se prodaju i prije nego što budu gotovi - kazuje Đanić.

Grad Zagreb izdvaja se s daleko najvećim brojem kupoprodaja stanova/apartmana, njih 10.722, ili trećina ukupnog broja kupoprodaja. Slijede Primorsko-goranska županija s 3297 ostvarenih kupoprodaja, Splitsko-dalmatinska (3100), Istarska (2552) te Zadarska županija (2183). Više od tisuću kupoprodaja stanova/apartmana zabilježeno je i u Osječko-baranjskoj (1308) i Zagrebačkoj županiji (1217). Prikazana je i analiza odnosa broja kupoprodaja stanova/apartmana ostvarenih u gradu sjedištu županije i broja kupoprodaja ostvarenih u ostatku županije.

Visoka koncentracija


Izrazito visoka koncentracija kupoprodaja stanova/apartmana u odnosu prema ostatku županije prošle je godine obilježje gradova sjedišta kontinentalnih županija. Među njima predvodi Varaždin, na području kojeg je ostvareno 84,1 posto ukupnog broja kupoprodaja stanova/apartmana u Varaždinskoj županiji. Visoko su i Slavonski Brod (80,3 posto) i Osijek (79,8 posto). U odnosu prema godini prije, najveći rast broja kupoprodaja stanova bilježe "obalne" županije.

S 1792 kupoprodaje ​Osječko-baranjska županija predvodi listu kada su u pitanju transakcije obiteljskih kuća. Od tog broja u Osijeku je prodano 525 kuća, porast je to u odnosu prema prošloj godini za deset posto. Ako se gledaju sjedišta županije, samo je u Zagrebu prodano više kuća od Osijeka. Darda, Beli Manastir, Petlovac, Antunovac, Čepin, Erdut i Našice mjesta su u kojima se također, u odnosu prema ostatku Hrvatske, znatnije trgovalo obiteljskim kućama.

Dario Kuštro
CIJENE ZAKUPA
I najveći broj ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta zabilježen je u Osječko-baranjskoj (2659), slijedi ga, posve očekivano, Vukovarsko-srijemskoj županiji (2524). Općenito gledano, prosječne mjesečne cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta po kvadratu znatno su niže i kreću se u rasponu od samo 0,005 kuna po m2 u Međimurskoj do 0,014 kune po kvadratu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Publikacija donosi i podatke o kupoprodaji šumskih zemljišta, no krajnji istok Hrvatske tu nije posebno zastupljen. U Osječko-baranjskoj županiji bilježi se tek 31 kupoprodaja, a za Vukovarsko-srijemsku županiju uopće nema podataka.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike