Regija
UVODNE PRIREDBE I DOGAĐANJA 57. VINKOVAČKIH JESENI

Bircuz, Slavonski sokak i Vinski šor oživit će duh stare Šokadije
Objavljeno 9. rujna, 2022.
VINKOVCI



Uvodnim priredbama i događanjima koji počinju danas, u petak, kreće 57. izdanje Vinkovačkih jeseni što se održavaju od 9. do 18. rujna na vinkovačkim trgovima i ulicama, ove godine pod geslom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga".

Već u 10 sati otvara se kreativna radionica za djecu "Dvorište ideja" u lapidariju vinkovačkog Muzeja, a u isto se vrijeme otvara i Slavonski sokak na prostoru parkirališta hotela Slavonija, gdje u kućicama i na štandovima lokalni obrtnici nude svoje proizvode svih dana trajanja Jeseni do 22 sata. Slavonski sokak bit će, kao i dosadašnjih Jeseni, prostor života, mjesto na kojemu će se oriti glazba i smijeh, širiti miris svježih langošica, jesti izvorna slavonska jela te razgledati i kupovati proizvodi koje su napravile vrijedne ruke domaćih, slavonskih proizvođača. Svoju ponudu predstavit će 47 izlagača i pet udruga, i to u 16 kućica i na 36 štandova, koje su, podsjetimo i pohvalimo ih, prije četiri godine izradili učenici i profesori Drvodjelsko-tehničke škole Vinkovci.

Ugođaj Vinkovačkih jeseni na Slavonskom sokaku prenijet će narodne nošnje, šokačko ruvo, reklje i košulje, zlatovez i šlinga te brojni ručno vezeni proizvodi. Bit će tu i obuće, moderne i tradicionalne, ali i modnih dodataka, suvenira i predmeta od kože, krzna ili drveta...

Otvara se i Bircuz, u Prolazu Crvenog križa, koji Vinkovčani i njihovi gosti mogu posjetiti svaki dan do 3 sata poslije ponoći. To je novost ovogodišnje ponude jer su organizatori željeli gostima pružiti ugođaj autohtone slavonske krčme koju u Šokadiji zovu bircuz i gdje će gosti osjetiti štimung starih vremena uz tamuraše, bez razglasa, napominju organizatori, i slavonske specijalitete u tekućem i krutom stanju.

Tu, odmah u susjedstvu, u Dugoj ulici otvara se Vinski šor, gdje će gosti svakoga dana, također do 3 poslije ponoći, moći kušati vina najboljih srijemskih vinara. Pinot, graševina, chardonnay, frankovka ili cabernet sauvignon samo su neke od sorti koje će biti ponuđne posjetiteljima, a za koje će se pobrinuti deset vinara, ponajviše iz čuvenog iločkog vinogorja, gdje se ljudi vinogradarstvom bave gotovo 1800 godina. Iz najistočnijeg hrvatskog grada na Vinskom šoru svoje će proizvode predstaviti Vino Buhač, Vina Papak, Vinar, Iločki podrumi, Podrum Marija, Agroklaster, Vinarija Čobanković i Trs, a tu su još i Podrumi Krešić iz Vukovara te Belje plus iz Darde.

Od 16 sati do sat poslije ponoći u parku na Trgu bana Šokčevića oku je ugodan i nesvakidašnji događaj – Svjetlost fenjera na Vinkovačkim jesenima, gdje će biti postavljeno na desetke fenjera, raznih oblika, boja i starosti. Susjedna se Slovenija predstavlja Slavoniji od 16 do 18.30 na Trgu Vinkovačkih jeseni.

Od 18 sati do 22 sata na pozornici u Slavonskom sokaku svakoga je dana tamburaški koncert, a prvog dana nastupa Tambura bend.

Od 19 sati do 21 sat na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni svakog dana do srijede na Folklornim večerima nastupit će ukupno 50-ak folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije, pa je to i Županijska smotra folklora. Sva četiri dana nastupe KUD-ova prati stručno povjerenstvo, koje će proglasiti najbolje skupine što će predstavljati najistočniju županiju na regionalnim i državnim smotrama folklora.

Na kraju dana, na istoj pozornici u 22 sata počinje koncert Nede Ukraden. Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike