Ekonomija
VREMENSKE PRILIKE UTJECALE NA VINOGRADE

Nikada raniji početak berbe grožđa u Baranji
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Suša uvjetovala ranu berbu * Grožđe je kvalitetno, ali će prinos biti manji

Iako je tek sredina kolovoza, od ranog jutra u četvrtak bilo je živo u vinogradima obitelji Kolar. Već tada je temperatura bila iznad 20 Celzijevih stupnjeva, a oko podneva, kada je prvi berbeni dan završio, živa u termometru porasla se iznad 30. Mokri do kože, desetak berača i beračica već se dobrano naradilo. Počela je berba grožđa u baranjskom vinogorju. Već godinama nije toliko uranila.



Suhi trsovi


"Ako mene pitate, ovu berbu mogu nazvati povijesno ranom. Vinogradarstvom se bavim već desetljećima, ali tako ranu berbu ne pamtim", rekao nam je Lajoš Kolar i objasnio kako su prije nekoliko godina s berbom kretali krajem kolovoza, ali isključivo zbog sljubljivanja omjera kiselina i šećera. Ovoljetnu je, pak, berbu, nazvao redovitom. Mogli su je, nastavlja, početi već u ponedjeljak, ali zbog blagdana Velike Gospe to nisu učinili.

"Krenuli smo sa sauvignonom. Šećera ima upravo toliko koliko nam odgovara jer ne želimo prejaka vina. Kiseline su za sada primjerene, ali ih ‘ranom‘ berbom pokušavamo spasiti jer iz dana u dan padaju", kaže Kolar i nastavlja kako je u četvrtak obrana četvrtina površina pod tom sortom grožđa. Plan im je brati od pet do šest tona grožđa dnevno. Još uvijek ne može govoriti o konačnim prinosima, ali u kvalitetu ne sumnja. Suša je, naime, što se moglo vidjeti golim okom, učinila svoje. Bobice su manje nego inače, a neki trsovi su se potpuno osušili.

"Tek pod prešom vidjet ćemo pravi prinos. Pretpostavljam da će biti manji za petnaestak posto, ali će cijelu priču kompenzirati kvaliteta", tvrdi Kolar. Na dosadašnji "promet" vina se ne žali, ali će unatoč tome kompletna berba stati u njegove podrume. Odmah nakon berbe sauvignona, nastavit će sa chardonayem, pinotom bijelim i sivim te dijelom crnog sortimenta za rose. S graševinom planira započeti za petnaestak dana. O cijenama novih vina još ne želi pričati, ali će do kraja godine cijena vina porasti za nekoliko posto.

Da je prilično rana berba grožđa u baranjskom vinogorju počela, potvrđuje i Ivan Gerštmajer Zelember, predsjednik Udruge vinogradara Baranje. "Počele su berbe grožđa. Berbe sigurno neće biti rekordne, ali u kvalitetu vina ni u kojem slučaju ne treba sumnjati", tvrdi on i naglašava kako je u Baranji nešto manje od 1000 hektara vinograda, od čega Belje obrađuje 600-tinjak hektara. U vinogradima njegove obitelji stanje je, za sada, i te kako zadovoljavajuće.

Poskupljenje


"Bolesti nije bilo, pa su tretiranja bila smanjena. Mali je problem nastao zbog suše, iako je loza na nju otpornija. Dio trsova se osušilo, ali je posrijedi neznatna količina. Neki su vinogradari već krenuli s berbom, ali naša je politika, već niz godina, da s berbom krećemo nešto kasnije. To znači da bi početak berbe trebao uslijediti početkom rujna. Doduše, najavljena je kiša za kraj tjedna, što cijeli ugođaj ovogodišnje berbe može pokvariti, ali mislim da neće biti znatnijih količina oborina. Drugim riječima, s početkom berbe čekat ćemo dok god to budemo mogli", kaže Gerštmajer. Njegova obitelj obrađuje 13 hektara vinograda, od čega je, na približno 80 posto, graševina kao najzastupljeniji baranjski vinogradarski sortiment.

Govoreći o cijeni vina iz nove berbe, Gerštmajer ističe kako će, posebice dolaskom eura, vina sigurno malo poskupjeti. Mišljenja je kako nijedno baranjsko rinfuzno vino ne bi trebalo biti jeftinije od 20 kuna za litru. Da će vino sigurno poskupjeti, može se zaključiti i po cijeni grožđa. Otkupljivači su ga prošle godine plaćali 3,5 kuna za kilogram, dok će ove godine biti približno 7,5 kuna za istu količinu. Sigurno je da će na cijenu vina utjecati i problem s radnom snagom, odnosno nešto većim nadnicama, ali i poskupljenje zaštitnih sredstava, goriva i ostalih inputa.

Ivica Getto
BELJE KREĆE S BERBOM IDUĆEG TJEDNA
Vina Belje su s 564 hektara vinograda najveći proizvođač grožđa i vina u Baranji. S ovogodišnjom berbom grožđa započet će sljedećeg tjedna, i to berbom ranog sortimenta grožđa za pjenušava vina La Belle, koja su uspješno lansirali na tržište prošle godine. Za tu berbu, kao i za berbu grožđa za premium i Goldberg vina, angažirat će sedamdesetak radnika koji već dugi niz godina rade u vinogradima. I ove će godine dio grožđa brati kombajnima. ‘’Ako je početak godine i izvrstan razvoj loze najavljivao iznadprosječne rezultate, nastavak godine pokazao se izrazito sušnim. Kako ratarskim kulturama tako i grožđu nedostaje vlage jer od sredine lipnja nije bilo ozbiljnijih oborina. Zbog toga očekujemo prosječnu berbu, u skladu s planiranim prinosima i kvalitetom grožđa’’, poručuju beljski vinogradari.

Nema sumnje da će vino biti nešto skuplje nego proteklih godina zbog različitih razloga

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike