Svijet
AGRESIJA NE JENJAVA

Rusija drži cijeli Luhansk, Ukrajina i dalje traži pomoć
Objavljeno 3. srpnja, 2022.
Zelenskij pozvao na međunarodnu pomoć u obnovi svoje razorene zemlje nakon što rat završi

Ruske i separatističke snage u istočnoj Ukrajini preuzele su punu kontrolu nad gradom Lisičanskom, posljednjim velikim ukrajinskim uporištem u Luhansku i "oslobodile su cijelu pokrajinu Luhansk", objavile su u nedjelju ruska državna novinska agencija TASS i agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.



Prema priopćenju ruskog ministarstva, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je "cijela regija Luhansk oslobođena". U prethodnom priopćenju u nedjelju rusko je ministarstvo obrane objavilo da su ruske snage opkolile Lisičansk i da se borbe vode u samom gradu. Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenijela je tada i da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk. "Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodilo se u prethodnom priopćenju ruskog ministarstva obrane. Ukraijnski glavni stožer i ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjeve stranih zapadnih agencija za komentarom ruskih tvrdnji.

Rusija je usredotočena na istjerivanje ukrajinskih snaga iz pokrajina Luhansk i Doneck u Donbasu, gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva još od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini, 2014. godine. Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodonecka.

Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu u više od 30 raketnih udara u južnom gradu Melitopolju, koji je okupirala Rusija, rekao je u nedjelju ukrajinski gradonačelnik Melitopolja u egzilu Ivan Fedorov.

Fedorov je također rekao da je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni vlak, koji je prevozio streljivo u subotu iskočio iz tračnica u blizini Melitopolja. Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Ukrajina pogodila područje Melitopolja, gdje se nalazi gradska zračna luka, ali nije precizirala što je pogođeno. Reuters nije uspio provjeriti izvješća.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na međunarodnu pomoć u obnovi svoje razorene zemlje nakon što rat završi. “Potrebno je ne samo popraviti sve što su okupatori uništili nego i stvoriti nove temelje za naše živote: sigurne, moderne, udobne, dostupne”, rekao je te dodao kako bi to zahtijevalo “kolosalna ulaganja, milijarde, nove tehnologije, najbolje prakse, nove institucije i, naravno, reforme”. “Bez obzira na to koliko nam je teško danas, moramo zapamtiti da će biti sutra”, rekao je Zelenskij. U ponedjeljak bi se u švicarskom Luganu trebao održati sastanak 40-ak potencijalnih zemalja donatora na kojem ukrajinska vlada prvi put namjerava predstaviti svoje prioritete za obnovu ratom razorene zemlje.

Dijana Pavlović
LUKAŠENKO ZAPRIJETIO ZAPADU
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je vojnom odmazdom svakome tko napadne njegovu zemlju jer napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu. Govoreći uoči bjeloruskog Dana neovisnosti, Lukašenko je rekao kako je naredio svojim oružanim snagama da gađaju “središta odlučivanja” zapadnih prijestolnica u slučaju napada na Bjelorusiju, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta. “Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas”, poručio je. Strahovalo se da će se Bjelorusija službeno priključiti Rusiji u ratu otkako je započeo sukob u Ukrajini, krajem veljače, a Lukašenko je priznao da su ruski projektili na Ukrajinu u prvim tjednima invazije ispaljeni s bjeloruskog teritorija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike