Ekonomija
U ZRAČNOJ LUCI ČEPIN OTVOREN 9. FARM SHOW

Rekordan broj izlagača poljoprivredne mehanizacije
Objavljeno 4. lipnja, 2022.
Ove godine bit će registrirano 1000 novih prodanih traktora, kaže Aračić

- Nakon dvije godine imamo najveći sajam do sada i jako je veliki interes izlagača, a vjerujem i u veliki interes poljoprivrednika koji će posjetiti sajam u narednmim danima - rekao je predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Darko Aračić prilikom otvorenja specijaliziranog sajma poljoprivredne mehanizacije 9. Farm Show-a Osijek koji organizira Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. Sajam je do nedjelje otvoren na prostoru Sportske zračne luke Čepin, a na njemu ove godine izlaže 37 izlagača na oko 13000 kvadrata.



- Situacija u Svijetu i važnost poljoprivredne proizvodnje u ovim trenucima pokazuje da je to najvažnija grana privrede što ide u prilog poljoprivrednicima jer burzovne cijene su visoke, možemo reći na povijesnim razinama. Prva polovica godine je u prodaji traktora i poljoprivredne mehanizacije bila jako dobra, a s optimiznom gledamo i na drugi dio. Iza žetve tradicionalno je uvijek bolja prodaja i obzirom na usjeve koji su dobili kišu u zadnji tren i izgeldaju prostojno nadamo se dobrom drugom dijelu godine u prodaji traktora te računamo da će na razini ove godine biti registrirano oko tisuću novih prodanih traktora što je u odnosu na prošlu stabilno tržište koje lagano raste - istaknuo je Aračić.


Posjetitelji na ovom sajmu do nedjelje mogu vidjeti najsuvremeniju tehniku i tehnologiju u poljoprivredi koju domaći, europski i svjetski brendovi poljoprivredne mehanizacije nude. Sajam se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Grada Osijeka.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je važnost održavanja Farm show-a upravo u Osijeku.

- Osijek je metropola Slavonije i Baranje, centar hrvatske žitnice i zbog toga je važno da se ovaj sajam održava upravo ovdje. Naša je županija najveća u Hrvatskoj kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji i činimo sve da ovaj najveći sajam poljoprivredne mehanizacije u Republici Hrvatskoj bude što kvalitetniji te sam siguran da će se u narednim godinama ovaj sajam održavati upravo u Osijeku. Pandemija je iza nas a ispred su bolji uvjeti i ljepše vrijeme obzirom na nikad puniju pistu Zračne luke Čepin - naglasio je Vulin te dodao kako se u neposrednoj blizi gradi Gospodarski centar koji će nuditi nove mogućnosti i dići ovaj sajam na još višu razinu.


Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak prilikom otvorenja čestitao je Udruzi prodavatelja poljoprivredne mehanizacije koja je ustrajala prethodnih godina koje nisu bile lake i organizirala ovaj rekordno veliki sajam koji je na tragu postati poput onih u Bologni ili Hannoveru.- Ova tri dana na sajmu se može vidjeti ono što suvremena tehnologija po pitanju poljoprivredne mehanizacije i opreme nudi. Ministarstvo poljoprivrede kroz natječaje te nacionalna i Europska sredstva u sklopu natječaja omogućuje poljoprivrednicima i drugim dionicima u ruralnom prostoru razvoj, održivost i sigurnost u poljopriovrednoj proizvodnji. Tako smo od prosinca do sada otvorili punih 20 natječaja s ukupnom alokacijom sredstava preko 1,7 milijardi kuna što govori koliko Ministarstvo poljoprivrede pametno usmjerava sredstva u razvoj poljoprivredne proizvodnje, a u tome ćemo ustrajati i dalje. Strateški plan je trenutno na konzultacijama s Europskom komisijom s kojima komuniciramo na tjednoj razini kako bi ovaj plan u konačnici bio što kvalitetniji i kako bi dao sve potrebne odgovore na to što Hrvatskoj poljoprivredi danas i sutra treba - rekao je Majdak te dodao kako su poljoprivrednicima, počevši od 1. siječnja iduće pa do 2027. godine, na raspolaganju izdašna sredstva koja treba usmjeriti u što kvalitetnije projekte.

- Kroz naše mjere ruranog razvoja nastojimo u što većoj mjeri modernizirati selo i poljoprivredna gospodarstva. Zadnji podaci govore da se poljoprivredna mehanizacija obnavlja, a na poljima imamo sve više nove mehanizacije koja je učinkovitija, racionalnija i rezultira većom produktivnosti i konkurentnosti naših poljorpvrednika - zaključio je Majdak.

Tihana Eršek Cicvarić
Dominković: Naša sadašnjost i budućnost
 
Potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, Franjo Dominković rekao je na Farm show-u kako smo smo još 2016.godine dobili stabilnost u prodaji poljoprivredne mehanizacije.

- Ono što je danas izloženo na sajmu je naša sadašnjost i naša budućnost. Izloženi su traktori za veća i manja gospodarstva koji su zadnja riječ tehnike i držimo nivo ponude europske i svjetske mehanizacije. No, još uvijek je kod naših malih poljoprivrednika puno traktora koji su starosti preko 40 ili čak 50 godina.

U četiri mjeseca ove godine zabilježili smo pad prodaje traktora u odnosu na prošlu godinu, no očekujem ove godine bolju prodaju od prošlogodišnje kad smo prešli tisuću traktora - pojasnio je Dominković te dodao kako je pimjerice 2015. godine broj prodanih traktora bio svega 350.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike