Učionica

Drugi Tjedan karijera Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 29. svibnja, 2022.

Sveučilišta već dulje vrijeme nisu samo rasadnici znanja. Studenti jesu i moraju biti u fokusu postojanja svake visokoškolske ustanove koje osim tradicionalnih i inovativnih modela nastave, studentima nude široku lepezu izvannastavnih aktivnosti. Njima studenti jačaju svoje kompetencije kako bi po završetku studiranja bili što spremniji i uspješniji pri stupanju na tržište rada. U tom cilju Centar za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja Sveučilišta u Osijeku već nekoliko godina nudi grupne radionice kojima se osnažuju transverzalne vještine studenata, njihove prezentacijske vještine te ih se upoznaje s pravilima akademskog i poslovnog bontona. Kao novost 2019. godine Centar za kvalitetu, u suorganizaciji sa svim sveučilišnim znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama, po prvi je put organizirao Sveučilišni tjedan karijera na kojem je nizom aktivnosti povezao poslodavce i naše studente. Reakcije studenata, ali i uključenih poslodavaca bile su vrlo pozitivne, ali zbog globalne pandemije, na organiziranje Drugog sveučilišnog tjedna karijera Centar za kvalitetu bio je primoran pričekati popuštanje epidemioloških mjera. Potkraj 2021. donesena je odluka o organizaciji Drugog sveučilišnog tjedna karijera, okupljen je koordinacijski tim te su početkom 2022. započele intenzivne pripreme. Odlučeno je da se na Sveučilištu u Osijeku u razdoblju 9. – 13. svibnja 2022. održi Drugi sveučilišni tjedan karijera u cilju razvoja karijere naših studenata.



Tjedan je karijera 9. svibnja 2022. otvorio rektor našega Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac koji je pozvao brojne okupljene studente da iskoriste mogućnosti koje su za njih organizirane i sudjeluju na njima. Nakon otvorenja, u lobiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti uslijedio je uvodni panel pod nazivom: Pokretači uspjeha: kako ostvariti svoje karijerne snove? na kojem su sudjelovali: Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka i saborski zastupnik, Ante Vrban, svjetski prepoznat i nagrađivani arhitekt, te Ana Radišić, televizijska i podcast voditeljica i poduzetnica.

Panelisti su govorili o svojim karijernim putovima, motivaciji, usponima, ali i padovima s kojima se svaka osoba susretne na svojem karijernom putu. Razgovarali su o uzorima, ciljevima i snovima te poslovnim mogućnostima koje nudi grad Osijek. Potakli su studente da se usavršavaju u onome što vole i čime se žele baviti te da nastoje u tome biti najbolji. Odgovarajući na pitanja okupljenih studenata, panelisti su ih potaknuli na hrabrost, ustrajnost, inovativnost i predan rad.

Tijekom petodnevnog trajanja Tjedna organizirano je više od 120 aktivnosti na svim znanstveno-nastavnim i znanstveno/umjetničko-nastavnoj sastavnici našega Sveučilišta. Program je bio doista raznovrstan: od grupnih radionica, tribina, okruglih stolova, predavanja, predstavljanja uspješnih gospodarstvenika i stručnjaka pa sve do izložbi i koncerata. Interes studenata i posjećenost aktivnosti bili su, i ovog puta, veliki.

U srijedu, 11. svibnja 2022. od 10 do 14 sati na trgu ispred novog paviljona studentskog doma na kampusu održan je Karijerni korzo, središnja manifestacija Tjedna karijera na kojem se na štandovima na otvorenom predstavilo 40-ak uspješnih tvrtki koje ostvaruju suradnju s našim Sveučilištem. Uz poslodavce iz proizvodnog sektora, predstavili su se i predstavnici državnog i javnog sektora, ali i brojne IT tvrtke čiji su štandovi bili najposjećeniji sukladno očekivanjima jer je poznato da grad Osijek izrasta u svojevrsnu hrvatsku IT prijestolnicu. Kako bi događaj bio dinamičan i nabijen pozitivnom energijom, baš kakav studenti vole i zaslužuju, pobrinuli su se poslodavci koji su uz svoje predstavljanja organizirali brojne nagradne igre, ali i DJ koji se pobrinuo za glazbu. Na štandovima su poslodavci i studenti živo razgovarali, dogovarajući studentske stručne prakse, ali i sklapajući prve dogovore za poslovne suradnje. U sklopu Karijernog korza, u obližnjem dnevnom boravku studentskog doma, usporedno je održana aktivnost brzih razgovora između potencijalnih poslodavaca i studenata, tzv. speed-dating. Prijavilo se 19 poslodavaca, a provedeno je ukupno 135 intervjua. Koncept speed-datinga podrazumijeva kratak razgovor između studenta i poslodavca u ukupnom trajanju osam minuta.

To je bila izvrsna prilika da se studenti susretnu s poslodavcima koji su im zanimljivi te sruše eventualne barijere vezane za predstavljanje i poslovno komuniciranje. Uz razmjenu kontakata i konkretne poslovne prijedloge, između velikog broja studenata i poslodavca pokrenuta je suradnja (organiziranje stručne prakse, posjet poslodavcu ili konkretno zapošljavanje).

Ovaj Sveučilišni tjedan karijera opravdao je svoj cilj, a to je povezivanje poslovnog sektora i studenata, pružajući studentima priliku za dodatni razvoj svojih transverzalnih vještina. Sveučilište je još jednom pokazalo da se o svojim studentima brine i izvan okvira nastavnih aktivnosti, pružajući im priliku da na organiziran način i u poznatom okruženju ostvare svoje prve poslovne kontakte.
 
Višnja SAK-BOSNAR, Renata BALIČEVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike