Svijet
PORUKA UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA

Rusko povlačenje, a tek potom razgovor s Putinom
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je u petak da je spreman izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i poručio da bi rusko povlačenje iz Ukrajine bila početna točka svakog razgovora. "Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom. Bez njegovih posrednika. I u okviru dijaloga, ne ultimatuma", rekao je za talijansku televiziju RAI 1. Ukrajina i Rusija nisu održale izravne mirovne pregovore od 29. ožujka. Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga je citirala novinska agencija Interfax u ponedjeljak, rekao je da se mirovni pregovori vode na daljinu.



Putin je rekao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru da "je Ukrajina ta koja uglavnom blokira" napredak o završetku sukoba. Kijev krivi Moskvu za izostanak napretka u razgovorima. Zelenskij je rekao da Ukrajina neće pristati na kompromis odricanjem od teritorijalne cjelovitosti. Odbacio je sugestije za koje je rekao da ih je iznio službeni Pariz, da Ukrajina pristane na ustupke u zamjenu za mirovni sporazum kojim bi se omogućilo da Putin spasi svoj obraz. "Napusti ovaj teritorij koji si okupirao od 24. veljače", rekao je Zelenskij, i poručio: "To je prvi korak koji moraš učiniti da uopće počnemo razgovore".



Ruske snage preuzele su kontrolu nad južnim gradom Mariupoljem, ali ne uspijevaju napredovati u osvajanju sjevera i istoka, što su postavili kao drugu fazu nakon što su odustali od osvajanja Kijeva. Rusija je anektirala Krim 2014. Zelenskij je rekao da je Kijev ponudio da se Krim za sada izostavi iz razgovora, ako to otežava razgovore o prekidu rata. Međutim, poručio je: "Nikad nećemo priznati Krim kao dio Ruske Federacije". H
Najčitanije iz rubrike