Mozaik
BLAGDANSKI UKRASI OD PRIRODNIH MATERIJALA

Zlata zlatnih ruku u čaroliju pretvara anđele od drveta
Objavljeno 24. prosinca, 2021.
Modelirajući drvo stvorila je prekrasnu zbirku anđela od kojih je svaki poseban

Za novopečenu Belišćanku Zlatu Balaž ovaj Božić protječe u posebnom ozračju. Premda oko nje (fizički) neće biti sva njezina obitelj koja je najvećim dijelom u Njemačkoj, sin Fabijan, koji dolazi u posjet njoj i suprugu Pavi, pobrinut će se da roditeljima uljepša prvi Božić koji provode u svom domu u Belišću nakon preseljenja u ožujku ove godine i punih 31 godinu života i rada u Njemačkoj. Premda još nije odlučila hoće li u Belišću trajno ostati ili će se vratiti u Njemačku, već i prije samih božićnih blagdana, koji su za nju odmalena najljepši dani u godini, istinsku radost i pravu dobrodošlicu priuštili su joj njezini novi sugrađani koji su joj odmah povjerili – izradu anđela u velikim jaslicama postavljenim u središtu grada!



Blagdanska čestitka


Za ovu 58-godišnju kreativku i samouku umjetnicu čija brojna djela krase zidove i površine vrtića i crkve u Mainzu, gdje su živjeli i radili tri desetljeća, povjerenje Belišćana za sudjelovanje u događanjima u najveselijem dijelu godine najljepša je blagdanska čestitka na kojoj se nastojala zahvaliti maštovitom izvedbom navjestitelja Radosne vijesti.

”Bila sam istinski iznenađena kada su me zamolili da izradim anđela za jaslice, jer to je prvi put da sam takvo nešto trebala izraditi. No odlučila sam sve prepustiti mašti i spontano izraditi anđela od isključivo prirodnih materijala: drveta, tabletića od kojih sam izradila krila, platna i dodatka boje i ljepila, a kasnije i lampica. Svi su bili oduševljeni, a ja presretna”, otkriva Zlata dodajući da je u pravilu najviše motivirana kada je netko za nešto zamoli i kada radi za druge - što ju istinski ispunjava!

A odabir Zlate zlatnih ruku za izradu anđela nikako nije bila slučajnost. Naime, kako se Zlata dugi niz godina bavi raznim kreativnim tehnikama i vještinama i to svoje znanje i vještine nastoji podijeliti sa zainteresiranim kreativcima, u novoj sredini nije dugo sjedila prekriženih ruku. Nakon povratka u Belišće doznala je da se u Knjižnici održavaju razne kreativne aktivnosti te se odmah obratila knjižničarkama izrazivši želju za suradnjom. U suradnji s njima dosad je tako već odradila dvije kreativne radionice za djecu i odrasle. Za prvu radionicu odabrala je slikarsku tematiku koja je sudionicama omogućila da se okušaju u slikanju akrilnim bojama na lanenom platnu, a glavni motiv njihovih slika bila je poznata slika jednog od najslavnijih slikara svih vremena, Vincenta van Gogha. Nakon toga, u drugoj je radionici animirala osnovnoškolce koji su dobili priliku naučiti izrađivati ukrase od gline u obliku anđela, za čiju im je izradu bila potrebna mekana prirodna glina i polimerna glina, drveni valjci, igle i kalupi raznih oblika. Sve to, kao i oduševljenje polaznika i želja za održavanjem novih radionica, bilo je dovoljno da ju entuzijastične i poduzetne belišćanske knjižničarke predlože za izradu anđela u gradskim jaslicama.

Izrada velikog anđela za jaslice, bila joj je ujedno i poticaj da za Božić i u svom domu od prirodnih materijala izradi i brojne druge, manje anđele, koji će upotpuniti i obogatiti njezinu nemalu kolekciju ukrasa i predmeta za blagdane koje pomno izrađuje već godinama. Iako kaže da je najveći dio toga poklonila prijateljima i znancima, već sada zna da će i najnovija “anđeoska ekipa” ovog Božića krasiti domove njoj dragih i bliskih ljudi.

Lijepo i maštovito


Anđeli su to napravljeni od drvenog otpada koji je njezinu susjedu preostao nakon što je isjekao drva. Modelirajući drvo, Zlata mu je dodala i druge reciklirane materijale poput platna, slame, vune, jute i kartona i ubrzo je stvorila prekrasnu zbirku anđela od kojih je svaki poseban i drukčiji na svoj način. Na stolu njezine sobe se pak nalaze i drugi, anđeli od gline koje tek treba ispeći u specijalnoj peći od gline koju je sa sobom donijela iz Njemačke u Belišće upravo za ovakve predmete. Iz te peći već su dosad izišli mnogi ukrasni predmeti među kojima i cijele jaslice od gline te drugi ukrasni predmeti koji su iz godine u godinu sve ljepši i maštovitiji. Rado i ukrase za bor kreira i osmišlja sama jer drži da su predmeti od slame, konca, drveta, pa čak i šareni bomboni, idealna nadopuna klasičnim kuglicama koja božićnom drvcu daje posebnu dozu čarolije…

Kako je, uza sve to, ova učiteljica razredne nastave, koja je većinu radnog vijeka provela radeći u Katoličkom vrtiću, a posljednjih godina vodila tečajeve slikarstva i kiparstva za djecu i odrasle, istinski zaljubljenik u slikarstvo koje joj je i prva ljubav, ne čude brojni oslikani predmeti i platna kojima svojoj obitelji i dragim ljudima uljepšava blagdane, ali i svakodnevicu. Belišćem, ali i Valpovštinom uopće, iznimno je oduševljena, smatrajući da je riječ o sredini kreativnih i aktivnih ljudi u zajednici o kakvoj je dugo sanjala i u kojoj će s posebnim veseljem i zadovoljstvom provesti praznične dane.



Lidija Aničić
Na kreativnim radionicama sugrađane podučava novim vještinama koje će oplemeniti božićni styling

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike