Mozaik
GORAN BOŠKOVIĆ, FRONTMEN OSJEČKE GRUPE FLUENTES

Veselim se novoj godini i novim izazovima, samo da je zdravlja
Objavljeno 24. prosinca, 2021.
2022. ćemo izdati album "Putnici", a planiram i soloalbum na engleskom

Jedno od najpoznatijih lica osječke glazbene scene zasigurno je Goran Bošković, frontmen popularne grupe Fluentes, koja svojim brojnim hitovima obogaćuje radijski eter već dugi niz godina.



Prošetali smo s Goranom prekrasno uređenim osječkim ulicama, koje su ovog adventa zasjale punim sjajem i izmamile brojne šetače da uživaju u blagdanima na otvorenom. Otkrio nam je kako će s obitelji provesti božićne blagdane, ali i planove za sljedeću godinu.

Kako božićne blagdane provodi tvoja obitelj?


- Mi smo vrlo tradicionalni u tom pogledu. Djeca pokušavaju ići na zornice, no nekad im to uspije, nekada ne - ovisno o tome jesu li noć prije otišla kasnije spavati. Dječja polnoćka na Badnjak je obvezna i ove godine moja kći Marija sudjeluje na predstavi i dobila je ulogu jaslica - što mi je baš fora! A supruga Irena i ja ponijeli smo iz svojih obitelji tradiciju ukrašavanja kuće i kićenja bora na Badnjak, tako da djeca nestrpljivo čekaju uvijek Badnjak da sve svijetli. U današnje vrijeme mi sve to nekako krene prerano, ali kužim zašto je to tako. Naravno, uz to sve pripremamo hranu za Badnjak i za Božić. Jedini mi je problem uvijek riba, jer nisam ljubitelj ribe, ali nekako preživim. Zapravo, cijeli prosinac je nekako poseban i pretrpan obvezama, ali isplati se. Djeca budu sretna kada napokon stignu praznici i kad se ujutro na Božić probude i otvore poklone pod borom. Obvezno obiđemo bake i djedove i sve naše najdraže i dobro se opustimo i zabavimo.

Imate li omiljene božićne specijalitete ili kolače?


- Naravno. Ja jako volim knedle u kiselom kupusu i pečenje koje tradicionalno baka pravi za Božić. Irena je luda za kesten-roladom koju ne da nikome da proba, pa se onda moramo po noći buditi i krasti iz hladnjaka. Djeca vole sve slastice. A svi volimo najviše sarmu.

Vjerujem da u vašem domu ima i puno glazbe za blagdane. Koje su prigodne pjesme tvoji favoriti?

- Kićin album s tradicionalnim hrvatskim božićnim pjesmama meni je osobno najbolji. Savršen. Uz to volimo svi skupa Michaela Bublea i njegov božićni album, te moj favorit Andrea Bocelli i njegov božićni album jer me podsjeća na Jakova kad je bio beba i kad smo to stalno slušali. Najdraže pjesme su mi hrvatske tradicionalne pjesme - što sam stariji, one mi pašu više nego moderne ili američke koje su se jako raširile - valjda je to moj neki otpor prema promjenama u našem društvu koje konstantno pokušava biti ono što zapravo nije.

I ove si godine i sam sudjelovao u jednoj božićnoj pjesmi, podsjeti nas o čemu je riječ?


- Svake godine pišem i sudjelujem u božićnim projektima i pjesmama i to me jako veseli jer volim stvarati i pjevati. Ove godine dio sam projekta Božićnih 6 zajedno sa Gelatto Sisters, Zdenkom Kovačićek, Mineaom, Pamelom Ramljak i Davidom Danijelom te smo otpjevali pjesmu "Božić nas raduje" autora Alena Orlića i Ivana Mikulića. I to mi je bilo jedno simpatično i lijepo iskustvo. Snimili smo spot koji je radio Max Hozić te smo se glupirali i družili. Imao sam priliku upoznati Zdenku, koju iznimno cijenim. A uz to snimio sam i spot s Mineom - tko se može time pohvaliti? Da me je netko pitao prije 20 godina vidiš li se u spotu s Mineom ikada u životu, znam koji bi tada bio odgovor! Uz to sudjelujem i u božićnoj pjesmi osječke ekipe Dobro jutro, Hrvatska, koja će imati svoju premijeru upravo na Badnjak.

Hoće li Fluentes nastupiti negdje između Badnjaka i Nove godine?


- Ne. Fluentes je uzeo koncertnu stanku ove godine zbog niza okolnosti i niza dobro ili loše poklopljenih slučajnosti. Mislim da nam je to dobro došlo. Odmorili smo se nakon godina rada punom parom. Album koji smo 2020. dovršili, zbog svih okolnosti, nismo htjeli izdati jer ga nismo bili u mogućnosti koncertno promovirati, tako da smo sve ostavili za 2022. godinu.

Znam da s djecom igraš društvene igre, vjerujem da i u vrijeme praznika tako provodite vrijeme? Koje bi igre preporučio kao idealne za obiteljsku zabavu?

- Oni koji me prate na društvenim mrežama znaju da tu i tamo objavim što smo igrali i što volimo igrati. No oni koji me znaju, znaju da sam lud za modernim društvenim igrama i da ih najviše igram sa svojom djecom te često sa svojom sestrom u Đakovu. Članovi smo i osječkog Titan Atlas Kluba gdje se u Retfali petkom okupljamo i igramo. Posebno se veselim praznicima jer tada imamo jako puno vremena upravo za tu vrstu aktivnosti. A budući da dođu i pod bor, isprobamo i nove. Posebno je lijepo što Osijek sada ima i svoju trgovinu društvenih igara Morobo gdje stvarno možemo naći sve što poželimo. Što bih preporučio kao obiteljsku zabavu? Mi jako volimo "Sagradu", "Calico", "Carcassone" i "Meadow". Dovoljno su jednostavne, a opet zabavne i lijepe. Moja Marija najviše voli igre sa životinjama i Harryjem Potterom. Jakov opet voli ratovati i kombinirati. A ja volim - sve. Samo da se igramo!

Neizbježni su i božićni filmovi, koje najviše voliš/volite?


- Nemam favorite glede božićnih filmova. Volim dobre filmove. Za Božić uglavnom biram feelgood filmove koji raduju moju obitelj i nakon kojih se svi osjećamo sretno i ispunjeno. Posljednji takav film koji smo gledali bio je "Blue Miracle" na Netflixu. Dugo smo o njemu pričali.

Kakvi su planovi benda za 2022.?


- Planovi su veliki. Napokon ćemo u proljeće izdati album "Putnici", koji će biti popraćen singlom te s četiri promotivna koncerta tijekom svibnja i lipnja. Nakon toga vjerojatno koncert u Zagrebu. Uz to u dogovoru je možda televizijski angažman i priprema novog albuma Fluentesa. Paralelno radim trenutno na soloalbumu na engleskom jeziku te nastavljam suradnju sa Sebastijanom Silerom. Veselim se novoj godini i novim izazovima. Samo želim svima zdravlja, da uspijemo u svemu što smo naumili. Za kraj želim čestitati dragim ljudima Osijeka sretan Božić te puno mira, zdravlja, razuma i ljubavi.


Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike