Crna kronika
U NEPUNIH SAT VREMENA KOD POŽEGE

Naleti na srne na cestama
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Na srne su na cesti, u dva odvojena slučaja, autima naletjela dva mlada vozača

U manje od sat vremena u utorak su se dogodile dvije prometne nesreće zbog naleta na divljač u Požeško-slavonskoj županiji. Prva nesreća dogodila se oko 21 sat u mjestu Biškupci, kada je 23-godišnji vozač BMW-om, požeških registracija, naletio na srnu. Na srneću divljač koja je istrčala na cestu, oko 21.50 sati, u blizini mjesta Ovčare, automobilom Kia, također požeških registracija, naletio je 25-godišnjak. Na vozilima je nastala materijalna šteta, a vozači, srećom, nisu ozlijeđeni.



Samo u prvih 15 dana lipnja, na području Policijske uprave požeško-slavonske, dogodilo se ukupno 13 sudara vozila sa životinjom na cesti. U navedenoj županiji sve je više naleta na životinje, a tijekom 2019. godine zabilježeno ih je čak 228. Najviše je naleta na srneću divljač, no bilo je tu i divljih svinja, fazana, jazavaca, lisica, zečeva, ali i divljih ptica te čagljeva. Uz to nerijetko su vozači nalijetali vozilima i na domaće životinje, ponajprije na pse, mačke, pa čak i svinje. Najveći broj ovih događaja zabilježen je tijekom kasnog poslijepodneva, od 17 do 21 sat, i to na prometnicama u nenaseljenim dijelovima Požeško-slavonske županije uz koje se proteže šumsko područje.

- Upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo ujutro i uvečer te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Također, upozoravamo vozače da na cestama izvan naselja obrate pozornost na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama na kojima je vidljivo postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači. Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, za što je propisana novčana kazna od 500,00 kuna. Za vlasnika životinje za kojeg se utvrdi da je ostavio životinju na cesti bez nadzora propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna - poručuje Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je ove godine nekoliko naleta vozila na životinje, većinom srne, na potezu od Donjeg Miholjca do Osijeka. Slično je bilo i u Baranji, pogotovo na dionici između Bilja, u smjeru Batine, u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle dvije godine, na hrvatskim prometnicama dogodilo se 67 prometnih nesreća s naletima na životinje u kojima je bilo ozlijeđenih osoba. Prošle godine dogodilo ih se 33, a godinu ranije 34. U tim nesrećama prošle godine ozlijeđeno je 39 ljudi, a tijekom 2019. njih 36. Srećom, u navedene dvije godine nitko u naletima na životinje nije smrtno stradao.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike