Novosti
NEOSVIJEŠTEN PROBLEM

Pandemija pretilosti: Hrvati su europski prvaci po debljini
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Svaki drugi građanin ima prekomjernu tjelesnu težinu * Moguće rješenje ima KBC Osijek

U povodu obilježavanja Svjetskog dana debljine, problema s kojim živi više od 650 milijuna stanovnika na svijetu te svaki drugi hrvatski građanin, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje u području prevencije i savjetovanja, ističu kako je porast broja pretilih osoba iznimno zabrinjavajući. Osim što u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, sve više je i pretilih među djecom.

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je najavio kako je Ministarstvo zdravstva započelo pripreme za izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine. "Vjerujem da ćemo implementacijom Akcijskog plana u bliskoj budućnosti doprinijeti zaustavljanju trenda porasta debljine na nacionalnoj razini", rekao je Beroš.

Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik - kardiovaskularne, dijabetičke te karcinomske bolesti, a naglašava se i kako pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

"Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegova slabog karaktera, iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava pretile osobe teško će izići iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta", poručuje Sonja Njunjić iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

Ističe se kako se jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe u Hrvatskoj pokazala barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, dr. med., voditelj Odjela za barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri Kliničkom bolničkom centru Osijek, provodi tu metodu.

"U prošloj, pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koje su imale ozbiljno narušeno zdravlje, a koje su ovim postupkom smanjile prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neke su prestale piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudnjeti", istaknuo je dr. sc. Zdenko Boras.

Barijatrijska metoda je laparoskopska metoda smanjivanja veličine želudca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Tim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim razdobljem oporavka. Kako navode stručnjaci, samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težina popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike pa se tako kod 60 - 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju, kaže, pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

"Nema tog novca koji bih prihvatio da se vratim na staro. Danas brzo hodam deset kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema", poručuje Štajcar.

Ivana Solar
Krešo Štajcar

Petrinjac koji se podvrgnuo operaciji

Nema tog novca koji bih prihvatio da se vratim na staro. Danas brzo hodam deset kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije.
Možda ste propustili...