Svijet
NABAVA MEDICINSKIH UREĐAJA ZAVRŠILA NA SUDU

BiH još nema cjepivo, a respiratore kupljene 2020. tek su osposobili
Objavljeno 24. veljače, 2021.

Respiratori koje je Bosna i Hercegovina kupila još u proljeće 2020. radi liječenja bolesnika s najtežim simptomima COVID-19 osposobljeni su za korištenje u bolnicama tek početkom tjedna, a drugi je velik problem što u BiH još nitko ne zna kada će stići cjepiva protiv koronavirusa.

Ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH Enes Memić izjavio je da je napokon dovršen postupak provjere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini i dopremljenih još u travnju 2020. godine. "Okončali smo važan posao. Istina, moglo se to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u uporabi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplicira", kaže Memić, citira portal Faktor.

Od sto respiratora navodno je spremno za uporabu njih 95. Zbog njihove nabave trenutno se na Sudu BiH sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević, bivšem ravnatelju Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke "Srebrena malina" koja je bila posrednik pri kupnji. Optuženi su za zloporabe službenog položaja i ovlasti te nesavjestan rad u službi na temelju procjene Tužiteljstva BiH da su respiratore platili znatno više od realne vrijednosti, a uz to su nabavili strojeve koji su se pokazali neprikladnima za liječenje pacijenata na intenzivnoj skrbi.

Nakon što su respiratori dopremljeni, ispostavilo se da u BiH nema nikoga tko bi ispitao njihovu ispravnost i pustio ih u pogon pa su mjesecima stajali u skladištima civilne zaštite koja je neuspješno tragala za ovlaštenim serviserom. Kako je kazao Memić, taj posao na kraju je obavila tvrtka "Verlab" iz Sarajeva, prvotno registrirana za provjere mjerila krvnog tlaka i defibrilatora te uređaja za terapeutski ultrazvuk, no ne i za respiratore. Takav podatak stoji na njihovoj mrežnoj stranici bez objašnjenja tko ih je i kada ovlastio za provjere respiratora za što su Institutu za mjeriteljstvo BiH zahtjev podnijeli tek u listopadu. No "afera respiratori" za BiH je trenutno tek jedan od problema u suočavanju s pandemijom, a znatno je veći da nisu dobili ni jednu od 1,23 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa naručenu posredovanjem COVAX-a. Nije stiglo ni približno 900.000 doza koje su trebale stići uz posredovanje Europske unije.

Isporuke cjepiva zapadnih proizvođača očekivale su se do sredine veljače, no rok je probijen, a političari oprezno spominju ožujak kao novi termin. Republika Srpska otvorila je posebne pregovore s ruskim proizvođačima, no i od njih je dobila tek simboličnu pošiljku od nekih 2000 doza Sputnjika V kojim je cijepljeno tek nešto više od 400 zaposlenih u zdravstvu.

Zastupnik u parlamentu BiH Saša Magazinović prozvao je izvršnu vlast zbog neodgovornog odnosa prema nabavi cjepiva podsjećajući da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija još 21. siječnja neutemeljeno obećao da će država početi izravne pregovore s proizvođačima. "Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dopuštaju i da se cjepiva mogu kupiti samo preko posrednika, koji, naravno, uzimaju profit. Znali ste, a ipak ste obećali", poručio je Magazinović premijeru preko društvenih mreža. Sada je "pitanje života i smrti" izmijeniti dva zakona i time omogućiti da država odmah krene u nabavu cjepiva, a to se u parlamentu može obaviti za jedan dan, poručio je.

"Dužni ste objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite", napisao je Magazinović. Nastavak ignoriranja problema mogao bi potaknuti građane da dođu pred Vijeće ministara i ondje pitaju što je s cijepljenjem, kazao je.

Hina
RS je otvorio pregovore s Rusima, no i od njih je dobio tek simboličnu pošiljku od 2000 doza Sputnjika
PREPLATILI
Sto respiratora koje proizvodi kineski Aerospace Changfeng, Federacija BiH kupila je po žurnom postupku nakon izbijanja pandemije i platila 5,3 milijuna eura. Jedna tvrtka iz Srbije gotovo istodobno je za gotovo istu svotu kupila čak 200 respiratora, što piše i u optužnici
Možda ste propustili...

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike