Ekonomija
PROMICANJE ZELENE EKONOMIJE

Rast će se vratiti, ali bit će neujednačen
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Predviđanja objavljena u PwC-ovom izvješću "Global EconomyWatch for 2021. godinu - Fromthe Great Lockdown to the Great Rebound”, ističu ključne teme za 2021. godinu povezane sa širim resetiranjem gospodarstava, vještina i društva.


Tako se, između ostaloga, navodi da će se rast vratiti, ali će biti neujednačen, a ovisit će o uspješnoj i brzoj primjeni cjepiva i kontinuiranim prilagodljivim fiskalnim, monetarnim i financijskim uvjetima u većim svjetskim gospodarstvima. Još jedna ključna tema bit će sinkronizacija ulaganja u zelenu infrastrukturu kroz nastojanja za oporavak i rast, stvarajući prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena.


Predviđa se da će tržišne tečajne stope globalnog gospodarstva u 2021. godini porasti za oko 5 %, što je najbrža stopa zabilježena u 21. stoljeću, vraćajući ukupno globalno gospodarstvo na razine proizvodnje prije pandemije do kraja 2021., ili početkom 2022. godine.


Unatoč predviđenom porastu tržišnih tečajnih stopa ove godine od 5 %, predviđanja upozoravaju da će sljedećih tri do šest mjeseci i dalje biti izazovno, posebno za zemlje sjeverne hemisfere koje prolaze kroz zimske mjesece, jer bi mogle biti prisiljene na daljnja lokalizirana ili potpuna zaključavanja na razini cijele ekonomije (kao što se nedavno pokazalo u Velikoj Britaniji).


Primjerice, proizvodnja u nekim naprednim gospodarstvima mogla bi se smanjiti u prvom kvartalu, a ukupni rast vjerojatnije će se ubrzati u drugoj polovini godine, kada se očekuje da će velika napredna gospodarstva već procijepiti najmanje dvije trećine svog stanovništva. Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u, rekao je: "Iako je dobra vijest da će se ukupno globalno gospodarstvo vjerojatno do kraja 2021. ili početkom 2022. godine vratiti na razinu proizvodnje od prije krize, prepoznatljiva značajka velikog oporavka je da će biti neujednačen u različitim zemljama, sektorima i za različite razine dohotka. Na primjer, kinesko je gospodarstvo već veće od svoje pretpandemijske veličine, ali malo je vjerojatno da će se druga napredna gospodarstva, posebice gospodarstva temeljena na uslugama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Španjolske, ili ona usmjerena na izvoz kapitalnih dobara, poput Njemačke i Japana, oporaviti i do kraja 2021. godine dostići razinu prije krize".


U gospodarstvima poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske i Njemačke, predviđa se da će rastuće, ali niže razine proizvodnje, donijeti porast stope nezaposlenosti, pri čemu će većina pogođenih radnih mjesta biti ona na donjem kraju raspodjele dohotka, što će pogoršati nejednakosti u dohotku.


Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u, dodao je: "Jednom kada virus bude pod kontrolom, pozornost kreatora politika morat će se usredotočiti na postavljanje temelja održivom i inkluzivnom rastu, s posebnim naglaskom na stvaranje radnih mjesta i promicanje agende zelene ekonomije. Poslovni lideri sada moraju planirati i u smislu rasta i ulaganja, uključujući usavršavanje postojeće radne snage kao ključni aspekt". Z.Rupčić
Zaštita okoliša važan fokus za 2021. godinu
Zaštita okoliša bit će važan fokus za ovu godinu. Značajne promjene ulaganja i politika povezanih s Pariškim klimatskim sporazumom očekuju se 2021. u glavnim trgovinskim blokovima, uključujući SAD, Kinu i EU. Zelene obveznice, koje se koriste za financiranje projekata zaštite okoliša, čine manje od 5 % globalnog tržišta. Ukupno izdavanje zelenih obveznica 2021. povećat će se za 40 % i dosegnut će pola bilijuna dolara. Globalno, analiza ukazuje na to da proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora nastavlja dobivati zamah, a solarni fotonaponski (PV) kapacitet rast će brzim ritmom zbog sve većih kapaciteta u EU-u, Indiji i Kini. U globalnom elektroenergetskom sektoru solarni fotonaponski kapaciteti mogli bi 2023. premašiti prirodni plin, a 2024. ugljen.
Možda ste propustili...

MIGRACIJA NA MICROSOFT OFFICE 365

Novi pristup poslu u Saponiji i Kanditu

LANI SU ZRAKOPLOVOM PUTOVALE TRI MILIJARDE LJUDI MANJE NEGO U 2019.

Rezervacije letova u prvom kvartalu oštro pale

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MNOGA ZANIMANJA NESTAJU BRŽE NEGOLI SE TRAŽENA MOGU IŠKOLOVATI

Koronavirus trajno mijenja globalno tržište rada

2

PROF. DR. SC. SUNČICA OBERMAN PETERKA

Obrazovni se sustav mora brže mijenjati

3

TRTKA CMP ORAHOVICA I U PANDEMIJI USPJEŠNA

Uz redovno poslovanje, pokrenuli su i nove vrijedne projekte za potrebe domaćeg i inozemnog tržišta