Učionica
EKONOMSKI FAKULTET

Suradnjom znanosti i gospodarstva do prosperiteta – može li uopće drugačije?
Objavljeno 29. studenog, 2020.

Fakultet surađuje s gospodarstvom izradom odgovarajućih vrsta studija opravdanosti, investicijskih studija i strategija razvoja. Na Fakultetu se ujedno izvodi niz neformalnih obrazovnih programa namijenjenih širokoj populaciji zainteresiranih dionika. Ponuda programa cjeloživotnog obrazovanja prilagodljiva je potrebama tržišta, a u njihovu izvođenju bitna je suradnja predstavnika gospodarstva i lokalne zajednice. Riječ je o obrazovnim programima namijenjenim unaprjeđivanju profesionalnih i osobnih kompetencija pojedinaca. Osim navedenih oblika suradnji, bitno je istaknuti da Fakultet ulaže napore u povezivanju znanosti i gospodarstva organizacijom poslovnih susreta i foruma, gostujućih predavanja, osnivanjem Pravno-ekonomske klinike, volonterskim aktivnostima te omogućavanjem obavljanja dobrovoljne studentske stručne prakse. Popis partnerskih institucija s formaliziranim suradnjama dosegao je broj 139. Neprekidno se održavaju brojni znanstveno-popularni događaji u okviru Festivala znanosti, Kreativne riznice – popularizacijskog simpozija kreativne industrije, koja je nagradila nositelje aktivnosti i Državnom nagradom za znanost za 2016. godinu, Susreti znanosti i gospodarstva, Europski EFOS tjedan, Globalni tjedan poduzetništva, Europski tjedan novca i niz drugih aktivnosti u suradnji sa svojim studentima, poslodavcima i ostalim dionicima. Nastavila se i suradnja s Udrugom Alumni EFOS pa su organizirane karijerne radionice i predavanja za studente kao i predavanja u sklopu Leadership programa. Stalno se provodi nagrađivanje, prvenstveno izvrsnih, studenata u vidu podmirenja troškova odlaska na konferencije i dodatnih edukacija iz struke. Nastavnici samoinicijativno, s velikom voljom i trudom uspostavljaju suradnje i, kroz nastavni proces, omogućuju prijenos znanja iz akademske i poslovne zajednice te razvijaju zajedničke projekte u kojima sudjeluju studenti (a osim rezultata projekta koji se predstavljaju javnosti, studenti su i redovito nagrađeni).

U akademskoj 2019./2020. godini Fakultet je sklopio suradnju s Deloittom i postao jedini promicatelj, u ovom dijelu Hrvatske, međunarodne svjesnosti o prijevarama. Tom prigodom studenti Fakulteta osvojili su prvo i treće mjesto na organiziranom državnom natjecanju ekonomskih fakulteta i osigurali dodatnu nagradu – dobrovoljnu studentsku stručnu praksu u Deloittu. Nadalje, nakon potpisanih sporazuma s regionalnim razvojnim agencijama pet županija Slavonije, Baranje i Srijema, izuzetno je važan Sporazum o suradnji s Osječko-baranjskom županijom koji su potpisali dekan izv. prof. dr. sc. Boris Crnković i župan Ivan Anušić 6. listopada 2020. godine. Nešto ranije, u siječnju, potpisan je i sporazum s Institutom za javne financije. Nastavljena je suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom stručnom potporom izdavanju publikacije „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“ kao i dugogodišnja uspješna suradnja s CEPOR-om kroz istraživanja i promociju malog i srednjeg poduzetništva (uvažavajući sve izazove).

Valja napomenuti da je Ekonomski fakultet u Osijeku među prvim ekonomskim fakultetima pokrenuo tzv. pilot-projekt dobrovoljnih studentskih praksi u akademskoj 2013./2014. godini kao rezultat formalizirane suradnje s Hrvatskom udrugom poslodavaca s kojom je, dugi niz godina, uspješno surađivao. Nakon uspostavljene suradnje, održano je pet Susreta znanosti i gospodarstva na kojima se raspravljalo o problematici tržišta rada, ali i brojne druge uspješne tematske rasprave. Tako je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku do srpnja 2020. godine realizirano 317 dobrovoljnih studentskih praksi, a unatoč COVID-19 utjecaju, trenutačno je u postupku 12 dobrovoljnih praksi marljivih studenata. Ujedno, važno je napomenuti da su ostvarena i nova zapošljavanja studenata posredovanjem putem prakse. Svjesni smo da su vremena dinamična, no nisu li oduvijek bila?

Stoga, neupitno se nameću odgovornost i obveza da svi doprinosimo općem razvoju našeg sela, općine, grada, županije, regije i, u konačnici, Domovine – upravo studiranje na našem Sveučilištu uz čvrste temelje međunarodnih suradnji, aktivnosti naših znanstvenika i uključenosti u znanstvene i stručne projekte to omogućuje. Pritom znanje stečeno tijekom studija bit će nužno pokazivati i dokazivati u svakodnevici.

Nataša DRVENKAR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike