Učionica

Suradnja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek s lokalnom samoupravom, gospodarskim sektorom i institucijama u regiji
Objavljeno 29. studenog, 2020.

Od svojeg osnutka do danas Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (PTFOS) njeguje suradnju s gospodarstvom u regiji, lokalnom upravom i javnim institucijama. Svojim važnim doprinosom toj suradnji utjecao je na razvoj gospodarstva regije i unaprjeđenje tehnologija u području prehrambene i biotehnološke industrije.

Suradnja s gospodarskim sektorom i institucijama
Znanstvenici i suradnici zaposleni na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek imaju dobru suradnju s gospodarskim subjektima. Naime, već dugi niz godina prenose znanja i tehnologiju na taj sektor izradom naručenih stručnih izvješća, ekspertiza ili elaborata te davanjem konzultantskih usluga. Znanstvenicima se povjerava izrada tehničko-tehnoloških rješenja za probleme u postojećim tehnologijama u prehrambenoj i procesnoj industriji. Znanstvenici PTFOS-a bave se i nadzorom (analizom) namirnica, sirovina i gotovih proizvoda u suradnji s gospodarskim subjektima.

PTFOS ima dobru suradnju i s lokalnom upravom i institucijama u regiji. Znanstvenici su uključeni u osnivanje tehnološko-inovacijskih centara u regiji, a imaju suradnju i sa znanstveno-tehnološkim parkovima i poduzetničkim inkubatorima. Osim toga, brojna strukovna, javna, savjetnička tijela i odbori imaju članove koji su zaposlenici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Da bi se poboljšala suradnja, na PTFOS-u je osnovan Odbor za suradnju s gospodarstvom, transfer tehnologija i inovacije. Djelokrug rada tog Odbora obuhvaća aktivnosti oko poticanja suradnje, praćenje razvoja novih tehnologija na PTFOS-u te poticanje transfera tehnologije i rada na inovacijama. Fakultet je osnovao i zasebne laboratorije za suradnju s gospodarstvom: Laboratorij za analizu vina, Laboratorij za ispitivanje kakvoće meda i drugih pčelinjih proizvoda te Centar za kvalitetu mesa. Namjena je tih laboratorija isključivo suradnja s lokalnom zajednicom.

Nastavni proces
i nastavne baze
Nastavni je proces jedna od najvažnijih aktivnosti na Fakultetu. Da bi se razvili vrhunski stručnjaci, prepoznata je važnost suradnje s gospodarstvom i u poboljšanju nastavnog procesa. Stoga PTFOS razvija suradnju s gospodarskim subjektima i javnim institucijama u području unaprjeđenja nastavnog procesa i usklađenja studijskih programa s tržišnim potrebama. To je rezultiralo odvijanjem kvalitetne terenske nastave za studente te stručnim praksama i specijalizacijama u brojnim tvrtkama u regiji, ali i na području cijele Republike Hrvatske. PTFOS je u posljednje četiri godine potpisao sporazume s većim brojem gospodarskih subjekata u cilju ustroja nastavnih baza. To su tvrtke i institucije koje daju prepoznatljiv doprinos gospodarstvu regije, a u PTFOS-u su prepoznali ustanovu partnera koji obrazuje vrhunske stručnjake. Nastavne baze (Vodovod-Osijek d. o. o., Klinički bolnički centar Osijek, Vinka plus d. o. o. Vinkovci, Tvornica šećera Osijek d. o. o., Žito d. o. o., Prosciutto Pannonico d. o. o., Salami aurea d. o. o., Copadio d. o. o., Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Kandit d. o. o.) i PTFOS zajedno djeluju u području unaprjeđenja nastavnog procesa unaprjeđenje stručnog rada studenata, stručnih praksi i specijalizacija te terenske nastave.

Provođenje znanstvenih i stručnih projekata
Na PTFOS-u se provode brojni znanstveni i stručni projekti koji su Fakultetu donijeli bitna financijska sredstva. Zbog toga su danas laboratoriji Fakulteta opremljeni najmodernijom znanstvenom opremom te poluindustrijskim postrojenjima. Javna uprava i gospodarstvo snažno podupiru rad na projektima sudjelovanjem na projektima u ulozi partnera ili sufinanciranjem projekata. Ta suradnja rezultirala je povećanjem broja projekata, ali i povećanjem broja objavljenih radova u znanstveno-stručnim časopisima i zbornicima radova s kongresa.

Da bi se unaprijedili znanstveni i stručni rad te suradnja s gospodarstvom i javnim sektorom, Fakultet aktivno podupire znanstvenike u njihovu stručnom i istraživačkom radu. U tu svrhu razvijen je sustav potpore istraživanju i prijenosu znanja i tehnologije kroz interne natječaje za nabavu poluindustrijske opreme i razvoj i implementaciju metoda za gospodarstvo. Te interne natječaje Fakultet redovito objavljuje i financira već dugi niz godina.

Popularizacija i diseminacija znanosti i tehnološke inovacije

Fakultet je prepoznao važnost popularizacije znanosti te informiranja šire javnosti o najnovijim znanstvenim spoznajama te naprednim tehnologijama u stvaranju novih društvenih i ekonomskih vrijednosti. Zbog toga su znanstvenici angažirani na brojnim aktivnostima vezanim uz popularizaciju znanosti i savjetovanja javnosti, na objavljivanju popularizacijskih članaka u različitim medijima te organiziranju radionica i tribina. I u tom je području Fakultet ostvario važnu suradnju s javnim sektorom.

Naime, nastavnici i suradnici PTFOS-a sudjeluju u lokalnim stručnim i građanskim udrugama što potvrđuje društvenu angažiranost te doprinos koji zaposlenici PTFOS-a daju lokalnoj i široj zajednici. Gospodarski i javni sektor aktivno pomažu organizaciji znanstvenih i stručnih kongresa, objavljivanju različitih vrsta publikacija, ali daju potporu i studentima u organizaciji studentskih susreta (Tehnologijada).

Suradnja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek s gospodarstvom, javnom upravom i institucijama regije i dalje će se unaprjeđivati u nastavnim, znanstvenim i stručnim aktivnostima.

Lidija JAKOBEK BARRON, Ivana LAUŠ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike