Svijet
NAKON ŠEST MJESECI RESTRIKTIVNIH MJERA

U Italiji napokon počela nastava
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Nakon šest mjeseci restriktivnih mjera, najdužih u Europi, Italija je u ponedjeljak otvorila većinu škola i na test stavila organizacijske sposobnosti vlasti, strpljivost učitelja i samokontrolu uzbuđenih učenika.

Škole u 13, od 20 talijanskih regija, oprezno su nastavile s nastavom u učionicama, pozvavši 5,6 milijuna učenika u školske klupe. Ostalih sedam regija odlučilo je odgoditi početak školske godine za tjedan dana. "Velik je osjećaj uzbuđenja kod dijela nas učitelja i među učenicima. Sretni smo što se ponovno vidimo, no i izazov je ne približavati se jedni drugima", rekla je Patrizia Zucchetta, učiteljica u osnovnoj školi u Rimu. Vlada je radi zaustavljanja širenja koronavirusa škole zatvorila početkom ožujka. Pokušaji da se učionice učine sigurnijima praćeni su kontroverzama. "Na početku će biti problema", priznao je u nedjelju talijanski premijer Giuseppe Conte glede početka školske godine. Velik dio od 2,4 milijuna jednostrukih klupa koje bi trebale jamčiti fizičku distancu nije stigao na vrijeme, upozorili su sindikati, a tisuće učiteljskih radnih mjesta i dalje nije popunjeno. Stariji zaposlenici, pak, zabrinuti su zbog rizika od zaraze.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je 59 posto talijanskih učitelja i profesora starije od 50, što je najviše u zapadnome svijetu. U Italiji je od bolesti COVID-19 dosad umrlo 35,5 tisuća ljudi, najviše u Europskoj uniji, a broj novozaraženih tijekom proteklih tjedana ponovno raste.H
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike